SIF Moldova cere anularea majorării de capital la BCR

Ramona Ungureanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 iunie 2011

SIF Moldova a declanşat, vineri, lupta împotriva austriecilor de la BCR, cerând în instanţă anularea mai multor decizii luate în Adunările Generale de la finele lunii aprilie. Printre deciziile con­tes­tate se numără majorarea capitalului social al BCR cu suma de 55,42 milioane de lei prin încorporarea profitului net din 2010, nedistribuirea de dividende şi aprobarea situaţiilor financiare pe anul trecut.

Mişcarea SIF Moldova era previzibilă, SIF 2 transmiţând mai multe semnale conducerii BCR încă din timpul discuţiilor din primele luni ale anului că nu va agrea o nouă majorare de capital, după ce şi profitul din 2009 a fost folosit pentru capitalizarea băncii. Potrivit contractului de privatizare, 40% din profitul BCR trebuia distribuit ca dividende.

"Anul trecut, am considerat că neacordarea dividendelor şi încorporarea profitului reprezintă o excepţie, dar am văzut că s-a creat, de fapt, o situaţie de continuitate", a declarat, pentru ziarul BURSA, Costel Ceocea, preşedintele SIF Moldova.

Conducerea SIF2 este nemulţumită de politica de provizioane a BCR deoarece consideră că este caracterizată de un prudenţialism excesiv în comparaţie cu cerinţele Băncii Naţionale. Reprezentanţii SIF Moldova au cerut explicaţii conducerii BCR cu privire la diferenţa dintre rezultatele preliminate anunţate şi cele prezentate în cadrul Adunării Generale, pe care susţin că, deocamdată, nu le-au primit.

Costel Ceocea ne-a mai precizat: "Printre materialele puse la dispoziţie în cadrul Adunării Generale, în argumentarea pentru majorarea capitalului băncii a fost inclusă şi o adresă a BNR care reprezenta, de fapt, o recomandare pentru întreg sis­temul bancar să aibă grijă să respecte indicatorii Băncii Centrale, mai ales în această perioadă de criză. În această adresă, nu era, însă, nicio menţiune expresă pentru BCR. Noi am sesizat acest lucru şi am recomandat ca adresa BNR să nu fie invocată ca argument pentru majorarea capitalului social, dat fiind că indicatorii BCR se află peste cei ai altor bănci.

Mai mult decât atât, am cerut explicaţii pentru diferenţa între rezultatele financiare preliminate şi cele prezentate în AGA, însă nu am primit detalii suficiente. Bineînţeles că apreciem disponibilitatea conducerii Erste să discute aceste aspecte. Aşteptăm, însă, explicaţii suplimentare".

Presa a scris despre faptul că, în luna februarie, BCR a anunţat acţionarii că a obţinut, în 2010, un profit net de 100 - 105 milioane lei, dar ulterior firma de audit a sugerat băncii să mai constituie provizioane suplimentare, astfel încât câştigul s-a redus la 55,4 milioane de lei.

Reprezentanţii BCR nu au putut fi contactaţi, până la închiderea ediţiei, pentru a comenta situaţia.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Dupa ce ani de zile, presedintii celor 5 SIF de stat, s-au batut pe locurile din consiliul de Incredere al BCR, acum au devenit zmei. De hirtie evident. Ce nu observi, draga Make, este ca dupa ce toata lumea a suferit pentru imbecilitatea mentinerii pragului la SIF, acum nimeni nu zice nimic, ca mamutul FP, cu active mult mai mari ca cele 5 SIF la un loc, mai are doar 24% actionariat rominesc. Si pina la sfirsitul anului va fi probabil spre zero. As dori pe acesta cale sa multumesc celor 5 SIF, Senatului, Camerei Derutattilor, Infernului Romaniei, pentru aceasta mare realizare...

    BCR va da dividende, va convoca AGEA si va hotari majorarea capitalului social, sif-urile nu vor participa si problema e rezolvata: le-au dat BCR - ul degeaba. Unde nu-i cap ..., sau o fi prea mult ?

    1. BCR a hotarat deja sa nu dea dividende aferent anului 2010 iar AGEA nu poate sa decida cu privire la dividende.

      SIF_urile pot sa participe la majorarea CS, deoarece BCR nu poate sa le impiedice. 

      Nimeni nu a primit nimic degeaba...toti a platit intr-un fel sau altul. 

      Referitor la cap...e complicat sa identifici "caposii".

      ...e vorba de "Caposii vechi si noi"...!!!

    Nu reprezentantii BCR ! care reprezentantii BCR ? ; desi BCR este entitate juridica romana, austriecii de la ERSTE dicteaza totul. Statul roman - asta care nu mai are reprezentanti (au incheiat un contact cu clauze care nu le mai respecta nimeni) ori este total neputincios, ori reprezentantii au fost cumparati din moment ce dorm in front.

    Daca in tara acsta ar mai fi vreo zece ca domnul Ceocea, am mai putea spera la ceva; dar cu pleava politica si samsarii economici pe care ii avem - slabe sperante. 

    1. Pune la opinie semnul de publicitate ca te penalizez. Sau incheie cu "sa traiasca sefu"

      Daca s-ar aprecia valorile in tara asta, am avea mai multi de "domni Ceocea", care intr-adevar este o capacitate si reconstructorul SIF-ului 2 (daca ne aducem aminte, SIF 2-ul era Cenusareasa SIF-urilor, dupa plecarea vechiului presedinte.

      Si nu, nu trebuie sa fie neaparat "sefu' ", ca sa ii apreciezi realizarile si profesionalismul domnului Ceocea. Care intr-adevar este un adevara OM!  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb