Actualizare 14:37 Putin: "Procesul de pace în Siria va fi "dificil", dar nu există o altă cale"
Procesul de pace în Siria va fi "dificil", dar nu există o altă cale, a declarat vineri preşedintele rus Vladimir Putin, în cadrul unei reuniuni a colegiului FSB (Serviciul Federal de Securitate), care intervine cu numai câteva ore înaintea intrării în vigoare a unui armistiţiu convenit de Rusia şi SUA în Siria, de la care sunt exceptate grupările jihadiste precum Statul Islamic sau Frontul Al-Nosra, relatează TASS şi AFP.
"Înţelegem şi ne dăm seama perfect că acesta va fi un proces dificil şi poate chiar contradictoriu, dar nu există o altă cale decât cea care să ducă la o reglementare paşnică" a conflictului, a declarat Putin, în faţa responsabililor din serviciile secrete ruse, potrivit unor declaraţii difuzate de televiziunea rusă.
Putin, care a prezidat reuniunea FSB, a declarat că Moscova şi-a lansat la timp operaţiunea în Siria în toamna trecută, întrucât la scurt timp a reuşit să suprime activitatea unor grupări islamiste care erau pregătite să comită atacuri teroriste în Rusia.
"Lupta necruţătoare" împotriva Statului Islamic, Frontului Al Nosra şi a altor "terorişti" în Siria va continua şi după armistiţiu, a spus preşedintele rus. "Vreau să precizez încă o dată că Statul Islamic, Frontul Al Nosra şi alte organizaţii teroriste recunoscute ca atare de către Consiliul de Securitate al ONU nu sunt vizate (de încetarea focului)", a afirmat Putin, adăugând că "speră că partenerii americani împărtăşesc de asemenea acest principiu".
El a cerut FSB să sporească monitorizarea refugiaţilor care tranzitează teritoriul Rusiei în drum spre Europa.
Pe plan intern, şeful statului rus a atras atenţia asupra intensificării activităţii serviciilor secrete străine pe teritoriul Federaţiei Ruse, potrivit TASS. În 2015, a indicat el, au fost deconspiraţi 400 de cadre profesioniste şi agenţi ai unor servicii secrete străine care activau pe teritoriul rus, dintre care 23 au fost deferiţi justiţiei.
Preşedintele rus a mai spus că dispune de informaţii potrivit cărora "duşmanii din afară" se pregătesc de alegerile din Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului federal) preconizate să aibă loc în toamnă. Rusia va acţiona energic pentru "a-şi apăra interesele în conformitate cu legislaţia în vigoare", a spus Putin, trimiţând astfel un avertisment indirect formaţiunilor de opoziţie acuzate de complicitate cu Occidentul în tentativa de a răsturna actualul regim de la Moscova, conform presei ruse.
(I.D.)
-------
Actualizare 11;25 Tiruri intense ale aviaţiei ruse asupra mai multor bastioane rebele înainte de armistiţiu
Aviaţia rusă a lansat vineri tiruri aeriene intense împotriva bastioanelor rebele în Siria, cu doar câteva ore înainte de intrarea în vigoare a unui acord de încetare a ostilităţilor, a relatat Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO), citat de AFP.
"De la miezul nopţii şi până în această dimineaţă, atacurile aeriene ruse au fost mult mai intense decât de obicei împotriva bastioanelor rebele, în special în Ghouta orientală, la est de Damasc, în nordul Homs (centru) şi în vestul provinciei Alep (nord)", a afirmat Rami Abdeel Rahmane, directorul OSDO.
În urma raidurilor din cursul nopţii de joi spre vineri, opt persoane din cadrul uneia şi aceleiaşi familii, între care trei copii, au fost ucise în localitatea Qibtan al-Jabal, controlată de rebeli non-jihadişti în provincia Alep, precizează France Presse.
Acordul de armistiţiu ruso-american este parţial deoarece implică regimul şi rebelii, dar exclude grupările jihadiste Stat Islamic şi Frontul Al Nosra (ramura siriană a Al-Qaida), transmite sursa citată.
"Au fost cel puţin 25 de raiduri aeriene în Ghouta oriental", unul din cele mai importante bastioane ale rebeliunii siriene în frunte cu gruparea principală Jaish al-Islam (islamişti sirieni), a indicat liderul OSDO.
"Cel puţin 10 raiduri au vizat Douma, principalul oraş din provincia Ghouta", potrivit Observatorului, o organizaţie neguvernamentală cu sediul la Londra, dar care dispune de o reţea de informatori pe întreg teritoriul Siriei.
"În acelaşi timp, forţele regimului bombardează violent acest oraş", a declarat Abdel Rahman.
Raidurile "au fost mai intense ca de obicei", a insistat el.
"E ca şi cum ei (ruşii şi regimul) vor să supună rebelii din aceste regiuni sau să marcheze puncte înainte de armistiţiu", care ar trebui să înceapă sâmbătă la miezul nopţii (vineri, 22.00 GMT).
'Teritoriile sunt foarte amestecate, în special în provinciile Idleb şi Alep. Aceasta (aplicarea armistiţiului) va fi foarte dificilă", a explicat directorul OSDO.
(I.D.)
-------
Consiliul de Securitate al ONU urmează să adopte vineri după-amiază o rezoluţie care va aproba acordul americano-rus de încetare a ostilităţilor în Siria şi va cere aplicarea sa de către toate părţile implicate, potrivit unor surse diplomatice, scrie AFP.
Adoptarea acestui document, propus de Washington şi Moscova, va coincide cu audierea în Consiliu a mediatorului ONU Staffan de Mistura care va face prin videoconferinţă o prezentare a eforturilor pe care le-a depus pentru oprirea luptelor din Siria şi relansarea negocierilor de pace, precizează sursa citată.
Rezoluţia, a cărei copie a fost obţinută de AFP, "sprijină pe deplin" acordul de încetare a focului americano-rus care este prevăzut să intre în vigoare sâmbătă la orele 00.00 în Siria (vineri, 22.00 GMT).
Ea reclamă ca "toate părţile cărora li se aplică încetarea ostilităţilor să o respecte" şi îi îndeamnă pe membrii Grupului internaţional de sprijin pentru Siria "să facă uz de influenţa lor asupra părţilor" pentru a se ajunge la "un acord de încetare a focului durabil".
Textul reiterează, de asemenea, apelul la un "acces umanitar liber, în siguranţă şi rapid" în Siria, în special pentru cei aproape 4,6 milioane de sirieni blocaţi în zonele asediate sau dificil de ajuns.
El reafirmă şi necesitatea unui proces de negocieri care să ducă la o tranziţie politică şi îi cere lui Staffan de Mistura să convoace "imediat ce va fi posibil" o nouă sesiune de negocieri între guvern şi opoziţia siriană, transmite AFP.
Negocierile sunt suspendate de la începutul lui februarie, iar emisarul ONU urmează să precizeze vineri perspectivele reluării acestor tratative după consultări cu Consiliul.
Potrivit diplomaţilor, el ar putea convoca o nouă sesiune în Elveţia pentru sfârşitul săptămânii viitoare, cu condiţia ca armistiţiul să dureze, informează sursa citată.