Un grup de investitori format din IMMORENT - societate membră a grupului Erste Group, Grupul Rompetrol (TRG) şi familia Patriciu, au creat un parteneriat pentru realizarea Smart City - ansamblu urbanistic a cărei investiţie este estimată la 300 milioane de euro. Finanţarea proiectului va fi asigurată de Erste Bank.
Smart City va fi situat la mică distanţă de centrul oraşului Bucureşti, în zona de nord, în apropierea lacului Băneasa. Suprafaţa întregului proiect va fi de 150.000 mp construiţi.
Ansamblul va fi compus din clădiri de birouri de clasa A (50.000 mp), spaţii comerciale şi locuinţe cu un standard ridicat (100.000 mp). Planurile Smart City includ şi noul sediu al companiei Rompetrol - o clădire turn cu înălţimea de 110,7 metri care va putea deveni un punct de referinţă al Bucureştiului ca aşezare şi volumetrie arhitecturală, dar şi din punct de vedere al serviciilor oferite.
Toate construcţiile vor folosi surse de energie alternativă, iar clădirile rezidenţiale, celelalte spaţii dedicate serviciilor şi recreerii (bănci, magazine, restaurante, cafenele, cluburi, grădiniţe) vor fi gândite astfel încât să reducă folosirea zilnică a maşinilor.
Clădirile rezidenţiale vor avea la primele nivele zone comerciale şi parcări, iar ultimele etaje, terasate, vor fi amenajate ca şi grădini. Întregul proiect se dezvoltă în jurul unor artere pietonale separate de accesele auto şi va avea în jur de 2500 de parcări subterane. Aproape jumătate din suprafaţa terenului va fi rezervată spaţiilor verzi.
Noul proiect va trebui să fie unul dintre cele mai moderne din Europa, nu doar din Bucureşti, atât din punct de vedere arhitectural, cât şi prin multitudinea serviciilor care se vor putea regăsi în acest micro-oraş. Din această perspectivă, iniţiatorii acestui proiect au lansat un concurs internaţional de arhitectură la care au fost invitate să participe 8 firme: Foster + Partner (Anglia), Baumschlager Eberle P ARC ZT GesmbH (Austria), Neumann und Partner (Austria), Atelier 2 M Arhitectes + Arte Charpentier Arhitectes (Franţa), Behnisch Architekten (Germania), Estudio Lamela Arquitectos (Spania), Rafael de La-Hoz, Architects (Spania), Costas Kondylisn şi Partenerii LLP în parteneriat cu Alan Ritchie de la firma Philip Johnson - Alan Ritchie Architects (SUA).
Reprezentanţii firmelor de arhitectură invitate la această competiţie au sosit la Bucureşti pentru o vizită de documentare, iar câştigătorul va fi desemnat la sfârşitul lunii iulie.
Pregătirea competiţiei arhitecturale a fost asigurată de firma Quickborner din Germania, companie cu o vastă experienţă în domeniu (din 1956) care a oferit consultanţă Guvernului federal german pentru mutarea capitalei de la Bonn la Berlin, precum şi pentru pregătirea competiţiei arhitecturale privind vastul proiect "Erste Campus", ce va fi realizat de Immorent la Viena.