SIF2 Moldova le-a transmis acţionarilor că achiziţionarea de acţiuni la companii din sectorul energetic este unul din obiectivele majorării capitalului social pe care a propus-o pentru Adunarea generală din aprilie.
"Achiziţionarea acţiunilor companiilor energetice ce vor fi listate în anul 2012 reprezintă o oportunitate deosebită care susţine continuarea strategiei sectoriale iniţiate în anii anteriori", se arată într-o scrisoare transmisă de SIF acţionarilor.
Potrivit raportului SIF2, în cursul anului trecur, circa 4% din valoarea expunerii din sectorul financiar a fost redirecţionată către sectorul energetic: "Având în vedere faptul că în cursul anului 2011 anunţatele listări în domeniul energiei nu s-au realizat, investiţiile SIF Moldova au urmărit acumulări în acest sector, în principal indirect, prin intermediul Fondului Proprietatea. În 2012, continuarea procesului de creştere a expunerii pe sectorul energetic vizează, în principal, participarea la oferte publice iniţiate de autorităţile române (Romgaz, Transgaz, SNP, Transelectrica, Hidroelectrica, Nuclearelectrica)".
Potrivit raportului pregătit pentru AGA, SIF Moldova va continua procesul de analiză, început în anul 2011, a proiectelor de energii regenerabile (energie solară, eoliană, hidraulică, biomasă etc.), cu posibilitatea iniţierii unor investiţii în condiţii profitabile.
Printre direcţiile de acţiune ale societăţii se mai numără şi investiţia în acţiuni ajunse la maturitate care por acorda dividende, vânzarea participaţiilor la societăţile nelistate sau listate, dar cu lichiditate redusă.
Totodată, se are în vedere vânzarea deţinerilor în companii care au atins performanţe superioa-re (ex. Mecanica Ceahlău) devenind ţinte atractive pentru investitori, inclusiv prin valorificarea profitabilă a unor active din patrimoniul companiei (ex. Ţesătoriile Reunite)".
SIF Moldova mai spune că va sprijini companiile din portofoliu prin finanţări directe sau asistenţă pentru atragerea fondurilor europene.
Societatea plănuieşte să investească şi în alte instrumente financiare decât acţiunile, pe pieţele interne şi externe, precum titluri de stat, obligaţiuni corporatiste cotate cu ratinguri maxime de agenţiile de profil, contracte futures pe valute.
SIF Moldova a propus acţionarilor majorarea capitalului social cu 103,8 milioane lei, la 155,7 milioane lei, cu aport în numerar.
Compania a înregistrat, în 2011, un profit net de 191,49 milioane lei, dublu faţă de 2010, pe fondul unor venituri de 328,85 milioane lei şi a unor cheltuieli de 99,6 milioane lei.
Consiliul de administraţie a propus un dividend brut de 0,22 lei/actiune.
Programul de investiţii propus de SIF2 depinde de reuşita majorării de capital.
În cazul în care nu se aprobă operaţiunea de majorare a capitalului social, investiţiile sunt estimate la 70 milioane lei, iar în caz contrar, la 130 milioane lei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Theraflu în data de 06.02.2012, 10:21)
Pai de ce mai dati dividende si apoi majorati capitalul mai supermagerilor. Aveti nevoie de bani sau nu aveti ? Majorati capitalul din rezerve ca cei de la sif3 si nu mai ne aburiti ca nu avem ochelari. Nu furati mici actionari cu ingineria aia de majorare.
1.1. Macar de-ar face investitii bune ! (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Un Nene în data de 06.02.2012, 10:53)
Lasa-i Theraflu, nu mai da in ei ... Macar de-ar face investitii rentabile si cu cap.
Totusi (cu sau fara inginerii de majorare) cei de la SIF2 cre' ca sunt singurii care mai mishca ceva pe piata.