SIBIU Volum de tranzacţionare record pe acţiunile Sibex

DECEBAL N. TODĂRIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 17 februarie 2010

În cea de-a a doua şedinţă a săptămânii în curs, s-a putut observa creşterea puternică a interesului pentru tranzacţionarea titlurilor Sibex pe piaţa spot, acestea atingând cel mai bun volum de la listare. Pe parcursul zilei, numărul acţiunilor tranzacţionate a fost de 224.020, ceea ce înseamnă peste 1 % din capitalul social. "Interesul pentru tranzacţionarea acţiunilor companiei a venit pe fondul publicării rezultatelor financiare preliminate de către Sibex, nivelul bun al acestora şi faptul că bursa sibiană a reuşit obţinerea unui profit important în 2009, amplificând interesul participanţilor". "Pe titlurile bursei sibiene s-a observat un interes bun la cumpărare în jurul nivelului de 1,6 lei, preţ considerat de investitori un nivel suport foarte atractiv pentru atragerea de acţiuni SBX. Faptul denotă că aceştia văd un bun potenţial de creştere, după anunţarea rezultatelor economico-financiare bune" a explicat un broker. De-a lungul şedinţei, cotaţia a pendulat între 1,6 şi 1,7 lei, închiderea stabilind un preţ de 1,6 lei/acţiune.

Pe segmentul spot, participanţii au continuat să realizeze tranzacţii pe fondul creşterilor de pe segmentul financiar respectiv al corecţiilor înregistrate pentru preţurile futures ale euro, pentru două din cele trei scadenţe pe care s-au realizat plasamente. În aceste condiţii, investitorii au fost mai prezenţi pe piaţă comparativ cu şedinţa anterioară, încheind 8379 contracte (8291 futures şi 88 opţiuni), cu 32,5 % în creştere comparativ cu sesiunea de luni 15.02. Totalul tranzacţiilor înregistrate a fost de aproape 2000 iar valoarea acestora s-a ridicat la 16,75 milioane lei. În acelaşi timp, s-a reluat şi tendinţa de creştere a numărului de poziţii futures care a depăşit pragul de 39.000, cifrându-se, mai exact, la un total de 39.132.

În ceea ce priveşte contractul ce are ca activ suport indicele Dow Jones, denominat în lei, s-au consemnat tranzacţii pe trei scadenţe iar numărul contractelor a fost de 332. Pentru martie DEDIJA_RON au crescut cu 17 puncte până la 10.112 puncte. Pentru prima dată de la listare, scadenţa iunie a atras un nivel de lichiditate sensibil egal cu scadenţa martie, fiind din ce în ce mai vizibile efectele extinderii interesului şi către alte orizonturi investiţionale. Valoarea indicelui a fost estimată, pentru iunie, la 10.055 puncte, în staţionare.

În zona derivatelor pe acţiuni nu a avut loc nicio schimbare majoră segmentul financiar fiind, prin intermediul DESIF 5, lider la capitolul tranzacţii. DESIF 5 au fost preferate pentru 7779 contracte. Pentru scadenţa martie, simbolul în discuţie a pendulat între un minim de 1,6 şi un maxim de 1,6589 lei. Tranzacţiile de la închidere au stabilit un preţ de cotare de 1,6489 lei/acţiune, în creştere cu 2,47 bani. Pentru iunie 2009, DESIF 5 au fost cotate la 1,6845 lei, în plus cu 2,7 bani. Pentru septembrie, DESIF 5 s-au apreciat cu 2,42 bani, valorând 1,7240 lei.

Perechea EURO/RON a ocupat locul trei în topul de lichiditate. De-a lungul zilei, derivatul în discuţie a atras 168 contracte pentru toate scadenţele disponibile. Pentru scadenţa martie 2009 valoarea monedei unice a scăzut cu 1,94 bani până la 4,125 lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb