SIF-urile, mai active ca niciodată

IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 septembrie 2010

SIF-urile, mai active ca niciodată

Cele cinci societăţi de investiţii financiare nu s-au dezminţit de la statutul de investitori experimentaţi, 2010 fiind unul dintre cei mai activi ani din punct de vedere al numărului de operaţiuni realizate de SIF-uri pe Bursă.

Miza curăţării portofoliului de active neperformante, precum acţiuni care nu aduc un câştig semnificativ, a fost conservarea profiturilor mari înregistrate în anii precedenţi.

Numai în luna august cele cinci societăţi de investiţii financiare au acumulat profituri de 16,6 milioane de lei, în ciuda stabilităţii preţurilor la acţiunile din portofoliu, Bursa de Valori Bucureşti având o evoluţie slabă la nivelul lichidităţii.

Unele dintre SIF-uri au fost tot mai active în ultimele luni pe Bursă, atât pe partea de vânzare, cât şi la cumpărare, în special SIF5 "Oltenia", SIF2 "Moldova" şi SIF3 "Transilvania.

SIF Oltenia a înregistrat în luna august un profit de 7 milioane de lei datorită lichidării participaţiei de 80% deţinută la "Comcereal" Olt (simbol CCOL), în schimbul sumei de 10,4 milioane de lei.

De asemenea, la finele săptămânii trecute, după ce a acumulat constant acţiuni ale operatorului portuar "Socep" Constanţa, mărindu-şi participaţia la 10,2%, a vândut-o pe toată companiei "Transport Trade Services" Bucureşti, în schimbul sumei de 13,87 milioane de lei.

În acelaşi timp, SIF Oltenia şi-a consolidat participaţia la "Electromagnetica" Bucureşti (simbol ELMA), cumpărând constant acţiuni pentru care a plătit mai bine de 2,65 milioane de lei.

SIF Transilvania şi-a mai cumpărat un hotel de pe litoral

SIF Transilvania, care are cele mai mari active dintre cele cinci SIF-uri, de circa 1,5 miliarde de lei, a achiziţionat, la finele săptămânii trecute, prin intermediul THR Marea Neagră, complexul Silvia din Venus, pentru care a plătit 4,7 milioane de lei.

Pe partea de vânzări, a renunţat la un pachet semnificativ de acţiuni BRD - Groupe Societe Generale, pe care l-a vândut în schimbul sumei de 9,76 milioane de lei.

Tot din vânzarea de acţiuni BRD a reuşit şi SIF Moldova să-şi întregească câştigurile, societatea ocupând primul loc, la finele lui august, în topul profitabilităţii, consemnând un profit de peste 81,8 milioane de lei.

SIF Moldova a continuat să cumpere, în schimb, acţiuni la Banca Transilvania (simbol TLV) şi la Fondul Proprietatea, fiind unul dintre cei mai activi investitori în astfel de acţiuni. În doar două săptămâni, SIF2 a reuşit să cumpere titluri la Fond de aproape 26 milioane de lei, fiind pe lista de înregistrare pentru primirea de dividende.

De cealaltă parte, SIF4 "Muntenia" a vândut 650.000 de acţiuni la Comat Auto Bucureşti (simbol COTA), în valoare de 2,92 milioane de lei, diminuându-şi astfel participaţia în cadrul companiei de la 18,13% la 7,84%.

Tot în august, SIF4 a mai vândut şi 2,69 milioane de acţiuni TLV, în valoare de 3,97 milioane de lei.

SIF1 Banat Crişana a fost însă cea mai leneşă la tranzacţii în ultima perioadă, ultimele operaţiuni mai importante fiind realizate în martie, când a vândut 41,92 de milioane de acţiuni "Rompetrol Rafinare" Constanţa în schimbul sumei de 3,14 milioane de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9729
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4977
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2951
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9029
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.7210

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb