SIF Moldova a contestat la ASF evaluarea de la fosta "Ceramica"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 aprilie 2015

SIF Moldova a contestat la ASF evaluarea de la fosta "Ceramica"

SIF2 vrea un preţ cu 31,4% mai mare, pentru retragerea din companie

SIF2 Moldova a solicitat Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) să oblige emitentul "Brikston Construction Solutions" Iaşi (fosta "Ceramica"- simbol CERE) la efectuarea unui alt raport de evaluare, care să reflecte valoarea justă a acţiunilor societăţii, potrivit unui comunicat transmis prin casa de avocatură Duţescu şi Asociaţii.

În acest demers, SIF2 invocă prerogativele legale ce îi revin ASF de asigurare a protecţiei investitorilor pe piaţa de capital.

Acţionarii CERE care doresc să se retragă din societate vor primi 0,6929 lei/acţiune, conform raportului făcut de expertul desemnat de Registrul Comerţului, în vederea retragerii de la tranzacţionare, pe fondul desfiinţării pieţei Rasdaq.

Comunicatul aminteşte că "Brikston Construction Solutions" se află sub incidenţa reglementărilor şi a deciziei ASF privind efectuarea ofertei publice de preluare obligatorie, scadentă încă din 15.07.2014, data la care a fost schimbat controlul indirect asupra acestui emitent conform raportărilor publice.

Eurobrick International BV, acţionarul majoritar al Brikston Construction Solutions Iaşi (fosta "Ceramica"- simbol CERE) a primit o amendă de 15.000 de lei, de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), pe 2 aprilie, după ce fusese avertizat, în februarie, pentru că nu a derulat oferta de preluare obligatorie a societăţii, după ce Brikston Cooperatief UA a preluat indirect 84,88% din acţiunile CERE, conform legii pieţei de capital.

SIF Moldova subliniază faptul că preţul pe acţiune rezultat în cazul iniţierii ofertei publice se stabileşte conform art. 204 din Legea 297/2004: "Potrivit acestui articol, preţul de ofertă este cel puţin egal cu cel mai mare preţ dintre: preţul mediu ponderat de tranzacţionare aferent ultimelor 12 luni; valoarea unitară a activului net al societăţii; preţul rezultat dintr-un raport de expertiză".

Conform SIF2, cel mai mare preţ rezultat este preţul activului net contabil împărţit la numărul de acţiuni, respectiv 1,01 lei/acţiune. "Preţul stabilit prin raportul de evaluare al expertului desemnat este de 0,6929 lei/acţiune, rezultând o diferenţă de 31,4%", se mai arată în comunicatul citat.

SIF Moldova mai precizează: "Strategia acţionarului majoritar şi a emitentului Brikston- Ceramica de a întocmi un raport de evaluare în temeiul Legii 151/2014 (n.r. de desfiinţare a Rasdaq) şi a nu efectua oferta publică obligatorie, aduce prejudicii importante acţionarilor minoritari, ca urmare a diferenţei de preţ/acţiune, rezultând beneficii nemeritate pentru aceştia. Situaţia este cu atât mai gravă, cu cât obligaţia de ofertă publică s-a născut înainte de adoptarea Legii nr. 151/2014, acţionarii fiind puşi în situaţia să accepte un preţ mai mic în termenul de retragere a acţiunilor de la tranzacţionare".

Controlul asupra "Ceramica" Iaşi, redenumită, în februarie, "Brikston Construction Solutions", a trecut, din mâinile fondului de investiţii private (private equity) american Advent International, în cele ale unui fond înregistrat în Hong Kong, în iulie 2014.

Brikston Cooperatief a cumpărat, de la Cooperatief EuroBrick Holding (vehicul al Advent International), pachetul integral de acţiuni al EuroBrick International, acţionarul majoritar al Ceramica Iaşi.

Printre acţionarii Brikston Construction Solutions Iaşi se numără şi SIF Moldova, cu o deţinere de 6,48%, potrivit raportului de la finalul anului trecut. Demersul SIF2 este susţinut de acţionari cu o deţinere cumulată de peste 10% din CERE, reprezentanţi de "Duţescu şi Asociaţii".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. bine sif2....venim si noi cu 100.000 CERE sa le dam in mufa...mama lor de straini care vin sa ne fure :)

    ASF este obligata conform legii sa anuleze orice demers a SC Ceramica Iasi in vederea retragerii de la tranzacţionare, pe fondul desfiinţării pieţei Rasdaq ,pana la efectuarea ofertei publice de preluare obligatorie, scadentă încă din 15.07.2014, data la care a fost schimbat controlul indirect asupra acestui emitent conform raportărilor publice. In caz contrar ASF va fi garant la incalcarea legii pe piata de capital si sustinerea marsava si tendentioasa a acestui emitent.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb