SIMON PETERS, ANALIST ETORO: 2023 Outlook: Îşi va reveni din nou cripto?

V.G.
Piaţa de Capital / 19 decembrie 2022

2023 Outlook: Îşi va reveni din nou cripto?

Simon Peters, analistul platformei sociale de investiţii eToro pentru piaţa criptoactivelor, analizează principalele riscuri şi oportunităţi pentru peisajul cripto în 2023, potrivit unui comunicat de presă transmis redacţiei.

Conform sursei citate, anul acesta a fost un an tumultuos pentru piaţa criptoactivelor. Cu toate acestea, "iarna cripto" ar putea face loc unei "primăveri cripto". Iată cei şase indicatori care ar putea determina momentul în care piaţa va înflori din nou:

1. Inflaţia, ratele dobânzilor şi Fed

În 2022, am asistat la o corelaţie între cripto şi acţiuni în ceea ce priveşte modul în care acestea reacţionează la condiţiile macroeconomice. Creşterea inflaţiei şi a ratelor dobânzilor a avut un impact asupra pieţei cripto în 2022, reducând lichiditatea de pe pieţele de investiţii în general. În sectorul cripto, în special, inflaţia a expus slăbiciunile structurale, dar a evidenţiat şi care sunt companiile care au baze solide şi pot rezista. Aceste companii sunt pregătite să beneficieze de noul scenariu.

Având în vedere că inflaţia a ajuns acum la apogeu, ne-am putea aştepta la un efect pozitiv pentru criptoactive şi la o schimbare a sentimentului pe "cumpărare" din nou. O revenire la o piaţă bull cripto ar putea fi, de asemenea, ajutată de o pivotare a politicii Fed şi de reducerile de rate ale dobânzii aşteptate începând cu noiembrie 2023, iar odată ce ratele dobânzilor vor începe să scadă va deveni disponibilă mai multă lichiditate pentru a intra din nou pe pieţele de investiţii. Un astfel de scenariu se bazează pe o îmbunătăţire a situaţiei inflaţiei.

2. Reglementarea

Reglementarea este, cu siguranţă, în topul priorităţilor pentru 2023, iar acest lucru este binevenit atât pentru investitori, cât şi pentru platformele şi utilizatorii de criptoactive.

Regiuni precum UE fac deja progrese cu o legislaţie precum MiCa, în timp ce proiectul de lege privind serviciile şi pieţele financiare va schimba regulile jocului în Regatul Unit. SUA dă şi ea semne în această direcţie, dar rămâne de văzut ce se va concretiza în 2023.

Asigurarea respectării celor mai bune practici, cum ar fi separarea activelor clienţilor, constituirea corectă a garanţiilor şi reconcilierea, plus transparenţa, va fi cu adevărat importantă atât pentru autorităţile de reglementare, cât şi pentru participanţii la piaţa cripto care caută o piaţă mai sustenabilă în urma evenimentelor din acest an. De asemenea, acest lucru va fi esenţial pentru restabilirea încrederii.

3. Atingerea minimului istoric, aşteptând cu nerăbdare "halving-ul" (înjumătăţirea emiterilor) Bitcoin

O măsură populară "on-chain metric" pentru identificarea maximelor şi a minimelor în preţul Bitcoin este scorul MVRV-Z. În prezent, scorul indică faptul că valoarea de piaţă actuală a bitcoin este cu mult sub valoarea sa reală sau "justă" şi se află la cele mai scăzute niveluri din decembrie 2018, partea inferioară a ultimei pieţe bear a bitcoin. Atingerea acestui punct a fost, din punct de vedere istoric, un bun indicator că suntem aproape de minimul unui ciclu de preţ al bitcoin şi sugerează că am putea fi mai aproape de o "primăvară cripto".

Deşi programat pentru 2024, un alt lucru de urmărit este următorul halving al bitcoinului, care ar putea duce la o participare mai intensă pe piaţă începând din 2023. Recompensele pentru blocurile Bitcoin sunt acordate minerilor pentru verificarea tranzacţiilor şi adăugarea noului bloc la blockchain-ul bitcoin. Halving-ul recompensei de bloc este un eveniment încorporat în designul bitcoin prin care, la fiecare 210.000 de blocuri - aproximativ o dată la patru ani - recompensa de bloc acordată minerilor scade cu 50%.

