SIF-urile valorează pe Bursă nici jumătate din activele lor

IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 octombrie 2009

SIF-urile valorează pe Bursă nici jumătate din activele lor

Societăţile de investiţii financiare (SIF) continuă să valoreze pe Bursă nici jumătate din activele lor nete, cu toate că acţiunile lor, de la începutul aces-tui an, au consemnat avansuri semnificative.

Astfel, SIF-urile sunt evaluate în prezent, în medie, cu 53% sub valoarea activelor din portofoliul de la 31 august, după ce în iulie 2007, când îşi atingeau maximele, se tranzacţionau cu 25% peste valoarea activelor nete.

În lunile martie-aprilie, când SIF-urile au atins minime nemaiatinse de ani de zile, acţiunile lor se transferau pe piaţă la preţuri reprezentând circa o treime din valoarea activelor pe care le aveau în portofoliu.

Capitalizarea celor cinci SIF-uri este, în acest moment, de circa 3,12 miliarde de lei, spre deosebire de aproximativ 11,5 miliarde de lei, cât reprezenta valoarea de piaţă în luna iunie 2007, când atinsese maximul istoric.

Valoarea activelor nete ale celor cinci SIF-uri, era, la finalul lunii august, de circa 6,7 miliarde de lei, cu 9% mai mare faţă de luna precedentă. În acelaşi interval însă, aprecierile consemnate de SIF-uri pe Bursă au fost mai mari, indicele BET-FI, care le reprezintă, urcând cu peste 15%.

Cel mai ieftin SIF, raportat la active, este SIF4 "Muntenia", care se tranzacţionează la circa 42% din activul unitar de la finele lui august, la polul opus fiind SIF2 "Moldova", al cărei preţ reprezintă 52% din activul unitar.

La finalul primelor opt luni de zile, cel mai "profitabil" SIF a fost "Oltenia", cu un câştig de 197,6 milioane de lei, în timp ce SIF "Muntenia" a obţinut un profit net de 77,6 milioane de lei, cel mai scăzut dintre cele cinci SIF-uri.

Astfel, SIF-urile au continuat să înregistreze creşteri de profit consis-tente, chiar şi după perioada de încasare a dividendelor de la societăţile din portofoliu.

SIF "Transilvania" şi SIF "Oltenia" deţin în prezent cele mai mari active, fiecare cu o valoare de circa 1,49 miliarde de lei, respectiv 1,43 miliarde de lei.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb