SOARTA PROIECTULUI ROŞIA MONTANĂ, DECISĂ DUPĂ VACANŢA PARLAMENTARĂ Toamna se culege aurul

A.C.
Ziarul BURSA #Companii / 12 iulie 2013

Toamna se culege aurul

Dan Şova: "Dacă respectă normele de mediu, proiectul de la Roşia Montană trebuie deblocat"

Victor Ponta: "Negocierile pentru investiţia Roşia Montană, finalizate până la începutul sesiunii parlamentare"

Reprezentanţii statului vor decide, în această toamnă, soarta proiectului privind exploatarea aurului de la Roşia Montană. Dacă proiectul va respecta toate normele de mediu, ar putea fi deblocat, potrivit declaraţiilor premierului Victor Ponta.

Primul ministru a anunţat, ieri, că, la sfârşitul sesiunii parlamentare vor fi finalizate negocierile pentru investiţia de la Roşia Montană, urmând ca Parlamentul să decidă soarta proiectul de exploatare a aurului din Alba.

Proiectul aurifer, blocat de mai mulţi ani din cauza disputelor privind protecţia mediului, figurează în Planul naţional de investiţii şi locuri de muncă lansat de Guvern fiind prezentat ca proiect de "exploatare cu noi standarde de mediu" de unde statul să primească 78% din profit.

"Cred că, timp de 13 ani, de când proiectul Roşia Montană se tot plimbă prin diverse structuri parlamentare este suficient. Decizia finală într-un proiect atât de controversat poate fi luată doar de către Parlament", a adăugat premierul Victor Ponta.

Pe lista proiectelor care ar putea fi deblocate, pe lângă cel de la Roşia Montană, se mai află şi cel de la Certej, unde Goldfields Deva, parte a companiei Eldorado Gold, deţine trei licenţe de explorare a resurselor de minereuri polimetalice, potrivit afirmaţiilor primului ministru.

În prezent, proiectul aurifer de la Certej este suspendat, firma Goldfield Deva fiind suspectată de nereguli privind modul în care a obţinut acordul de mediu pentru viitoarea exploatare.

Dan Şova, în asentimentul premierului Victor Ponta

Ministrul delegat pentru mari proiecte de infrastructură şi de investiţii, Dan Şova, ne-a declarat, ieri, că împărtăşeşte părerea premierului Victor Ponta, privind deblocarea proiectului aurifer, în condiţiile în care sunt respectate normele de mediu.

Ministerul condus de Dan Şova va prelua noua companie, "Minvest Roşia Montană", rezultată din divizarea şi reorganizarea societăţii de stat, Minvest Deva care deţine 19,31% din acţiunile de la Roşia Montană Gold Corporation.

Potrivit declaraţiilor ministrului Şova, noua companie este în curs de înfiinţare, de acest lucru ocupându-se ministerul Economiei.

"Deocamdată, nu pot afirma cu exactitate când Minvest Roşia Montană va ajunge în portofoliul Departamentului pentru Mari Proiecte de Infrastructură şi de Investiţii întrucât, momentan, ministerul Economiei este însărcinat cu divizarea Minvest Deva şi crearea noii companii", ne-a precizat Dan Şova.

Ministrul Marilor Proiecte ne-a mai declarat că reprezentanţii Guvernului vor decide, după ce compania va lua fiinţă, şi cine va face parte din consiliul de administraţie.

Victor Ponta se răzgândeşte de la an la an, în privinţa Roşiei Montană

Dacă anul trecut premierul se declara împotriva demarării proiectului aurifer, în prezent, părerea domniei sale înclină mai degrabă pentru începerea exploatării.

Astfel, premierul declara, anul trecut, că decizia care va fi luată de Guvern în proiectul Roşia Montană presupune îndeplinirea în prealabil a trei condiţii, respectiv existenţa unor garanţii privind protecţia mediului, realizarea unei renegocieri privind participaţia statului român şi decuplarea totală a proiectului de lobby-ul şi interesul politic.

Totodată, Victor Ponta l-a acuzat pe preşedintele Traian Băsescu că face lobby în favoarea unei companii private în proiectul Roşia Montană şi a arătat că un proiect de asemenea anvergură nu trebuie realizat prin lobby politic.

Tot în acea perioadă, premierul a cerut, în public, desecretizarea contractelor de la Roşia Montană.

"Aşa cum am promis, vreau desecretizarea contractului de la Roşia Montană. Ştiu că se vor supăra mulţi, ştiu că voi stârni din nou muşuroiul de interese. Sunt curios ce vor mai inventa pentru a crea o nouă diversiune. Am constatat că foarte mulţi sunt total dezinteresaţi să discutăm despre acest contract. (...) După o discuţie cu miniştrii, voi cere direct companiei respective să accepte desecretizarea. Dacă acel contract ajută atât de tare România, n-ar avea nimic de ascuns, nu? Doar i s-a făcut lobby de la cel mai înalt nivel", afirma, anul trecut, premierul Ponta.

Declaraţiile domniei sale, însă, nu au devenit realitate nici până în prezent, contractele de la Roşia Montană Gold Coproration fiind, în continuare, confidenţiale.

Oficialii "Gabriel Resources" au răspuns, anul trecut, că vor permite desecretizarea licenţelor miniere doar dacă Guvernul va modifica legea, care, actualmente, statueză caracterul clasificat al unor astfel de date.

Lobby la nivel înalt pentru începerea exploatării de aur

De-a lungul celor 13 ani, de când proiectul de la Roşia Montană a luat fiinţă, mai mulţi oameni influenţi la nivel internaţional şi-au manifestat interesul pentru exploatarea auriferă de la noi din ţară.

Unul din cele mai controversate personaje care au făcut lobby pentru Roşia Montană este omul de afaceri George Soros.

Acesta s-a aflat, recent, într-o vizită în ţara noastră, împreună cu şeful Băncii Mondiale, Kim Yong Kim.

Surse din piaţă afirmă că vizita fulger a miliardarului Soros ar fi avut legătură cu proiectul Roşia Montană, acesta întâlnindu-se atât cu premierul cât şi cu şeful statului.

Ovidiu Tender, un apropiat al proiectului Roşia Montană, a declarat anul trecut că proiectul extragerii aurului de la Roşia Montană, iniţiat de Frank Timiş, este "super rentabil" şi va începe abia atunci când se va stabili cine trebuie să fie beneficiarul câştigurilor. Domnia sa aprecia la acea dată: "Roşia Montană a creat de 20 ani discuţii interminabile. Ar trebui, în primul rând, cunoscută realitatea, nu poveştile. Cunosc iniţiatorul acţiunii Roşia Montană, Frank Timiş, care a încercat prin acest proiect redarea în circuitul economic a unei activităţi care părea moartă, având în vedere previziunea creşterii preţului aurului. Pe atunci era un nimeni, iar cei mari din domeniu au vrut să-i ia găina. Afacerea este rentabilă. Problema este cine este beneficiarul acestui câştig. Probabil se va stabili cine trebuie să câştige şi atunci se va da drumul proiectului".

Compania Naţională a Cuprului, Aurului şi Fierului "Minvest" a publicat pe pagina de internet planul de divizare a societăţii, prin care o parte din patrimoniul Minvest va fi transferat către o societate nouă, Minvest Roşia Montană, aflată în subordinea Departamentului pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, condus de ministrul delegat, Dan Coman Şova.

Potrivit documentului în cauză, "cota de participare a unicului acţionar al Minvest (n.r. Ministerul Economiei) nu va fi afectată prin această divizare, acestuia urmând să îi fie alocată o cotă proporţională de acţiuni corespunzătoare participaţiei deţinute în Minvest înainte de divizare".

Desprinderea proiectului de la Roşia Montană din portofoliul Minvest Deva este justificată, potrivit documentului, prin nevoia reorganizării activităţii societăţii "pe baze solide care să permită dezvoltarea activităţilor din patrimoniul Minvest".

Totodată, în respectivul document este explicat faptul că transferul unei părţi din patrimoniul Minvest Deva către noua societate survine ca urmare "a interesului statului de a avea un control direct asupra Roşia Montană Gold Corporation SA, având în vedere importanţa proiectului în ceea ce priveşte exploatarea resurselor şi dezvoltarea zonei".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. cum este posibil ca aurul ala sa ajunga la straini, cand am putea sa- l exploatam pentru tara noastra. dar, deh, banca nationala nu are nevoie de aur, asa ca hai sa il dam pe mai nimic.

    Unde-s Calinu., Anda St., Toma, florin, viorel etc.???

    S-a vazut compania cu sacii in caruta si i-a concediat deja??? 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb