Profitul net înregistrat de SIF Moldova în prima jumătate a anului este de 65,7 milioane de lei, pe fondul realizării unor venituri din investiţii financiare cedate de 63,1 milioane de lei şi a unor investiţii în acţiuni de 31 milioane de lei, a declarat Costel Ceocea, preşedinte director general al societăţii. Valoarea totală a activelor administrate a fost de 1,474 miliarde de lei, în creştere cu 5% faţă de începutul anului 2015, a arătat domnia sa într-un raport al societăţii.
Costel Ceocea a menţionat: "În cadrul orientărilor strategice multianuale s-a menţinut ponderea principală a portofoliului de acţiuni listate (82,7% din valoarea totală a activelor). În acelaşi timp, s-au menţinut sectoarele financiar şi energetic ca sectoare principale în structura portofoliului (financiar - 45,0% respectiv energetic - 24,2% raportat la valoarea totală a activelor). În paralel a continuat procesul de reducere a numărului de participaţii din portofoliu, consemnându-se exitul în cazul a 22 de emitenţi (faţă de semestrul I 2014) şi creşterea expunerii per emitent, astfel încât să determinăm în mod direct influenţe pozitive asupra performanţei portofoliului".
După parcurgerea unei etape de investiţii în firme lichide, listate la BVB şi în contextul macroeconomic şi de piaţă actual, SIF Moldova a procedat la reorientarea politicii investiţionale către deţineri semnificative/majoritare, cu potenţial "high yield". În acest context, dezvoltarea şi diversificarea sectorială s-a portofoliului Deţineri Majoritare a constituit în acord cu Declaraţia de Politici Investiţionale 2014 - 2018 şi Programul de activitate 2015, principalul obiectiv în prima jumătate a anului. Creşterea valorii acestui portofoliu este determinată de implementarea de proiecte în diferite sectoare de activitate, dezvoltarea de afaceri prin intermediul unor companii specializate (Agribusiness Capital SA, Real Estate Asset SA, Opportunity Capital SA) şi/sau pe companii din portofoliul istoric al SIF Moldova. Cercetarea şi procesul investiţional se concentrează pe domeniile cu potenţial de creştere, cum sunt sectorul agricol, hotelier şi real-estate, conform sursei citate.
Cadrul de operaţionalizare al acestor societăţi este conceput prin creşteri graduale de capital. Pe măsura dezvoltării proiectelor de investiţii, SIF Moldova prognozează atragerea de resurse de finanţare din partea sistemului bancar şi/sau pieţei de capital.