Slovacia: Centrala nucleară construită de Enel, operaţională abia la anul

V.B.
Internaţional / 11 iunie 2014

Proiectul grupului italian de utilităţi Enel de a construi două unităţi la o centrală nucleară din Slovacia se confruntă cu noi întârzieri, fiind posibil ca punerea în funcţie să fie amânată cu alte 9 luni, din cauză că este nevoie de mai mult timp pentru îmbunătăţirea elementelor de siguranţă, a anunţat ieri Zuzana Hostovecka, purtătorul de cuvânt al Autorităţii pentru securitate nucleară din Slovacia, citată de Bloomberg.

Primul dintre cele două noi reactoare de la centrala nucleară din Mochovce, care trebuia să fie gata până la sfârşitul acestui an, nu va începe producţia decât în primele 9 luni ale lui 2015. Aceasta este cea mai recentă dintr-un lung şir de întârzieri şi depăşiri de costuri pe care proiectul de faţă le-a înregistrat după catastrofa de la Fukushima din 2011. Dezastrul japonez a obligat companiile de utilităţi din întreaga lume să adopte norme mai stricte, dar mai costisitoare, de securitate. În aceste condiţii, după un an de discuţii cu guvernul slovac, Enel a obţinut aprobarea să crească bugetul proiectului centralei nucleare de la Mochovce până la 3,8 miliarde euro, de la 2,4 miliarde euro, cât stipula bugetul aprobat în 2007. Guvernul de la Bratislava deţine 34% din acţiunile companiei Slovenske Elektrarne AS.

În replică, Enel a transmis că până la vară grupul nu va putea oferi o dată precisă cu privire la punerea în funcţiune a centralei de la Mochovce, întrucât trebuie să evalueze impactul testelor de stres asupra calendarului şi a bugetului proiectului.

Separat, banca rusă OAO Sberbank a anunţat că poartă negocieri cu Enel legate de o facilitate de credit de 870 milioane euro , rambursabilă în 7 ani şi jumătate.

În 2006, Enel a cumpărat 66% din acţiunile Slovenske Elektrarne, plătind 840 milioane euro. Iniţial, grupul estima că va finaliza cele două noi reactoare în 2013. Divizia Enel din Slovacia operează deja două reactoare nucleare mai vechi la Mochovce şi alte două la centrala din Jaslovske Bohunice, precum şi mai multe termocentrale neprofitabile, cu o putere totală de 5,74 GW anul trecut.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb