SNTR renunţă la terenul din Băneasa

Darius Porumboiu
Ziarul BURSA #Companii / 25 mai 2004

Situaţia societăţii "Dragon Medical Complex", în care "Tutunul Românesc" este acţionar majoritar datorită terenului de aproape 5 milioane de dolari, se complică

Deşi ANC a precizat în raportul de control asupra privatizării SNTR că "Tutunul Românesc" nu putea să îşi retragă terenul aportat la capitalul societăţii "Dragon", totuşi SNTR ar putea vota acest lucru pentru BTT

Prin ieşirea BTT din firma amintită, SNTR îşi va creşte ponderea la 98,9%

Scandalul legat de privatizarea SNTR pare să fi schimbat din mers strategia celor care s-au ocupat de vînzarea acţiunilor societăţii "Tutunul Românesc". SNTR a renunţat să îşi mai ia înapoi terenul din Băneasa (cu o valoare de inventar de aproape 5 milioane de dolari), despre care presa a scris că ar fi fost vîndut cu tot cu societate pentru aproape 1,6 milioane de dolari. Ziarul "Bursa" a arătat recent că acţionarii firmei "Dragon Medical Complex" (în patrimoniul căreia se află terenul din Băneasa) au decis pe 18 decembrie 2003, adică doar cu o lună înainte de privatizarea SNTR, să restituie în trei zile terenul din Băneasa societăţii "Tutunul Românesc". Concomitent, acţionarii "Dragon Medical Complex" mai hotărîseră şi ieşirea din societate a BTT care avea aportat la capitalul social un teren vecin cu cel al SNTR, dar cu o suprafaţă de trei ori mai mică.

Acţionari ai "Dragon Medical Complex" erau, la acel moment, SNTR cu aproape 78%, BTT cu 20%, Ioan Niculae (patronul "Interagro") cu 1% şi alţi acţionari cu ponderi mărunte de sub 0,1%. Acţionarii "Dragon Medical Complex" mai hotărîseră pe 18 decembrie să găsească o soluţie pentru retragerea terenurilor aportate de SNTR şi BTT în termen de trei luni. Numai că verificarea privatizării SNTR, efectuată de Autoritatea Naţională de Control (ANC), a evidenţiat faptul că SNTR nu s-a mai retras din societate pentru că nu putea face acest lucru, căci legea nu permite să îţi mai retragi terenul aportat la capitalul social, decît prin dizolvarea societăţii respective.

Cu toate acestea, administratorii "Dragon Medical Complex" au convocat pentru 1 iunie 2004 o adunare generală a acţionarilor care să consfinţească ieşirea BTT din societate cu tot cu terenul de 2,5 ha! Cu alte cuvinte SNTR, în calitate de acţionar majoritar, ar putea vota ieşirea BTT din societate, restituindu-i terenul aportat, deşi acest lucru nu s-a putut realiza pentru SNTR! Dacă mai amintim că terenul din Băneasa a propulsat statul ca acţionar majoritar la SNTR, lucrurile se complică cu totul. Rămîne de văzut ce va constata Curtea de Conturi, care a anunţat că a declaşat un control asupra privatizării SNTR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb