Compania din sectorul alimentar Smithfield Foods Inc a afişat, ieri, o scădere accentuată a profitului în al patrulea trimestru fiscal, ca urmare a pierderilor de la divizia de porcine, parţial din cauza scumpirii furajelor, care au contrabalansat rezultatele bune din alte sectoare, arată Reuters.
Câştigurile din al patrulea trimestru fiscal, încheiat în 27 aprilie, au fost de 2,4 milioane dolari, respectiv 2 cenţi/acţiune, comparativ cu rezultatele înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut, de 37,1 milioane dolari, adică 33 cenţi/acţiune.
Rezultatele financiare ale companiei Smithfield au fost afectate negativ, ca şi cele ale altor fermieri şi producători de carne, de scumpirea furajelor. Preţul porumbului, folosit adesea ca hrană pentru animale, a atins un nivel record anul acesta, din cauza cererii mari din partea fermierilor, exportatorilor de cereale şi producătorilor de biocombustibili.
Veniturile înregistrate în trimestrul fiscal încheiat pe 27 aprilie au fost de 2,87 miliarde dolari, comparativ cu încasările 2,39 miliarde dolari înregistrate în perioada echivalentă din 2007.
Potrivit News In, rezultatele din al patrulea trimestru fiscal includ şi veniturile companiei Premium Standard Farms, un concurent mai mic pe care Smithfield l-a cumpărat în mai 2007.
Smithfield este prezentă pe piaţa românească din martie 2004, când a achiziţionat fostul combinat Comtim din Timişoara. Până în ianuarie 2007, Smithfield a anunţat investiţii peste 200 de milioane de dolari în renovarea şi retehnologizarea combinatului, dar şi în programe pentru protecţia mediului.
De asemenea, compania are un plan de investiţii de peste 850 de milioane de dolari în România, în următorii 10 ani.
Smithfield Foods şi-a început activitatea în 1936 şi este, în prezent, cel mai mare crescător de porcine şi procesator de carne de porc din lume. Compania este al cincilea mare procesator de carne de vită din SUA şi un actor major pe multe segmente de produse alimentare.
Smithfield are peste 51.000 de angajaţi în SUA şi în întreaga lume, inclusiv China, Franţa, Mexic, Polonia, România, Spania şi Marea Britanie.