Sindicaliştii revin în CES cu strategii noi

Cătălin Bălan
Ziarul BURSA #Politică / 16 noiembrie 2005

După ce au refuzat dialogul tripartit dintre sindicate, patronate şi Guvern din cauza neconsultării lor în stabilirea bugetului pe 2006, cele patru confederaţii sindicale au revenit în Consiliul Economic şi Social (CES). Patru confederaţii: CNS "Cartel Alfa", CNSLR-Frăţia, BNS şi CSDR şi-au reluat ieri participarea la consiliu ca urmare a negocierilor avute în ultima perioadă cu Guvernul.

Confederaţiile sindicale nu s-au întors însă "pe ochi frumoşi", din moment ce au obţinut modificarea legii de organizare şi funcţionare a CES şi o autonomie bugetară a consiliului. Îmbunătăţirea legislaţiei va eficientiza dialogul în cadrul instituţiilor tripartite cum este CNAS şi va îmbunătăţi parteneriatul dintre sindicate şi patronate prin îmbunătăţirea Legii Contractului Colectiv de Muncă.

Promisiunile legislative nu fac uitate însă revendicările sindicaliştilor în legătură cu alocaţiile bugetare pe 2006. Anul viitor, revendicările sindicaliştilor vor viza adoptarea unei politici salariale la nivel naţional şi creşterea salariului minim şi a locurilor de muncă. Nu în ultimul rînd, confederaţiile sindicale solicită adoptarea unei politici fiscale care să nu creeze discrepanţe majore la nivelul veniturilor salariale.

Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), ne-a declarat că discuţiile în cadrul CES se vor intensifica "în debutul anului 2006 pentru că pe bugetul anului viitor nu se vor mai produce mişcări majore". Domnia sa ne-a spus că "toată politica sindicală trebuie pusă la punct şi trebuie corectată aberaţia prin care salariile din sectorul public sunt mai mari în multe cazuri decît cele din domeniul privat, deşi acest din urmă sector generează venituri la bugetul de stat". Dumitru Costin a susţinut că poate proba cu cifre această afirmaţie, adăugînd că CES-ul va încerca să ofere soluţii pentru finanţarea unor proiecte de mare amploare ale Guvernului. Dintre aceste proiecte a fost menţionată restructurarea din industria de apărare, din sistemul termic şi investiţiile în proiecte de mediu. "Restructurarea unor firme din industria de apărare necesită fonduri uriaşe care la ora actuală nu există şi încercăm să facem aceste companii mai atractive şi să atragem venituri la buget", ne-a mărturisit Dumitru Costin.

Restructurarea sistemului termic din ţara noastră necesită, potrivit lui Dumitru Costin, "reconsiderarea datoriei de un miliard de euro pe care o are Termoelectrica la stat şi care s-a acumulat pentru că această companie nu a putut niciodata să îşi vîndă energia electrică şi termică la un preţ care să îi acopere costurile".

Un alt domeniu pe care CES îl va lua în calcul este investiţia în politici de mediu pe care centralele care furnizează energie electrică şi termica în cogenerare, trebuie să o îndeplinească. "Lipsa investiţiilor va duce la închiderea acestor centrale odată cu intrarea ţării noastre în UE", a afirmat Dumitru Costin. Singura "zonă pentru care nu preconizează resurse rămîne cultura pentru care vom încerca încheierea parteneriatului public-privat".

Dialogul social ar trebui să se bazeze în opinia lui Valentin Mocanu, purtător de cuvînt al CNSLR Frăţia pe "evaluarea corectă a partenerilor, a capacităţii şi reprezentativităţii acestora". Domnia sa ne-a spus că "am solicitat şi continuăm să solicităm un recensămînt în zona sindicală pentru o imagine cît mai corectă a acestui sector". Valentin Mocanu aşteaptă ca "această îmbunătăţire legislativă să fie pusă şi în practică", amintind că "dialogul social nu înseamnă numai CES, ci şi grupurile de dialog de la nivelul ministerelor sau cele locale".

Într-un moment în care luptele duse între sindicate şi Guvern iau proporţii nemaiîntîlnite în ultimii ani, liderii sindicaliştilor pregătesc terenul pentru anul 2007, cu speranţa unui an viitor mai puţin învolburat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb