SONDAJ: Biden îl conduce pe Trump cu 9 puncte procentuale, cu o lună şi jumătate înainte de alegeri

M.G.
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 septembrie 2020

Biden îl conduce pe Trump cu 9 puncte procentuale, cu o lună şi jumătate înainte de alegeri

Joseph Biden, candidatul democrat în scrutinul prezidenţial din Statele Unite, are un avans de 9% în faţa preşedintelui republican Donald Trump în preferinţele de vot ale americanilor, potrivit unui sondaj realizat de Reuters/ Ipsos.

Sondajul realizat în perioada 11-15 septembrie îl creditează pe Biden cu 50% din intenţiile de vot, în timp ce Trump este la nivelul de 41%. Alţi 3% dintre alegători au afirmat că vor susţine un alt candidat, iar restul sunt încă indecişi.

Sondajul sugerează că Biden, fost vicepreşedinte al SUA în timpul mandatelor preşedintelui Barack Obama, va obţine majoritatea voturilor la nivel naţional în scrutinul prezidenţial din 3 noiembrie. Totuşi, 9% dintre alegători sunt încă nehotărâţi, iar voturile lor vor fi decisive pentru rezultatul alegerilor.

Obţinerea majorităţii voturilor la nivel naţional nu înseamnă neapărat câştigarea alegerilor, în contextul sistemului electoral federal din SUA. Donald Trump a câştigat scrutinul prezidenţial în 2016, deşi Hillary Clinton obţinuse majoritatea voturilor la nivel national.

Pentru Trump este esenţial să câştige votul electoral din Florida, altfel şansele acestuia să prindă un nou mandat scad dramatic. Conform unei prognoze realizate de New York Times, dacă cele mai recente sondaje s-ar traduce perfect în rezultate la vot Biden ar câştiga colegiul electoral cu 353 de voturi, iar Trump ar strânge doar 185. Publicaţia americană arată însă că acest lucru este practic imposibil şi mai ataşează o prognoză care arată că dacă sondajele la nivel de state ar fi la fel de greşite ca cele din 2016 Trump ar câştiga un nou mandate cu 278 de voturi electorale vs. 260 pe care le-ar obţine Biden.

Alegerile din 2016 au rămas în memorie drept cele mai surprinzătoare din istoria recentă, asta şi graţie sondajelor care o cotau pe Hillary Clinton cu şanse clare de victorie. Pentru ca unul dintre candidaţi să câştige scrutinul prezidenţial trebuie să strângă 270 de voturi electorale (fiecare stat câştigat conferă un număr de voturi electorale).

Sondajul, care vine cu o lună şi jumătate înainte de cele mai aşteptate alegeri americane din ultimii 20 de ani, relevă faptul că mesajul "lege şi ordine" (law and order - eng.) al lui Trump nu ajunge la votanţii din suburbii vizaţi de acesta.

Potrivit sondajului, numai 11% dintre albii din suburbii au afirmat că cel mai important factor de influenţare a votului este interesul pentru poziţia fermă faţă de criminalitate şi tulburările sociale. Procentul a scăzut de la 13% într-un sondaj similar efectuat în perioada 9-10 septembrie şi 15% într-un sondaj din 3-8 septembrie. În schimb, albii din suburbii, ca şi restul americanilor, sunt interesaţi cel mai mult de noul coronavirus, care a ucis până în prezent 195.000 de persoane în Statele Unite, mai mulţi decât în oricare altă ţară din lume.

Întrebaţi care este cel mai important factor care le influenţează votul, 27% dintre albii din suburbii au spus că doresc un candidat cu un plan solid de gestionare a crizei sanitare provocate de coronavirus, iar 25% că doresc pe cineva care să refacă încrecerea în guvernul american. Alţi 19% au spus că vor un preşedinte puternic în privinţa economiei şi a locurilor de muncă.

Trump intenţionează să cheltuie 10 milioane de dolari pe reclame concentrate pe economie, unde îşi păstrează un nivel ridicat de popularitate. Potrivit sondajului, 45% dintre americani consideră că Donald Trump este candidatul potrivit pentru relansarea economiei, iar 36% îl preferă pe Joe Biden la acest capitol.

Pe ansamblu, coronavirusul este principalul motiv de îngrijorare, iar refacerea încrederii în guvern al doilea.

Sondajul Reuters/Ipsos a fost realizat online, pe un eşantion de 1.358 de persoane, între care 859 de alegători probabili. Sondajul are o marjă de eroare de circa 4%.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. in sondajele lui soros , biden este la fel cum este pdl in sondajele securitatii , cu cat distruge tara cu atit creste pdl in sondaje . deosebirea este ca acolo in America , rezultatul este hotarat de alegatori iar la noi de securitate , conform sondajelor cu care vor sa ne obisnuiasca .

    1. daca iese Bidenpe cine mai pupa iohanis in ...

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9711
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4799
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2926
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8959
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4717

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb