Amenajarea balcoanelor, teraselor şi grădinilor este în plină desfăşurare, bugetele variind între 600 lei şi 12.000 lei, iar vânzările din perioada izolării pentru segmentul produselor de amenajare şi design exterior fiind mai mari cu 20%, faţă de aceeaşi perioadă din 2019, potrivit unui comunicat al Sohodesign.
Mehmet Hortoglu, director general SoHo Design, a declarat: "'Interesul pentru corpuri de iluminat de exterior, mobilier şi accesorii pentru grădini, terase şi balcoane este ridicat în această perioadă şi în mod deosebit în acest an, în contextul restricţiilor impuse de pandemia de coronavirus. Avem o creştere de 20% a vânzărilor pentru produsele comercializate de noi pe acest segment şi estimăm că vom avea o cerere mai mare cu 30-35%, pe toată perioada verii. Cele mai solicitate produse sunt accesoriile pentru exterior cum ar fi felinarele, vazele pentru flori, mobilierul de grădină şi, desigur, toată gama de iluminat exterior, de la aplice de exterior până la sisteme integrate de iluminat pentru grădină".
Conform comunicatului de presă, se observă şi o diferenţă între sumele alocate pentru lucrări, pentru comenzile persoanelor fizice care îşi amenajează spaţiul exterior în sistem do-it-yourself şi respectiv pentru comenzile partenerilor de business, designeri specializaţi în spaţii exterioare, conform monitorizării SoHo Design. Bugetul proiectelor realizate de specialişti în amenajări exterioare este de regulă cuprins între 8.000 şi 12.000 lei, în timp ce marja sumelor cheltuite de clienţii finali este de 600 - 7.000 lei.
Printre obiectele cel mai des cumpărate se numără corpurile de iluminat de exterior (aplice, lămpi de grădină, felinare), măsuţele de cafea şi scaunele de ratan.
Spaţiul exterior este valorificat la maximum, dacă se apelează la serviciile specialiştilor în design. Arhitecţii peisagişti şi specialişti în amenajări exterioare realizează proiecte mai complexe, bine structurate, ştiind cum să amplaseze luminile, ce plante şi arbuşti decorativi să folosească, cum să proiecteze traseul aleilor şi ce mobilier să comande.
Metode de iluminare a spaţiilor exterioare
Pentru cele mai multe dintre terasele şi grădinile de lângă casă, lămpile şi aplicele exterioare sunt cele mai folosite şi versatile surse de lumină. Se găsesc într-o varietate de forme, adaptate pentru orice stil de amenajare, cu surse de lumină caldă sau rece şi de intensitatea dorită oricărui loc în care urmează să fie montate.
Specialiştii vă sfătuiesc să folosiţi lampa de grădină pentru a realiza iluminatul de jos în sus, fie pentru a marca traseele, fie pentru a pune în valoare un copac, o plantă sau un obiect. În funcţie de efectul pe care doriţi să-l creaţi, puteţi amplasa lămpile de grădină la anumite distanţe de zona pe care o luminează şi puteţi încerca diverse tipuri de lumini.
Când alegem corpuri de iluminat cu lumină caldă şi când cu lumină rece
Lumina caldă este recomandată pentru serile romantice sau cu prietenii ori pentru citit şi momente de relaxare. Pentru o atmosferă plăcută puteţi alege surse care au până la 3000 K (grade Kelvin).
Lumina rece, peste 4000 K, accentuează detaliile, dă o notă de eleganţă spaţiului şi poate fi folosită pentru a marca traseele din grădină, potrivit recomandărilor specialiştilor SoHo Design.
Momentele de relaxare pe balconul proaspăt amenajat sau în gradina casei vin însoţite de cafeaua de dimineaţă sau de o limonadă rece ori un pahar de vin pe înserat. De aceea, din amenajarea de exterior nu trebuie să lipsească măsuţa versatilă de cafea, potrivită pentru exterior şi un set special de servire - tăvi, platouri, carafe, pahare sau boluri foarte utile şi adaptate decorului exterior.