SIF-urile au făcut profituri record în primele şase luni

Izabela Sîrbu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 iulie 2009

SIF-urile au făcut profituri record în primele şase luni

Profiturile nete cumulate ale celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au crescut în primele şase luni din acest an cu 72% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2008, situându-se la 546,2 milioane de lei.

Creşterea s-a datorat, în principal, lichidării participaţiilor istorice pe care acestea le deţineau la "Banc­post", în schimbul cărora au încasat în total circa 50 milioane de euro.

Cel mai mare profit a fost înregis­trat de către SIF5 "Oltenia", care şi-a majorat câştigul faţă de perioada similară din 2008 de peste două ori, la 182,3 milioane de lei, după ce a încasat în plus faţă de participaţia de la "Banc­post" şi 18 milioane de euro de la Ford, pentru acţiunile deţinute la "Automobile" Craiova (simbol AUCS).

Şi SIF3 "Transilvania" a înregis­trat un profit notabil, de 109,8 milioa­ne de lei, mai mare cu 27% faţă de cel înregistrat în intervalul ianuarie - iunie 2008, în timp ce SIF1 "Banat-Crişana" şi-a majorat profitul cu 68%, la 91,5 milioane de lei.

Câştigul SIF4 "Muntenia" a cres­cut cel mai puţin în primele şase luni ale acestui an, situându-se la 73,2 milioane de lei, pentru că, spre deosebire de restul SIF-urilor care au obţinut bani din vânzarea acţiunilor "Bancpost", societatea îşi lichidase, încă din 2004, participaţia la greci.

În ciuda rezultatelor peste aşteptări din primul semestru, este puţin probabil ca în următoarele şase luni profiturile SIF-urilor să înregistreze din nou creşteri substanţiale, având în vedere că până în prezent acestea au cam terminat de încasat dividendele de la băncile pe care le deţin în portofoliu şi au făcut rost de lichidităţi suficiente prin vânzarea de participaţii pentru a-şi finanţa investiţiile.

Capitalizarea celor cinci SIF-uri este, în acest moment, de circa 2,2 miliarde de lei, spre deosebire de aproximativ 11,5 miliarde de lei, cât reprezenta valoarea de piaţă în luna iunie 2007, când atinsese maximul istoric.

De asemenea, activele cumulate ale SIF-urilor s-au apreciat cu 1,2% în luna iunie a acestui an, ajungând la şase miliarde de lei, ceea ce înseamnă că acţiunile SIF se tranzacţionează în prezent la puţin peste o treime din valoarea activului net unitar de la 30 iunie.

Preţul acţiunilor SIF3 "Transilvania" este cu 68% mai scăzut decât valoarea activului net unitar, în timp ce titlurile SIF5 "Oltenia" se tranzacţionează la un discount de 62%.

Cele mai mici decalaje între cotaţia din piaţă şi valoarea activelor pe unitate sunt înregistrate de SIF "Banat-Crişana" şi SIF "Moldova", care se tranzacţionează la 61% şi respectiv 61,5% faţă de activele nete.

SIF "Transilvania" şi SIF "Oltenia" deţin în prezent cele mai mari active, fiecare cu o valoare de circa 1,41 miliarde de lei, respectiv 1,26 miliarde de lei.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. SIF-urile au tot vindut din portofolii si au cam papat banii. Daca ne uitam in urma cu 2-3 ani cam ce detineri aveau in comparatie cu ce au acum poate nu o sa mai fim la fel de entuziasti.

    Recesiunea se va adincii in Romania in viitoarele 6 luni iar bancile vor avea un profit mai mic. Asta inseamna si un divident mai mic.

    Sa nu uitam ca SIF-urile si-au reevaluat detinerea la BCR si au umflat VUAN-ul. 

    S-a vandut capital care trebuie reinvestit.su-mele incasate nu inseamna profit. s-au poate nu am inteles

    1. O buna parte din sumele incasate sant trecute la profit( ca dif. dintre pretul de vanzare si cel de achizitie) .in rest tot ce este disponibil ca lichiditate poate fi investit pe termen scurt sau lung!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb