Planul de reorganizare a companiei miniere Remin Baia Mare, aflată în insolvenţă din anul 2009, va fi prezentat adunării generale a creditorilor în tomna acestui an, după ce vor fi încheiate toate studiile de fezabilitate pe care compania le desfăşoară, în prezent, cu diverşi investitori interesaţi de relansarea activităţii minere în Maramureş, ne-au declarat surse apropiate proiectului.
Recent, compania minieră, una dintre cele mai mari din ţară, a lansat un anunţ pentru atragerea unor investitori care să contribuie, sub diverse forme, la redeschiderea minelor aflate în patrimoniul Remin.
În urma acestui anunţ, şi-au făcut simţită prezenţa şase investitori, ne-a spus Adrian Volintiru, preşedintele Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului (cel mai mare creditor al societăţii Remin Baia Mare).
Potrivit declaraţiilor lui Adrian Volintiru, începând cu 24-25 august, AAAS va demara discuţiile cu fiecare dintre investitorii care s-au interesat de Remin Baia Mare, pentru a obţine o imagine clară cu privire la intenţiile acestora.
"Nu există o formulă prestabilită de colaborare cu investitorii, unii doresc încheierea unui parteneriat, alţii vor o asociere în participaţiune sau privatizare. Trebuie să evaluăm, însă, situaţia concretă a societăţii miniere, pentru a lua decizia corectă şi pentru a vedea dacă, într-adevăr, compania nu se poate descura şi de una singură, fără a mai fi nevoie de vreun investitor", a mai adăugat preşedintele AAAS.
Activitatea societăţii miniere este susţinută, deocamdată, de vânzarea celor 500.000 de tone de pirită auriferă către trader-ul elveţian Werco Trade, în urma contractului, Remin obţinând 53 de milioane de dolari.
Werco Trade AG a plătit 105 dolari pe tonă şi şi-a asumat plata în rate a întregii cantităţi de pirită, pe măsură ce o va ridica de la Remin.
"Capacitatea estimată fiind de 15.000 tone pe lună, ridicarea întregii cantităţi de pirită înregistrate în evidenţa contabilă este estimată la 33 de luni. Cumpărătorul şi-a asumat ridicarea întregii cantităţi în maxim patru ani de la semnarea contractului de vânzare-cumpărare. Până în prezent, adjudecatarul a realizat deja plata pentru primele două tranşe, de 15.000 de tone de pirită fiecare, prima tranşă urmând a fi ridicată", potrivit AAAS.
Pentru prima tranşă, firma elveţiană a plătit 1,6 milioane de dolari (106,7 dolari pe tonă), iar pentru a doua preţul a fost stabilit la 1,55 milioane de dolari (103,8 dolari pe tonă).
• Studiile de fezabilitate, pe banii investitorilor
Cele şase companii interesate de Remin Baia Mare vor trebui să achite "nota de plată" pentru elaborarea studiilor de fezabilitate, dat fiind faptul că societatea minieră se află în insolvenţă din anul 2009, se arată în anunţului lansat recent pentru atragerea unor investitori.
Conform documentului citat, studiul de fezabilitate va trebui să cuprindă evaluarea tehnică a perimetrelor existente, identificarea potenţialului fiecărui perimetru, şi stabilirea zonelor miniere care pot fi redeschise cu costuri minime şi eficienţă maximă.
Unul dintre cei şase investitori, African Consolidated Resouces, deja are un avans considerabil faţă de celelalte companii, fiind în plin de proces de due-dilligence cu Remin Baia Mare.
Andrew Prelea, reprezentantul AFCR de la noi din ţară, ne-a declarat, recent, că procesul de due-dilligence se află în grafic, urmând ca în perioada următoare AFRC să efectueze şi un studiu de mediu pentru a observa în detaliu impactul pe redeschiderea minelor îl va avea asupra regiunii.
"Acest studiu urmăreşte să identifice situaţia curentă a mediului, astfel încât proiectul să respecte reglementările de mediu ale României şi Uniunii Europene pentru a avea o poziţie solidă înspre revigorarea mineritului în regiune", a mai adăugat Andrew Prelea.
Compania African Consolidated Resources, cu sediul în Londra, a anunţat că vrea să facă, pentru început, o investiţie de 40 de milioane de euro.
Surse apropiate proiectului ne-au mai spus că între Remin Baia Mare şi companiile interesate de un posibil parteneriat a fost semnat un contract de confidenţialitate, acestea din urmă nedorind ca identitatea lor să fie făcută publică.
Investitorii vor avea acces complet, potrivit aceloraşi surse, la documente confidenţiale cu privire la rapoartele geologice, depozitele de minereu şi perimetrele care prezintă un potenţial ridicat de exploatare.
În urmă cu numai trei luni, autorităţile statului anunţau că o companie cu sediul social în Londra, Metals Finance Europe, s-ar afla pe lista potenţialilor investitori la Remin Baia Mare.
Metals Finance desfăşoară, în prezent, operaţiuni în Australia, Chile şi în Europa de Est, unde extrage nichel şi alte resurse neferoase.
În plus, de curând, o companie spaniolă, Grupo Vero, a purtat o serie de discuţii cu prefectul judeţului Maramureş, Anton Rohian, manifestându-şi interesul pentru o colaborare în zonă în domeniul infrastructurii şi a mineritului.
• AAAS, cel mai mare creditor la Remin Baia Mare
În prezent, Direcţia Generală a Finanţelor Publice a regiunii Maramureş administrează împreună cu Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, la societatea comercială Remin Baia Mare, creanţe în valoare totală de 475.337 mii lei, care reprezintă circa 82% din valoarea creanţelor înscrise în Tabelul definitiv al debitoarei.
AAAS este şi acţionar majoritar, fiind astfel desemnat drept preşedinte al Comitetului creditorilor.
Comitetul creditorilor mai este format şi din societatea Electrica Furnizare Transilvania Nord şi Primăria municipiului Baia Mare.
• Remin Baia Mare - record la numărul de licenţe de exploatare
Compania minieră Remin Baia Mare deţine 16 licenţe de concesiune a activităţilor de exploatare şi valorificare a minereurilor polimetalice, aurifere, cuprifere şi de fier-mangan.
În administrarea Remin Baia Mare se mai află şi 118 halde de mină care înmagazinează peste 4,7 milioane metri cubi de steril şi 18 iazuri de decantare a sterilelor de flotaţie.
Totodată, societatea Remin Baia Mare mai are în patrimoniu, pe lângă licenţe de exploatare, şi o serie de imobile, construcţii şi terenuri.
1. Vrem minerit si locuri de munca!!!
(mesaj trimis de Somer neandemnizat în data de 13.08.2013, 23:33)
Sa va dea Dumnezeu sanatate si putere celor ce lupta pentru a relansa aceasta industrie....Avem nevoie de locuri de munca, mai ales noi,cei tineri. Asteptam vesti bune!!!