SIF Oltenia a lansat oferta de preluare a Argus Constanţa

OCTAVIAN RADU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 septembrie 2013

SIF Oltenia a lansat oferta de preluare a Argus Constanţa

SIF5 Oltenia a lansat oferta publică de preluare (OPP) a producătorulului de ulei "Argus" Constanţa (simbol UARG), după ce, în iunie, a ajuns la o deţinere de 55,6% din capitalul social.

SIF5 va plăti un preţ de 2,4 lei/acţiune, în cadrul ofertei care se va derula în perioada 23 septembrie - 11 octombrie, valoarea OPP fiind de 38 milioane de lei (aproximativ 8,5 milioane de euro).

Potrivit legii pieţei de capital, un acţionar care depăşeşte pragul de deţinere de 33% la o companie listată este obligat să facă o ofertă de preluare a titlurilor pe care nu le deţine.

SIF5 a depăşit pragul de 33%, pe 14 iunie, când a achiziţionat un pachet de 8,5 milioane de titluri UAGR, la un preţ de 2,4 lei/unitate, ajungând astfel să deţină 55,6% din capitalul social al companiei. În aceeaşi zi, fondul de investiţii Business Capital-Opportunity, controlat de BCR, a cumpărat 8,34 milioane de titluri ale producătorului de ulei, ajungând să deţină 29,6% din acţiunile companiei. Atât SIF Oltenia, cât şi fondul de investiţii au achiziţionat participaţiile Argus de la firmele care acţionau concertat în jurul omului de afaceri gălăţean, Cătălin Chelu.

SIF Oltenia şi Cătălin Chelu se aflau în conflict încă din septembrie 2011 pentru conducerea producatorului de ulei. Atunci, omul de afaceri gălăţean a preluat controlul Argus printr-o AGA controversată, la care mai mulţi investitori, printre care SIF Oltenia, SIF Banat-Crişana şi fondul de investiţii Business Capital for Romania-Opportunity nu au participat, pentru că nu au avut acces în incinta fabricii. La respectiva AGA au participat doar deţinători care acţionau concertat cu Cătălin Chelu, numai apropiaţi de-ai acesuia fiind aleşi membri în Consiliul de Administraţie (CA).

La două luni după controversata AGA, acţionarii strânşi în jurul SIF5 au reuşit să preia controlul CA al Argus, iar la cererea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, noii şefi au întocmit mai multe rapoarte în care au prezentat situaţia companiei.

Acţiunile companiei constănţene au fost reintroduse la tranzacţionare în luna iunie 2013, după ce fusese suspendată de la tranzacţionare în toamna anului 2011.

Argus Constanţa a raportat pentru primul semestru din 2013 pierderi de 13,29 milioane de lei, de trei ori mai mari decât în perioada similară a anului trecut, când compania a avut pierderi de 4,23 milioane de lei, potrivit unui comunicat al Bursei de Valori Bucureşti. Oficialii companiei pun creşterea pierderilor atât pe seama creşterii preţului materiilor prime, cauzată de seceta din 2012, cât şi pe seama faptului că preţul de vânzare al uleiului a scăzut.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Protectia investitorilor unde e ? Pana la urma SIF5 a actionat concertat cu Chelu.

    1. Cred k e o remarca buna, cineva ar trebui sa si sesizeze ASF-ul, ca de autosesizare la ASF........MAI GREU.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb