Un lider sindical din cadrul filialei Opel din Belgia se opune noului scenariu propus de grupul american General Motors, care presupune păstrarea diviziei Opel, susţinând că situaţia nu ar fi benefică pentru constructorul german, relatează AFP.
Viitorul diviziei Opel şi al firmei britanice Vauxhall este nesigur, după ce compania-mamă a intrat în faliment în primăvară. Chestiunea este urmărită cu atenţie în Belgia şi în special în Flandra, unde Opel are circa 2.000 angajaţi.
General Motors dispune de doi candidaţi pentru preluarea Opel: producătorul canadian de piese auto Magna şi holdingul belgian RHJ International, însă nu a luat până acum o hotărâre, şi, potrivit Wall Street Journal, intenţionează să păstreze divizia germană.
"Din ce am înţeles, acest lucru implică dispariţia a cel puţin două modele şi închiderea a patru uzine. Mă opun ferm acestei opţiuni", a declarat Rudi Kennes, din cadrul sindicatului socialist FGTB, citat de agenţia Belga.
Acesta a mai spus că o sută de angajaţi afiliaţi sindicatului FGTB, dar şi sindicatul creştin CSC, vor merge vineri la Berlin, pentru a participa la un protest al personalului Opel.
"Vom manifesta pentru a cere luarea unei decizii rapide de către GM şi pentru a evita închiderea unor uzine", a explicat Kennes.
Potrivit Wall Street Journal, General Motors este pe cale de pune la punct un plan de finanţare de 4,3 miliarde dolari, sumă pe care o va utiliza pentru restructurarea filialei germane Opel, renunţând astfel la proiectele de vânzare.
În cazul în care GM va decide să păstreze divizia Opel, decizia va fi contrară eforturilor din ultimele luni, în care constructorul german a încercat să găsească un cumpărător pentru filiala sa aflată în dificultate.
Soarta Opel, în suspans după ce compania-mamă a devenit insolventă în primăvară, a devenit o adevărată afacere de stat în Germania, unde grupul are 25.000 de salariaţi, mai ales că peste câteva săptămâni sunt programate alegeri legislative.