Cu aproximativ o săptămână înaintea demarării negocierilor Contractului Colectiv de Muncă aferent anului 2013-2014, o parte dintre siderurgiştii gălăţeni au răspuns afirmativ acţiunii de protest organizată ieri de sindicatul Solidaritatea. Deşi numărul celor aşteptaţi la miting s-a dorit a fi mult mai mare, mai ales că protestul s-a desfăşurat exact în intervalul orar în care s-a făcut schimbul de tură, la poarta combinatului nu s-au adunat decât circa 150 de persoane. Cu toate acestea, organizatorii s-au declarat mulţumiţi. "Oamenii trăiesc cu nesiguranţa locului de muncă şi speră într-o situaţie mai bună. Nu sunt mulţumiţi de salariile pe care le primesc în condiţiile în care circa 80% dintre siderurgişti pleacă acasă, în fiecare lună, cu circa 1.000 de lei plus bonurile de masă, al căror număr este egal cu cel al zilelor de muncă. Am pregătit un material cu toate nemulţumirile noastre pe care îl vom trimite conducerii ArcelorMittal Galaţi", a declarat Vladimir Şandor, prim vicepreşedintele sindicatului Solidaritatea.
Domnia sa a precizat că, după acest protest, siderurgiştii se pregătesc de negocierea Contractului Colectiv de Muncă astfel încât pentru anul următor salariul lor să crească cu cel puţin 5%. "Din 2009 nu am primit nicio creştere salarială, doar un bonus de 2% acordat o singură dată, la sfârşit de an. Sperăm ca măcar anul acesta să ni se acorde o creştere salarială care să acopere rata inflaţiei. Însă depinde şi de cererile colegilor noştri din celelalte sindicate", a mai spus Şandor.
Precizăm că administraţia a decis trimiterea tuturor siderurgiştilor din combinatul de la Galaţi, pentru două zile, în concediu fără plată. "ArcelorMittal Galaţi continuă să ia în mod responsabil măsuri de adaptare la actualele condiţii de piaţă, pentru a reduce costurile şi în vederea menţinerii competitivităţii. Situaţia deja dură din piaţă a fost agravată de dificultăţile înregistrate în ultimele 12 luni în privinţa imposibilităţii achiziţionării de energie electrică la un preţ corect", a declarat atunci Dorian Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al companiei. Pe de altă parte, administraţia a precizat că se doreşte menţinerea actualelor locuri de muncă şi nu se doreşte închiderea fluxului cald din combinatul de la Galaţi aşa cum susţin o parte dintre sindicalişti.
De asemenea, în prezent, compania definitivează schema de plecări voluntare în urma căreia combinatul va mai pierde încă 450 de salariaţi.
În 2011, ArcelorMittal Galaţi a înregistrat o pierdere de 620.130.335 de lei în condiţiile în care Ministerul Finanţelor a raportat cheltuielile companiei de anul trecut ca fiind de 5.708.709.655 lei, mult mai mari faţă de veniturile nete în valoare de doar 5.088.579.320 lei. Cifra de afaceri înregistrată anul trecut de ArcelorMittal Galaţi a fost de 4.663.330.401 lei.