Deputatul european Siegfried Mureşan, preşedintele Delegaţiei Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE - Republica Moldova, a condus astăzi şedinţa delegaţiei la care au participat prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa, şi ministrul afacerilor externe şi integrării europene din Republica Moldova, Nicu Popescu.
În cadrul unei declaraţii de presă comune cu prim-ministrul Natalia Gavriliţa, susţinută după şedinţa delegaţiei, deputatul european a afirmat următoarele:
"Suntem extrem de încântaţi că prima vizită a doamnei prim-ministru a Republicii Moldova a avut loc la Bruxelles, iar această vizită a inclus şi o întâlnire cu membrii Parlamentului European din Comitetul parlamentar de Asociere UE - Republica Moldova.
Faptul că, la foarte puţin timp după alegeri, dumneavoastră aţi găsit drumul instituţiilor europene este exact semnalul pe care noi, Parlamentul European, le-am aşteptat.
În ultimii ani, mereu Parlamentul European a dorit să sprijine cât mai mult cetăţenii Republicii Moldova şi, din păcate, multe dintre guvernele anterioare au fost un obstacol în dorinţa instituţiilor europene, inclusiv a Parlamentului European, de a ajuta cetăţenii Republicii Moldova. (...)
Uniunea Europeană doreşte să fie alături de cetăţenii Republicii Moldova inclusiv în vremuri dificile şi dovadă stă faptul că, mai devreme în acest an, Republica Moldova a devenit prima ţară din afara Uniunii Europene căreia Comisia Europeană i-a oferit un pachet foarte ambiţios de asistenţă economică, exact la fel ca pachetul de asistenţă economică oferit statelor membre UE.
Scopul acestui pachet este sa ajutăm cetăţenii afectaţi de criza generată de coronavirus, să ajutăm întreprinderile, să ajutăm comunităţile locale unde oamenii au fost afectaţi.
Este un pachet de investiţii cu o sumă ambiţioasă de 600 de milioane de euro, dar este şi un pachet care să ne ajute să implementăm împreună acele reforme pe care cetăţenii Republicii Moldova le aşteaptă. (...)
Am avut ocazia să vorbim cu doamna prim-ministru despre creşterea sprijinului din partea autorităţilor Republicii Moldova pentru întreprinderi afectate de pandemie, despre măsurile deja luate de Guvern, de exemplu, despre sprijinul pensionarilor prin creşterea pensiei şi despre o serie de măsuri sociale deja luate sau ce vor fi luate în viitor pentru a ajuta categoriile vulnerabile.
Am discutat despre creşterea schimburilor comerciale între Republica Moldova şi Uniunea Europeană, despre implementarea Acordului de Asociere şi am gândit împreună noi zone, neacoperite neapărat de acordul de asociere, unde dorim să facem mai mult în viitor, de pildă digitalizarea, roaming-ul, combaterea schimbărilor de climă, reducerea poluării, protecţia mediului.
Am discutat, de asemenea, despre reforma justiţiei. Membrii Parlamentului European dintotdeauna au aşteptat acţiuni clare de întărire a statului de drept, de combatere a corupţiei, de combatere a spălării banilor. Ca membri ai Parlamentului European, am fost încântaţi să vedem din partea Guvernului Republicii Moldova un angajament clar de reformare a justiţiei, de combatere a spălării banilor, de combatere a corupţiei şi un angajament clar de recuperare a prejudiciilor de orice fel atunci când statul şi când contribuabilii, cetăţenii Republicii Moldova au fost păgubiţi. (...) Am văzut o voinţă clară de reformare şi modernizare.
Ne propunem, ca membri ai Parlamentului European, să venim cât de curând la Chişinău, de îndată ce şi situaţia pandemică o va permite, să ne întâlnim cu autorităţile de la Chişinău, inclusiv cu omologii noştri din Parlamentul Republicii Moldova.
Acest dialog de astăzi a arătat foarte clar, de partea dumneavoastră, dorinţa de reformă şi de partea noastră, a europarlamentarilor, dorinţa de a sprijini Guvernul dumneavoastră pentru a oferi cât mai multe lucruri concrete pentru oameni în perioada următoare."