Comitetul Director al Federaţiei "Solidaritatea Sanitară" din România a decis declanşarea proceselor care vizează declararea reducerii salariilor pentru angajaţii din sectorul sanitar ca fiind ilegală şi returnarea sumelor datorate.
Potrivit unui comunicat remis redacţiei, principalul temei al acţiunii îl constituie faptul că "reducerea salariilor pentru angajaţii din spitalele publice care au contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate este ilegală, deoarece acestea nu sunt bugetare. Spitalele primesc bani de la casele de asigurări pentru calitatea şi cantitatea serviciilor prestate şi nu o anumită sumă de la buget pentru funcţionare, aşa cum se întâmplă în cazul altor sectoare".
Comunicatul de presă mai precizează că "prinderea banilor Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate în bugetul statului a fost făcută în mod abuziv, la începutul funcţionării acestui fond de asigurări sociale de sănătate, pentru ca statul să poată deturna sumele de care avea nevoie din acest fond pentru alte destinaţii".
Potrivit reprezentanţilor Federaţiei "Solidaritatea Sanitară", dacă se consideră că unităţile publice care au contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate sunt bugetare, se ajunge la o situaţie de discriminare, în condiţiile în care, salariaţilor din unităţile private care au contracte cu Casa nu le-a fost redus salariul. "În această situaţie, pentru a asigura o aplicare echitabilă a legii, Guvernul ar trebui să oblige la reducerea salariilor cu 25% pentru salariaţii tuturor firmelor care au contract cu statul, inclusiv reducerea veniturilor clientelei politice, care se îmbogăţeşte din astfel de contracte", se mai arată în comunicat.