SIRIA Ambasada Rusiei la Damasc, lovită de două rachete

Internaţional / 13 octombrie 2015

Ambasada Rusiei la Damasc, lovită de două rachete

Actualizare

Două rachete au lovit în această dimineaţă Ambasada Rusiei din Damasc în momentul în care începea o manifestaţie de susţinere pentru această ţară, a cărei aviaţie oferă de două săptămâni sprijin aerian forţelor regimului preşedintelui Bashar al-Assad împotriva rebelilor, relatează AFP.

Două obuze au căzut în jurul orei locale 10:20 (07:20 GMT) în incinta misiunii diplomatice ruse, provocând panică în rândul celor 300 de persoane adunate în faţa clădirii ambasadei pentru a mulţumi Rusiei pentru intervenţia sa în Siria, după cum a relatat un fotoreporter France Presse de la faţa locului.

Nu există răniţi printre manifestanţi, potrivit acestuia, în timp ce nicio informaţie nu a fost făcută publică privind eventualele distrugeri produse în interiorul ambasadei.

Manifestanţii aveau afişate fotografii cu preşedintele rus Vladimir Putin, drapele şi pancarte în sprijinul Rusiei. După căderea obuzelor, un grup dintre ei a scandat: "Cu sângele nostru, cu sufletul nostru, îi vom apăra pe Putin, Assad şi Siria".

Potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO), rachetele au fost trase de rebeli islamişti poziţionaţi în jurul capitalei siriene Damasc.

La 20 septembrie, cu zece zile înainte de debutul intervenţiei ruse în Siria, un obuz a fost tras "asupra teritoriului ambasadei Rusiei în Siria" din Damasc fără a provoca pagube, după cum a indicat atunci Ministerul de Externe rus. Ministerul a condamnat "acest bombardament criminal" şi a declarat că aşteaptă "o condamnare clară a acestui atac terorist din partea întregii comunităţi internaţionale, inclusiv din partea actorilor regionali".

Ambasada Rusiei la Damasc, instalată în cartierul Mazraa, a fost anterior vizată în mai multe rânduri de tiruri cu mortiere. În luna mai, un bărbat a fost ucis în apropiere de clădirea ambasadei în urma unor tiruri care vizau sectorul misiunii diplomatice ruse.

(A.C.)

--------------

Actualizare 11:30

Două rachete au lovit ambasada Rusiei din capitala siriană Damasc, potrivit AFP şi AP.

Loviturile de rachetă vin în contextul în care Frontul sirian Al Nusra a chemat la atacuri de represalii ca urmare a bombardamentelor aviaţiei ruseşti în Siria.

Gruparea Al Nusra a chemat la atacuri asupra sectei Alawite, o comunitate minoritară de care aparţine şi preşedintele sirian Bashar al-Assad, potrivit relatărilor de la faţa locului.

Frontul Al-Nusra este un braţ al organizaţiei teroriste Al-Qaeda.

Rusia a început să bombardeze ţinte ale Statului Islamic (ISIS) în Siria pe 30 septembrie.

(A.C.)

-----------------

Miniştrii de Externe ai statelor UE: "Rusia trebuie să înceteze imediat raidurile aeriene care vizează opoziţia siriană"

Uniunea Europeană a cerut luni Rusiei "să înceteze imediat" loviturile aviaţiei sale militare care vizează opoziţia moderată din Siria şi a estimat că "nu poate exista pace durabilă cu conducătorii actuali", informează AFP şi DPA.

Conform unei declaraţii a miniştrilor de Externe ai statelor UE. Regimul Bashar al-Assad, aflat la conducere în Siria, trebuie să plece, "mai devreme sau mai târziu", au transmis aceştia, îndemnând Moscova să participe la eventuala tranziţie politică din Siria, relatează site-ul publicaţiei EUObserver.

Într-un comunicat de presă al miniştrilor de Externe ai statelor UE se precizează: "Regimul Assad poartă cea mai mare responsabilitate pentru cei 250.000 de morţi cu care s-a soldat conflictul şi pentru milioanele de persoane strămutate".

Semnatarii solicită "un proces condus de sirieni" care să ducă la "o tranziţie paşnică şi incluzivă", fără a menţiona totuşi dacă Bashar al-Assad ar putea să participe.

UE şi-a exprimat "profunda preocupare" faţă de "atacurile aeriene ruse care vizează pe lângă Daesh şi alte organizaţii desemnate teroriste de ONU şi opoziţia moderată".

Acestea trebuie "să înceteze imediat", "la fel ca şi încălcările de către Rusia a spaţiului aerian al ţărilor vecine", indică miniştrii europeni, referindu-se la incursiunile avioanelor şi ale rachetelor de croazieră în spaţiul aerian turc.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb