Sistem de promovare a producerii energiei electrice din surse regenerabile de energie

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 18 iulie 2008

Executivul a aprobat, printr-o Hotărâre, sistemul de promovare a producerii energiei electrice din surse regenerabile de energie, precum şi modalităţile de implementare a schemei de susţinere a producerii acesteia prin certificate verzi.

Schema de susţinere prin certificate verzi se aplică pentru energia electrică produsă şi livrată în reţeaua electrică, din următoarele surse de energie regenerabilă: energie hidro utilizată în grupuri electrice din centrale cu o putere instalată de cel mult 10 MW, energie eoliană, solară, geotermală, biomasă, biogaz, gaz de fermentare a deşeurilor (gaz de depozit), gaz de fermentare a nămolurilor din instalaţiile de epurare a apelor uzate.

Producătorii de energie electrică din surse regenerabile de energie care beneficiază de această schemă de susţinere participă în mod distinct atât la piaţa de energie electrică, prin vânzarea energiei electrice produse, la preţul pieţei, cât şi la piaţa certificatelor verzi, prin vânzarea certificatelor verzi primite.

Schema de producere a energiei electrice, pentru fiecare grup electric individual se derulează pe o perioadă de: 15 ani pentru energia electrică produsă în grupuri electrice noi; 5 ani pentru energia electrică produsă în grupuri electrice din import şi grupuri electrice introduse pe teritoriul României din statele membre UE, care au mai fost utilizate pentru producerea energiei electrice pe teritoriul altor state; 10 ani pentru energia electrică produsă în grupuri hidroelectrice construite înainte de 1 ianuarie 2004 şi retehnologizate; 8 ani pentru energia electrică produsă în grupuri hidroelectrice construite înainte de 1 ianuarie 2004 şi care nu au fost retehnologizate.

Pentru promovarea producerii energiei electrice din surse regenerabile de energie, în România se aplică sistemul cotelor obligatorii de certificate verzi combinat cu sistemul de comercializare a certificatelor verzi.

Operatorul de transport şi sistem emite lunar producătorilor certificate verzi pentru cantitatea de energie electrică din surse regenerabile de energie produsă şi livrată în reţea, astfel: trei certificate verzi pentru fiecare 1 MWh livrat în reţeaua electrică de producătorii de energie electrică din energia solară; un certificat verde pentru fiecare 2 MWh livraţi în reţeaua electrică de producătorii de energie hidroelectrică produsă în centrale cu puteri instalate de cel mult 10 MW şi care nu au fost retehnologizate; un certificat verde pentru fiecare 1 MWh livrat în reţeaua electrică de producătorii de energie electrică din surse regenerabile alţii decât cei menţionaţi, cu respectarea prevederilor legale.

Furnizorii de energie electrică sunt obligaţi să achiziţioneze anual un număr de certificate verzi egal cu produsul dintre valoarea cotei obligatorii şi cantitatea de energie electrică furnizată anual consumatorilor finali.

Producătorii de energie electrică din surse regenerabile de energie pot vinde certificatele verzi primite pentru energia electrică livrată în reţeaua electrică pe piaţa contractelor bilaterale sau pe piaţa centralizată a certificatelor verzi.

Pentru perioada 2008-2012 preţul de tranzacţionare a certificatelor verzi se limitează între minimum 27 euro/certificat şi maximum 47 euro/certificat, calculate în lei la valoarea medie a cursului de schimb stabilit de Banca Naţională a României, pentru luna octombrie din anul precedent.

Persoanele fizice ce deţin unităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu putere instalată sub 1 MW pe loc de consum pot beneficia din partea furnizorilor cu care au contract de furnizare a energiei electrice, la cerere, de serviciul de regularizare a consumului de energie din surse regenerabile. De acest sistem pot beneficia, de asemenea, şi persoane juridice ce deţin unităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu putere instalată sub 1 MW pe loc de consum.

Ponderea energiei electrice produse din surse regenerabile de energie trebuie să reprezinte 33% din consumul intern brut de energie electrică în anul 2010, 35% în anul 2015 şi 38% în anul 2020, La îndeplinirea acestor ţinte se ia în considerare şi contribuţia energiei electrice produse în centrale hidroelectrice cu puteri instalate mai mari de 10 MW.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Concret :doresc sa construiesc o micro hidrocentrala ,am ungenerator 7.5kva24v.Nucunosc legislatia in acest domeniu .Nustiu ce ajutor acorda statul .Doresc informatii concrete in acest sens.Sursa Jiul la iesire din defileu trece pe proprietatea mea,debit considerabil,curs rapid.Ma bucura initiativa executivului,dar seamana cu o programa cc.p.c.r.Concret initiativele de acest gen sint sprijinite?Daca da cum?Va multumesc,astept raspuns.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb