Sindicaliştii de la ArcelorMittal Galaţi protestează ca să-şi păstreze locurile de muncă

Ana Felea
Ziarul BURSA #Companii / 4 aprilie 2013

Aproximativ o sută de siderurgişti afiliaţi sindicatului Siderurgistul AMG sunt aşteptaţi să protes­teze astăzi, timp de două ore, la poarta principală a combinatului de la Galaţi. Pichetarea a fost organizată la iniţiativa celorlalte unităţi siderurgice din Europa care protestează astăzi pentru a-i cere companiei ArcelorMittal menţinerea activităţii şi păstrarea locurilor de muncă.

Gheorghe Bezman, preşedintele FSS Metarom Galaţi la care este afiliat şi sindicatul Siderurgistul AMG, a declarat: "Noi vrem să tragem un semnal de alarmă. Suntem solidari cu colegii din toată Europa şi ne dorim acelaşi lucru ca şi ei: păstrarea capacităţilor de producţie şi a locurilor de muncă. Sunt foarte mari probleme în unităţile din toată Europa. La Florange, compania a închis fluxul cald anul trecut. La fel s-a întâmplat şi la începutul acestui an la Liege, unde s-a închis fluxul cald şi şase laminoare. La noi, la Galaţi, i-a învăţat pe oameni cu plecările voluntare. Este adevărat omul pleacă cu un bănuţ, însă pleacă şi cu locul de muncă, pentru că nu mai angajează pe altcineva în loc. Scopul nostru este însă păstrarea locurilor de muncă".

În timp ce unii siderurgişti luptă pentru locurile de muncă, alţii, fie foarte tineri fie mai au doar câţiva ani până la pensie, au ales să părăsească combinatul siderurgic prin schema de plecări voluntare. "Până luni (1 aprilie 2013) erau înscrişi 400 de persoane pentru autodisponibilizare. În principal sunt oameni care fie suferă de diferite boli profesionale fie sunt foarte tineri şi s-au săturat să muncească pe un salariu de 900 de lei, atât cât poţi lua şi dacă vinzi la o consignaţie", a declarat Gheorghe Tiber, liderul sindicatului Solidaritatea. Domnia sa susţine că, deşi "Solidaritatea" nu a fost invitat de colegii lor pentru a participa la protestul organizat pe 4 aprilie, la rândul lui va face o serie de petiţii către reprezentanţii Guvernului prin care le va cere menţinerea activităţii. "Dacă închiderea acestor capacităţi de producţie este absolut motivată atunci ArcelorMittal să fie obligat să le conserve nu să le distrugă şi să folosească ei fierul vechi", a punctat Gheroghe Tiber.

Precizăm că în prezent în combinat mai lucrează circa 7.000 de siderurgişti, iar de la privatizarea combinatului şi până în prezent circa 20.000 de salariaţi au renunţat la locurile de muncă din combinat prin schemele de plecări voluntare datorită banilor care le sunt oferiţi.

Prin autodisponibilizări, oamenii primesc atât salarii compensatorii cât şi o sumă fixă care variază în funcţie de vechimea fiecărui salariat. De exemplu, la actuală schemă de plecări voluntare, siderurgiştii primesc plăţi compensatorii cuprinse între 15.000 şi 25.000 de lei faţă de un maxim de 30.000 de lei cât a fost oferit anul trecut, la care se adaugă plata a unui număr de salarii fixe, respectiv între 6 şi 17 salarii compensatorii. Şi numărul acestora este cu mult redus, la ultima autodisponibilizare, salariaţii primea până la 21 de salarii com­pensatorii în funcţie de cheltuiala companiei cu angajatul.

În ceea ce priveşte capacităţile de producţie care mai sunt încă în funcţiune, combinatul siderurgic de la Galaţi mai are un furnal, o oţelărie şi laminoarele, iar producţia nu mai ajunge nici la 2 milioane de tone de oţel, în 2011 având o pierdere de 620.130.335 lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb