Cetăţenii români se tem în procent semnificativ, 77%, de o eventuală criză economică iar cea mai mare problemă o reprezintă creşterea preţurilor, relevă un sondaj realizat de Avangarde la comanda G4Media.ro.
Potrivit sondajului, românii nu cred că actualii lideri politici sunt bine pregătiţi gestiona criza: doar 14% cred că liderul PNL, Nicolae Ciucă, este pregătit, 13% Marcel Ciolacu (PSD), 3% Cătălin Drulă şi 2% George Simion (AUR).
Semnificativ este că 38% sunt de părere că niciul nu este pregătit să gestioneze o eventuală criză. În ciuda scumpirilor la carburanţi, 27% spun că circulă cu maşina la fel ca înainte şi doar 20% circulă mai puţin.
Sondajul a fost realizat de Avangarde în perioada 11 - 16 aprilie, prin metoda interviului telefonic, pe un eşantion de 850 de subiecţi, având o marjă de eroare de 3,2%.
• Sondajul pe larg
77% dintre cei intervievaţi de Avangarde cred că România se va confrunta în acest an cu o criză economică, doar 3% nu cred acest lucru iar 17% nu pot aprecia.
28% dintre intervievaţi identifică războiul drept cauză principală pentru declanşarea unei evenutale crize economice, 23% creşterea preţurilor la energie, 21% efectele pandemiei şi doar 11% asociază o eventuală criză cu calitatea guvernării.
14% cred că liderul PNL, Nicolae Ciucă, este pregătit să gestioneze o eventuală criză economică, 13% Marcel Ciolacu (PSD), 3% Cătălin Drulă şi 2% George Simion (AUR). Semnificativ este că 38% sunt de părere că niciunul nu este pregătit să gestioneze o eventuală criză, în timp ce 30% nu ştiu sau nu răspund.
În eventualitatea unei crize economice, 36% dintre români cred că preşedintele Klaus Iohannis se va implica în gestionarea ei, 30% cred că nu se va implica iar 31% nu ştiu sau nu răspund.
În ce priveşte gestionarea problemelor cu care se confruntă acum ţara, 39% dintre cei intervievaţi cred că actuala coaliţie PSD-PNL-UDMR a luat măsurile potrivite. 27% nu sunt de acord cu aceste măsuri în timp ce 29% nu ştiu sau nu răspund.
Creşterea preţurilor reprezintă de departe cea mai mare problemă economică: 78%, doar 8% se tem de creşterea ratelor bancare şi doar 5% de şomaj.
43% dintre cei intervievaţi de Avangarde spun că au amânat achiziţionarea unor bunuri valoroase, cum ar fi automobil sau imobil şi să pună mai mulţi bani deoparte din cauza temerilor că ar putea urma o criză. Totuşi, 39% spun că nu au amânat achiziţia unor bunuri de valoare.
43% dintre români spun că îşi permit să meargă în vacanţă în acest an, 33% nu îşi permite iar 21% nu pot aprecia.
Dintre cei care declară că vor merge în vacanţă, 37% spun că vor merge în ţară, 12% atât în ţară cât şi în străinătate iar 25% declară că preferă să meargă în străinătate.
În ciuda scumpirilor la carburanţi, 27% dintre români declară că circulă cu maşina la fel ca înainte, 20% spun că circulă mai puţin, 11% declară că evită deplasările lungi în ţară iar 11% susţin că folossc mai mult mijloacele de transport în comun.
Doar 6% dintre români spun că au cerut o creştere de salariu pe care au şi primit-o, 8% declară că au cerut, dar n-au primit iar 61% declară că n-au cerut o mărire de leafă.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.04.2022, 10:47)
> 28% dintre intervievaţi identifică războiul drept cauză principală pentru declanşarea unei evenutale crize economice, 23% creşterea preţurilor la energie, 21% efectele pandemiei şi doar 11% asociază o eventuală criză cu calitatea guvernării.
Game over. Doar 11% cred ca are vre-o treaba cu calitatea guvernarii.