Halving-ul va influenţa sentimentul investitorilor din considerente legate de cerere şi ofertă. Numărul maxim de bitcoin care vor exista vreodată este de 21 milioane. Acest lucru, combinat cu o scădere a emisiunii din cauza recompenselor de bloc mai mici, creează un grad de raritate pentru acest activ şi, teoretic, va genera creşteri de preţ. În cazul în care noile emisiuni scad, iar cererea rămâne fermă, atunci preţurile cresc.

De la înfiinţarea sa, fiecare halving al recompensei pe blocuri de bitcoin a fost urmat, de obicei, de o piaţă cripto bull, motiv pentru care mulţi observatori ai pieţei ar putea prevedea că următoarea piaţă bull va începe să prindă contur în 2024. Anticiparea acestui lucru ar putea contribui, de asemenea, la creşterea preţului pe parcursul anului 2023.

4. Web 3.0 şi NFT-urile

Călătoria Web 3.0 nu a fost lipsită de obstacole în ultimul an. Cu toate acestea, actualizările continue şi evoluţiile reţelelor majore, cum ar fi Ethereum şi Cardano, vor menţine investitorii concentraţi pe creşterea şi inovarea pe termen lung.

Se vor face eforturi pentru îmbunătăţirea scalabilităţii, aşa cum vedem în cazul foii de parcurs foarte dezvoltate a Ethereum cu schimbări precum "sharding". Sharding-ul reţelei Ethereum este, de fapt, situaţia în care reţeaua este împărţită în segmente mai mici - sau "shards" - pentru a distribui sarcina, a reduce congestia şi a creşte numărul de tranzacţii pe secundă pe lanţ.

Ca şi în cazul The Merge, astfel de actualizări vor fi foarte aşteptate de piaţă. Deşi The Merge a avut loc în contextul unor probleme macro mai ample şi nu a dus până acum la schimbări pozitive ale preţurilor, inovaţiile noi într-un cadru mai favorabil ar putea fi bine primite şi ar putea sprijini o revenire a cripto.

Între timp, euforia NFT ar putea reveni, în aşteptarea unor cazuri de utilizare transformaţionale ale tehnologiei, cum ar fi tokenizarea activelor din lumea reală sau a instrumentelor financiare, inclusiv a produselor cu venit fix, cum ar fi ipotecile şi obligaţiunile. Introducerea activelor şi instrumentelor din lumea reală prezintă un interes din ce în ce mai mare în rândul investitorilor instituţionali şi ar putea fi marcat de o migrare masivă a modului în care întregul sistem financiar gestionează astfel de produse şi servicii.

5. Utilizarea energiei

Rata de hashing şi dificultăţile continuă să urce la maxime istorice pentru bitcoin. În timp ce acest lucru face ca reţeaua Bitcoin să fie mai sigură, operaţiunile de minerit au nevoie de o putere de calcul mai mare pentru a rămâne competitive, ceea ce ar putea continua să crească consumul global de energie al reţelei.

Prin urmare, consumul de energie va continua să fie un subiect de dispută în sectorul cripto, entuziaştii bitcoin explicând de ce nu este un lucru rău, iar susţinătorii Ethereum subliniind marea scădere a intensităţii energetice. În ciuda contextului unei crize energetice în curs de desfăşurare în întreaga lume, dezbaterea va continua să fie la fel de dificilă ca întotdeauna.

6. CBDC-uri

Monedele digitale ale băncilor centrale (CBDC) au fost poate puţin ignorate în anul 2022, dar proiectele şi inovaţiile sunt în curs de derulare de către băncile centrale şi guverne.

În 2023 vor fi realizate mai multe teste pilot, studii de fezabilitate de către băncile centrale cu privire la cazurile de utilizare şi la potenţialul tehnologiei, precum şi la posibilele sale utilizări - în special în domeniul plăţilor transfrontaliere. Am văzut deja unele mişcări în această direcţie, în special din partea unor instituţii precum Banca Japoniei şi a autorităţilor din Singapore, care fac deja progrese în ceea ce priveşte testele majore, precizează sursa citată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb