O agravare a situaţiei pandemiei a fost observată în Slovacia, care, cu peste 16 decese pe zi la un milion de locuitori în ultimele şapte zile, a devenit ţara cu cea mai ridicată rată a deceselor asociate COVID-19 în lume, informează Agerpres.
Această ţară cu circa 5,4 milioane de locuitori a fost anul trecut în primul val al pandemiei unul dintre exemplele de bună gestionare a situaţiei sanitare, restricţiile severe care au inclus carantina instituţionalizată pentru oricine venea din străinătate permiţându-i atunci să fie printre cele mai puţin afectate de pandemie.
Dar acum situaţia a evoluat nefavorabil odată cu noul val epidemic provocat în special de varianta britanică mai contagioasă a coronavirusului, devenită dominantă în Slovacia. ''La sfârşitul anului (2020) varianta B.1.1.7 a fost importată în mai multe regiuni slovace, iar în câteva săptămâni a înlocuit complet celelalte variante'', explică biologul Jozef Nosek, care efectuează la Bratislava secvenţierea genomului variantei britanice a coronavirusului SARS-CoV-2.
El menţionează printre alte cauze ale creşterii infectărilor şi sistemul ineficient de efectuare a anchetelor epidemiologice, astfel că în pofida campaniei masive de testare a populaţiei desfăşurată la sfârşitul anului trecut focarele nu au putut fi izolate.
Potrivit premierului Igor Matovic, la începutul lunii februarie 71% dintre noile cazuri de COVID-19 în Slovacia erau cu varianta britanică. Săptămâna aceasta el a avertizat că ''proporţia mutaţiei britanice a crescut până la niveluri care vor face foarte dificilă ţinerea situaţiei sub control şi aceasta ne va costa multe vieţi''. Sâmbătă au fost raportate pentru ultimele 24 de ore încă 74 de decese.
În pofida rezistenţei unor membri ai propriului guvern, premierul Matovic a anunţat vineri achiziţia a două milioane de doze din vaccinul rusesc Sputnik V, date fiind livrările întârziate şi în cantităţi insuficiente ale vaccinurilor BioNtech/Pfizer, Moderna şi AstraZeneca comandate de Comisia Europeană pentru statele UE. Slovacia devine astfel, după Ungaria, a doua ţară din UE care apelează la vaccinul rusesc, în completarea vaccinurilor achiziţionate prin programul european, potrivit Agerpres.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.02.2021, 12:38)
Slovacii erau prostii care cica testau masiv, obligatoriu toata populatia, altfel nu erai lasat sa iesi din casa.
Dar prostii au testat masiv cu teste de doi lei, teste rapide, care au lasat majoritatea asimptomaticilor sa iasa cu adeverinta din casa si sa mearga in restaurante si cluburi.
Dupa aia s-au dat cu totii cu capul de pereti.... au ajuns buboiul Europei la covid.