Situaţia infecţiilor intraspitaliceşti şi activitatea SRI vor fi dezbătută mâine în CSAT

G.F.
Politică / 26 mai 2016

Situaţia infecţiilor intraspitaliceşti şi activitatea SRI vor fi dezbătută mâine în CSAT

Actualizare 19:34 Tăriceanu: "Desecretizarea documentelor în legătură cu Hexi Pharma se poate face vineri, în CSAT"

Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Senatului, a solicitat astăzi public SRI să desecretizeze toate documentele în legătură cu compania Hexi Pharma, întrucât sunt de interes public, iar acest lucru s-ar putea face în şedinţa de mâine a CSAT.

"Cer public, alături de Societatea Academică Română, SRI să desecretizeze rapid, şi lucrul acesta se poate face în şedinţa de mâine a CSAT, toate documentele în legătură cu Hexi Pharma. În legătură cu dezinfectanţii, toate documentele, toate informaţiile se pot desecretiza. Înţeleg că sunt secrete de interes naţional, chestiuni care ţin, în materie de spionaj, de securitate naţională, de duşmani, adversari, dar astea sunt legate de viaţa noastră de zi cu zi, nu au de ce să fie ţinute secret", a declarat Tăriceanu, la Craiova, potrivit unor surse din media.

Tăriceanu a mai spus că, după şedinţa de vineri a CSAT, nu ar vrea să vadă un comunicat al preşedintelui sau o luare de poziţie prin care să se spună că "totul funcţionează perfect", deoarece dacă "serviciile sunt perfecte, şi-au făcut treaba, Guvernul şi-a făcut treaba, atunci o să ne întrebăm (...) de ce este situaţia pe care toţi o criticăm şi de care suntem îngrijoraţi?"

Preşedintele Senatului s-a declarat dezamăgit de atitudinea pe care Klaus Iohannis a avut-o în scandalul Hexi Pharma şi de faptul că Guvernul nu avut niciun fel de reacţie. "Până la urmă, cu toate serviciile pe care le avem, presa a fost cea în măsură să scoată la iveală toată catastrofa din acest domeniu şi să pună pe tapet informaţiile. După aceea, am observat modul în care comisia de control a SRI a preluat fără niciun fel de analiză comunicatul SRI şi ne-au servit un comunicat din care una au spus şi alta era realitatea. Au comunicat că au fost sute de informări trimise şi, în final, aţi văzut câte informări au fost în realitate. Deci SRI-ul nu e tras la răspundere pentru treaba asta", a spus Tăriceanu, menţionând că nu vrea "să căutăm un ţap ispăşitor".

Acesta a precizat că pierderea încrederii populaţiei în sistemul public de sănătate este un lucru foarte grav pentru că "năruirea încrederii în instituţiile statului pavează calea către regimuri autoritare şi către dictaturi şi aici autorităţile care sunt în măsură să reacţioneze sunt lipsite de reacţie".

(S.A.)

-----------

Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) se va reuni mâine pentru a dezbate subiecte de interes pentru securitatea naţională, printre care situaţia infecţiilor intraspitaliceşti ca vulnerabilitate a sectorului medical şi principalele obiective ale SRI pentru anul 2016.

Conform declaraţiei preşedintelui Klaus Iohannis de săptămâna trecută, pe ordinea de zi a reuniunii CSAT a fost inclusă sănătatea, domeniu inclus în Strategia de apărare a ţării: "Din păcate, s-a văzut şi cu ocazia ultimului scandal public, cel al dezinfectanţilor, ce pagube imense pot apărea din cauza nepăsării şi a corupţiei în sistemul de sănătate publică. După cum probabil vă amintiţi, am inclus elemente de sănătate în documentul numit "Strategia naţională de apărare a ţării" şi am inclus sănătatea la chestiuni de securitate naţională. Având în vedere toate acestea, am inclus pe ordinea de zi a CSAT, care va avea loc săptămâna viitoare, pe 27 mai, un punct destinat acestui sector. Am cerut pentru această lămurire în CSAT materiale de la Ministerul Sănătăţii, de la instituţiile care au informaţii în legătură cu aceste chestiuni şi am cerut să vină nu doar cu prezentarea situaţiei, ci şi cu soluţii".

Conform unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, pe ordinea de zi a şedinţei CSAT vor fi incluse şi alte subiecte importante precum Strategia militară a României, programul privind reformarea Armatei României până în anul 2026, mandatul României la Summitul NATO 2016 de la Varşovia, stadiul şi evoluţia Proiectului Unităţile 3 şi 4 de la CNE Cernavodă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb