Sindicatul Porţile de Fier va formula o plângere penală către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) cu privire la prejudiciile aduse de firma Euro Insol, condusă de administratorul judiciar Remus Borza, societăţii Hidroelectrica, a declarat sâmbătă, într-o conferinţă de presă, liderul de sindicat, ing. Cristinel Popescu.
Potrivit sursei citate, profitul de 670 de milioane de lei, calculat pentru perioada când procesul de insolvenţă a fost suspendat, "este unul artificial, obţinut pentru a-i permite respectivei entităţi să încaseze un comision de 2% şi prin diminuarea lucrărilor de mentenanţă a echipamentelor de la hidrocentralele de pe Dunăre - Porţile de Fier I şi Porţile de Fier II".
"De asemenea, în intervalul de timp 2012-2013 s-au produs nejustificat pierderi de aproximativ 75 milioane de lei. Totodată, la Porţile de Fier II s-a încheiat un contract de reabilitare a celor zece grupuri hidroelectrice, devizul fiind semnat iniţial pentru valoarea de 122,1 milioane de euro care, prin mai multe acte adiţionale, a ajuns la 290 milioane de euro, sumă pe care Euro Insol a achitat-o aproape în totalitate către firma Andritz, fosta V.A. Tech, deşi trei dintre acestea nu au fost modernizate", a precizat Popescu.
În opinia liderului Sindicatului Porţile de Fier "anul 2014, despre care Remus Borza vorbea ca despre anul relansării Hidroelectrica şi a Hidroelectrica - Serv, pe primul trimestru a înregistrat o pierdere de 12,5 milioane lei".
"La sfârşitul lunii mai pierderile au ajuns la 16,5 milioane lei, ceea ce duce la o pierdere cumulată la nivelul Hidroelectricii de peste 75 milioane lei. Şi se pare ca în această cifră nu se regăsesc drepturile salariale neplătite către salariaţi de peste 15 milioane lei", a afirmat Popescu.
În context, el a mai arătat că "Ministerul Economiei şi Ministerul Energiei trebuie să intervină în regim de urgenţă pentru soluţionarea cazului Hidroelectrica, înainte ca aceasta să ajungă în faliment şi să fie apoi înstrăinată la bucată, cum s-au petrecut lucrurile cu zeci de microhidrocentrale care au fost vândute ca fiind neprofitabile şi acum furnizează la parametrii energie electrică în Sistemul Energetic Naţional".