Siegfried Mureşan: "Practica comasării alegrilor este uzuală în statele membre UE, nu este un lucru văzut negativ"

F.D.
Politică / 5 februarie

Siegfried Mureşan: "Practica comasării alegrilor este uzuală în statele membre UE, nu este un lucru văzut negativ"

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan susţine că soluţia comasării alegerilor în ţările UE este o practică uzuală. Eurodeputatul liberal nu se aşteaptă la critici din partea Comisiei de la Veneţia pe tema comasării alegerilor europarlamentare cu cele locale în România, negociere purtată în acest moment de PSD şi PNL. Comisia de la Veneţia este cel mai important for european în materie de stat de drept, relatează News.ro.

Eurodeputatul PNL Siegfried Mureşan a fost întrebat, într-o discuţie cu jurnaliştii români, la Strasbourg, cum e perceput la nivel european subiectul comasării alegerilor europarlamentare cu cele locale în România.

"La nivel european, acest subiect nu a existat şi a fost departe de a stârni volumul de discuţii pe care l-a stârnit în România. Practica comasării alegerilor e o practică uzuală în statele membre UE. Pe 9 iunie, când vor avea loc alegeri europarlamentare, vor avea loc alegeri locale într-o serie de state membre UE. Vor avea loc alegeri locale într-o parte din landurile Germaniei, într-o parte din regiunile Italiei, vor avea loc alegeri locale în Irlanda, în Malta şi în Ungaria. Şi alegeri regionale şi federale în Belgia. Deci, comasarea alegerilor nu este un lucru văzut negativ la nivel european. Parlamentul European depune eforturi semnificative pentru creşterea ratei de participare la alegerile europarlamentare, iar comasarea este un lucru bun în acest sens. O decizie de schimbare a legislaţiei electorale cu puţin timp înainte de alegeri ar fi fost evident văzută cu ochi critici de instituţiile abilitate, dar nu e cazul. Singurul lucru care se întâmplă e că se restabileşte data alegerilor", a comentat Siegfried Mureşan.

Dincolo de instituţiile europene, eurodeputatul PNL nu se aşteaptă la o reacţie negativă nici din partea Comisiei de la Veneţia, for sesizat deja de USR.

"Comisia de la Veneţia se exprimă mereu în ceea ce priveşte modificări la legislaţia electorală, cred că reacţia ar fi putut fi una negativă dacă legislaţia electorală s-ar fi modificat, dar în contextul în care e vorba de stabilirea datei alegerilor, nu văd niciun motiv pentru care Comisia de la Veneţia să exprime o opinie negativă", a comentat Mureşan.

Europarlamentarul PNL nu crede că cele cinci buletine de vot pe care le vor primi alegătorii în cazul comasării alegerilor vor provoca dezinteres în rândul populaţiei.

"Sincer, nu am auzit în nicio campanie oamenii spunând: "Mă duc sau nu mă duc la vot fiindcă am două, trei, patru sau cinci buletine de vot". Nu cred că este un lucru care să îi preocupe pe oameni în mod deosebit", a conchis Siegfried Mureşan.

viewscnt

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Comasarea si sprijinirea unor candidati cu sanse, fie de la PNL fie de la PSD, este in diferitele orase(comune etc ) din Romania deja vizibila .O astfel de Alianta va face legea alegerilor peste tot in Romania .Mobilizarea va fi fara de precedent .Favoritii sunt deja cunoscuti .Partidele din Opozitie nu vor cistiga nici o Primarie importanta .Ajutorul oferit de catre votantii PNL partidului USR in timpul fostelor Alegeri Europarlamentare (famiilii intregi de liberali si-au partajat atunci votul dind o sansa USR),nu se va mai repeta .Singura miza a opozitiei unite (Kelemen,Barna ,Ciolos ,Orban ,Tomac)este cistigarea alegerilor Prezidentiale oferind in acest scop votul lor lui Simion .Daca cititi asta precis intelegeti si de ce .

    Nu vrem comasare… Vrem alegeri separate si la timp …. Vrem schimbare…

    1. noi nu

    Slava Sosoaca !

    Smecheriile politice ale PSD+PNL ar putea sa aiba rezultat "surpriza"

    ca la coalitia politica de a da jos pe Basescu de la presedintie 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb