SIF Transilvania: "Amânarea AGA Sibex este un abuz din partea Consiliului de Administraţie"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 septembrie 2012

Mihai Fercală

Mihai Fercală

SIF3 consideră ordonanţa CNVM o eroare

Alte două SIF-uri au reacţionat faţă de concertarea anunţată de Consiliul Sibex

SIF Transilvania a transmis, ieri, că nu acţionează concertat cu nici un alt SIF sau cu nici o altă societate care deţine calitatea de acţionar Sibex.

Reacţia vine după ce Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a amâ-nat, printr-o ordonanţă emisă vineri spre sâmbătă noaptea, Adunarea Generală Sibex, programată pentru a doua zi.

Comisia primise, tot vineri, la miezul nopţii, o adresă din partea conducerii bursei sibiene, prin care aceasta anunţa că cele cinci SIF-uri şi SSIF Broker acţionează concertat şi că le va limita drepturile de vot, pentru AGA.

SIF Transilvania consideră că amânarea desfăşurării AGA Sibex, sub pretextul că SIF-urile acţionează concertat, este un abuz al Consiliului de Administraţie al Sibex şi o eroare din partea CNVM, se arată în comunicatul transmis de SIF3 către Bursa de Valori Bucureşti.

"Decizia de a amâna AGOA este un caz fără precedent în practica organizării şi desfăşurării adunărilor generale ale acţionarilor şi nu are suport legal, fapt ce aduce prejudicii de imagine unui operator de piaţă precum Sibex şi acţionarii săi", potrivit comunicatului SIF Transilvania.

Compania solicită soluţionarea cu celeritate a contestaţiilor şi reluarea procedurilor de desfăşurare a adunării generale pentru a se evita alte prejudicii la Sibex, pentru a nu afecta imaginea pieţei de capital din Româ-nia şi pentru a fi evitate consecinţele nefaste pentru potenţialii investitori de pe această piaţă.

Poziţii similare au avut şi SIF Moldova şi SIF Oltenia.

SIF Moldova a solicitat scoaterea din prezumţia de concertare, spunând că Sibex nu a prezentat nici un argument în acest sens. Totodată, SIF Moldova a informat că îşi rezervă dreptul de a solicita daune de imagine şi interese în condiţiile în care Consiliul de Administraţie al Sibex nu procedează de îndată la repararea acestei situaţii.

SIF Oltenia a transmis că decizia Sibex de limitare a drepturilor de vot ale unor acţionari este neconformă cu realitatea şi fără temei legal şi "a fost dată publicităţii pe răspunderea membrilor Consiliului de Administraţie care, în măsura în care se va impune, vor fi făcuţi responsabili pentru daune".

SIF Oltenia a solicitat CA Sibex să procedeze de îndată la repararea situaţiei create.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. daca aceasta 'lacrimatzio' nu ar venii de la Domnul Fercala, apropape ca ar parea veridica...nu?

    Casa Română de Compensaţie SA face următoarele precizări:

    "În articolul publicat astăzi (n.r. ieri) pe site-ul ziarului Bursa a apărut o ipoteză care priveşte direct Casa Română de Compensaţie SA, şi anume: 

    < Mai departe, Casa de Compensaţie şi Depozitarul ar fi cumpărat acţiunile Sibex deţinute de cei care l-ar fi susţinut pe Sima, la preţuri preferenţiale, de peste 2 lei/unitate, în detrimentul celorlalţi acţionari, afirmă sursele citate. > 

    Deoarece această ipoteză în totala contradicţie cu cadrul legal este de natură să producă o impresie total greşită asupra acţionarilor şi clienţilor CRC SA, precum şi asupra autorităţii pieţei de capital, este necesar să facem precizarea că, în conformitate cu legislaţia în vigoare, Casei Române de Compensaţie SA îi este imposibil de a achiziţiona sau de a deţine participaţii de orice fel la alte societăţi. 

    Redăm în cele ce urmează norma legală ce impune această restricţie: 

    Regulament CNVM 13/2005 privind autorizarea şi funcţionarea depozitarului central, caselor de compensare şi contrapărţilor centrale, art. 189: 

    (1) Investiţiile în instrumente financiare ale unei case de compensare/contrapărţi centrale se pot efectua exclusiv în: 

    a) valori mobiliare de natura celor prevăzute la art. 2 alin. (2) lit. j) pct. 3 din prezentul regulament, indiferent de moneda în care sunt denominate; (3. obligaţiuni garantate integral de stat) 

    b) instrumente financiare, aşa cum sunt acestea definite la art. 2 alin. (1) pct. 11 lit. c), din Legea nr. 297/2004. (c) instrumente ale pieţei monetare). 

    Vă rugăm să aduceţi aceste precizări la cunoştinţa cititorilor dumneavoastră. 

    Cu stimă,

    Toma Doşteţeanu, Executive Manager" 

    1. deci sa intelegem ca sima promitea la fraieri lucruri pe care nu le putea livra. Mare surpriza !!

    Dupa filimon tu urmezi fecala

    1. fercala nu iese decat cu picioarele inainte de le sif..nu va mai amagiti cu vise erotice...si din cate vad filimon e inca bine mersi...nu mi se pare ca are vreo problema insurmontabila...pur si simplu cei 11 trantori si cu antrenorul lor nu sunt o echipa suficient de tare

      Eugen, nu cred ca ai vrea sa ai tu liniste cum are filimon acum, e doar o iluzie....

    hi hi hi abuzatorul a ajuns sa fie abuzat....si face si galagie...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb