Soluţia în cazul "Noble Ventures - statul român", în cîteva zile

Valentin Roman
Ziarul BURSA #Companii / 31 august 2005

AVAS susţine că nu a primit nici o adresă de la compania americană pentru negocierea unor despăgubiri, în schimbul cărora "Noble Ventures" să renunţe la proces

Procesul dintre firma americană "Noble Ventures" şi statul român, prin care fostul acţionar majoritar al Combinatului Siderurgic Reşiţa cere despăgubiri de 350 de milioane de dolari pentru desfiinţarea contractului de privatizare, ar putea lua sfîrşit la începutul lunii septembrie. Avocatul Florentin Ţuca, aparătorul părţii române, ne-a declarat că termenul de pronunţare a sentinţei a fost stabilit într-o plajă de timp cuprinsă între lunile iunie şi septembrie ale anului în curs, însă, dat fiind volumul mare de material probator prezentat de ambele părţi, litigiul va avea finalitate abia la sfîrşitul marjei de timp. Compania americană "Noble Ventures" a dat în judecată statul român în anul 2002, atacînd decizia de reziliere a contractului de privatizare a "Combinatului Siderurgic Reşiţa". Des-păgubirile solicitate de compania americană se ridicau, într-o primă fază, la suma de 200 milioane de dolari, pentru ca, ulterior, aceasta să crească la 350 milioane dolari. Partea română a invocat, ca motiv al deciziei de reziliere, una dintre prevederile contractului de privatizare, care stipula că acesta va deveni nul în urma neplăţii a două rate succesive de către firma "Noble Ventures". Aceasta, la rîndul său, acuză statul român de expropriere şi susţine, de asemenea, că autorităţile române se fac vinovate şi de faptul că nu au restructurat datoriile publice ale combinatului.

Compania americană a prezentat cazul Curţii de Arbitraj din Washington, unde s-a depus documentaţia ambelor părţi în vederea rezolvării litigiului. Avocaţii statului român au precizat că amînarea pronunţării sentinţei a avut loc în urma gradului ridicat de complexitate al cazului.

Referitor la informaţiile conform cărora reprezentanţii "Noble Ventures" ar fi încercat să ajungă la o înţelegere înainte de pronunţarea sentinţei, Florentin Ţuca a declarat că nu are cunoştinţă de vreo intenţie a părţii americane de a propune o soluţie de compromis statului român. Avocatul Ţuca mai susţine că sumele vehiculate în presă, legate de despagubirile solicitate, precum şi de comisioanele firmei de avocatură, nu corespund realităţii, ele fiind, de fapt, mult mai mici. Gabriel Zbîrcea, preşedintele AVAS, ne-a declarat că, pe adresa instituţiei pe care o conduce, nu s-a primit vreun act oficial din partea societăţii americane prin care reprezentanţii acesteia să solicite stabilirea unei înţelegeri cu partea română . În privinţa şanselor de cîştig, Gabriel Zbîrcea a preferat să se abţină de la comentarii, afirmînd că, pînă la sfîrşitul procesului, este indicat să nu se facă declaraţii ce ar putea dăuna derulării litigiului, însă, după pronunţarea sentinţei, întregul material probator al părţii române, precum şi conţinutul audierilor, vor fi făcute publice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb