Sindicatele contestă în instanţă programul de disponibilizări de la CFR Călători care prevede că peste 1.100 de oameni îşi vor pierde locurile de muncă din luna martie, susţinând că decizia a fost luată fără ca reprezentanţii salariaţilor să fie consultaţi.
Iulian Măntescu, preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă (FML), a declarat, ieri, citat de Mediafax, că după ce vor primi notificarea privind disponibilizarea a 1.143 de angajaţi de la CFR Călători vor contesta în justiţie acest act: "Am primit un telefon şi am fost informat că până la finalul zilei de marţi vom primi notificarea privind aceste disponibilizări. Vom contesta în justiţie, nu am fost consultaţi. În 95% din cazuri am câştigat", a precizat Măntescu.
Potrivit liderului sindical, urmează să fie reintegrate în cadrul CFR Călători trei filiale care au fost externalizate în perioada 2000-2004, iar bugetul companiei pentru cheltuielile cu personalul este acelaşi cu cel de anul trecut.
Guvernul a convenit cu FMI, în decembrie 2011, să continue concedierile la companiile feroviare, să impună patru zile de concediu fără plată pentru angajaţii societăţii Intervenţii Feroviare, să închidă liniile de cale ferată care nu pot fi vândute la licitaţii şi să încheie contracte în parteneriat public-privat pentru spaţiile comerciale CFR.
Toate aceste măsuri ar trebui aplicate în 2012, relevă scrisoarea de intenţie convenită de Guvern şi Fondul Monetar Internaţional la ultimele negocieri, din toamna acestui an.
Guvernul va desfiinţa, până la finele anului în curs, alte 85 de posturi la societatea Electrificare CFR şi 28 de locuri, în perioada imediată, la Intervenţii Feroviare. În acelaşi timp, angajaţilor rămaşi la Intervenţii Feroviare li se vor impune patru zile de concediu fără plată.
Intervenţii Feroviare, care anul trecut a avut un număr mediu de 304 angajaţi, a fost inclusă în primăvara acestui an pe lista companiilor de stat monitorizate de FMI.
La Electrificare CFR lucrează aproximativ 3.000 de angajaţi.
Numărul total al liniilor de căi ferate aflate în administrarea CFR SA va fi redus substanţial în următorii ani, la maxim 15.500 de kilometri, ceea ce va conduce la concedierea a 2.000 de angajaţi ai companiei până la sfârşitul lunii aprilie 2012, comparativ cu numărul de salariaţi din septembrie 2011. Nu vor fi, însă, disponibilizaţi angajaţii care lucrează cu fonduri UE.