Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Gabriel Sandu, a avut, marţi, la Praga, o întrevedere informală cu Viviane Reding, comisarul European pentru Societatea Informaţională şi Media, pe marginea soluţionării problemelor legate de independenţa Autorităţii Naţionale pentru Comunicaţii, informează MCSI.
Oficial român este prezent la Conferinţa Ministerială a demnitarilor europeni din domeniul Comunicaţiilor, organizată sub patronajul Preşedinţiei Cehe a UE.
Obiecţiile Comisiei Europene în acest sector vizau nerespectarea de către România a prevederilor unei Directive Europene UE privind cadrul comun de reglementare în comunicaţii prin adoptarea ordonanţelor de urgenţă prin care se înfiinţau ANRCTI(2006) şi ANC (2008).
Principalul subiect pe agenda întâlnirii a fost identificarea unei soluţii de comun acord în privinţa ANC, astfel încât să înceteze procedura de infringement aplicată României cu începere de la 29 ianuarie.
Cei doi oficiali au decis constituirea unui grup de lucru care are ca scop soluţionarea situaţiei create prin adoptarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 106 din 18 septembrie 2008 privind înfiinţarea ANC, care a abrogat Ordonanţa de Urgenţă nr. 134 din 21 decembrie 2006 privind înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei.
În vederea elaborării unui punct de vedere care să satisfacă cerinţele Comisiei Europene s-a decis ca MCSI să colaboreze cu Fabio Colasanti, directorul general al Directoratului pentru Societatea Informaţională şi Media.
Recent, ministrul Comunicaţiilor a anunţat că va iniţia un act normativ referitor la trecerea Autorităţii Naţionale pentru Comunicaţii /ANC/ în subordinea Parlamentului.
"Am decis în proporţie de 90 la sută forma finală a acestei document, care va reglementa independenţa ANC. Aceasta poate trece la Parlament, care va decide cine va fi noul director al Autorităţii. Eu îmi fac datoria de a iniţia ordonanţa de urgenţă care va reglementa clar de unde începe politica MCSI şi de unde încep atribuţiile, responsabilităţile şi foaia de parcurs a ANC, precum şi partea de reglementare unde politica nu are sub nicio formă acces", a mai spus Sandu.
Acesta a precizat că România are la dispoziţie o lună şi jumătate pentru a finaliza acest demers legat de independenţa ANC pentru evitarea declanşării procedurii de infrigement de către CE.
Comisia Europeană a lansat, la finele lunii ianuarie, procedura de infringement (încălcare a Tratatului privind instituirea Comunităţii Europene) împotriva României, ca urmare a interferenţei masive cu independenţa autorităţii naţionale de reglementare în telecomunicaţii. CE consideră că independenţa autorităţii de reglementare în telecomunicaţii este de importanţă centrală pentru o reglementare corectă şi obiectivă, în interesul concurenţei şi al consumatorilor.
Comisarul european Viviane Reding le-a cerut autorităţilor române să facă tot posibilul pentru a asigura stabilitatea şi independenţa autorităţii de reglementare în telecomunicaţii, "atât pentru siguranţă legală, cât şi pentru o reglementare solidă şi corectă a pieţei". "Pentru noi, problema nu este o persoană, ci faptul că trebuie găsite soluţii stabile, pe termen lung, pentru a garanta independenţa oricui conduce această autoritate de reglementare", a adăugat Viviane Reding.
În anul 2006, chiar înainte ca România să adere la UE, guvernul român a reorganizat autoritatea de reglementare în telecomunicaţii printr-o ordonanţă de urgenţă care împiedica punerea în aplicare a unei decizii judecătoreşti. Conform acestei decizii în instanţă, preşedintele autorităţii ar fi trebuit să-şi reia funcţia, după ce fusese demis de către premierul român în 2005.