Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) arată că antreprenorii din ţara noastră estimează că măsurile luate pentru a limita răspândirea coronavirusului le vor scădea vânzările, unii îşi vor suspenda activitatea şi vor avea dificultăţi la încasarea banilor, dar şi întârzieri la plata furnizorilor.
Opinia antreprenorilor a reieşit în urma unui sondaj inţiat de CNIPMMR pentru analizarea gradului de afectare a întreprinderilor mici şi mijlocii din România de epidemia de coronavirus şi necesităţii intervenirii autorităţilor prin adoptarea unor măsuri în sprijinul mediului de afaceri.
Sondajul a fost derulat în perioada 12-15 martie 2020, iar la întrebările res-pective au răspuns 8374 antreprenori, din care majoritatea - 61,8% conduc microîntreprinderi. 54,8% dintre respondenţi au sub cinci salariaţi, 25,2% peste 10 salariaţi şi 20% între 5 şi 10 salariaţi. Domeniile de activitate ale respondenţilor sunt: servicii (45,1%), comerţ (22,1%), turism (15,5%), industrie (7,3%), transporturi (7%), altele (3%).
Întrebaţi dacă îi afectează sau urmează să îi afecteze măsurile adoptate în contextul limitării infecţiei cu Covid-19, 98,6% dintre respondenţi au menţionat că "Da" şi doar 1,4% au menţionat că "Nu".
"Printre principalele efecte pe care antreprenorii le-au menţionat ca urmare a Covid - 19, se numără (răspunsuri multiple): scăderea vânzărilor (65,6%), scăderea cifrei de afaceri (58,8%), suspendarea temporară a activităţii (56,4%), dificultăţi la încasare (54%), restrângerea activităţii (51,4%), întârzieri la plata furnizorilor (47,6%), disponibilizări (21,5%) şi închiderea firmei (12,4%)", se arată într-un comunicat de presă remis de către CNIPMMR.
34,4% dintre antreprenorii chestionaţi au arătat că estimează o scădere a cifrei de afaceri a firmei proprii cu pes-te 60%, 29,5% susţin că vor avea o cifră de afaceri scăzută cu un procent cuprins între 20% şi 40%. În segmentul unei cifre de afaceri redusă cu un procent cuprins între 40% şi 60%, se regăsesc 24,6% din respondenţi şi doar 11,4% dintre antreprenori consideră că micşoarea cifrei de afaceri va fi de maximum 20%.
Principalele măsuri pe care antrprenorii mici şi mijlocii le consideră necesare pentru a putea depăşi această situaţie de criză, sunt: un program de ajutor de stat privind susţinerea de subvenţii de până la 75% pentru plata salariilor din domeniile afectate de criză (69,1% dintre respondenţi); achitarea în totalitate şi direct din bugetul sănătăţii, a indemnizaţiei aferente concediilor medicale pentru angajatii bolnavi de coronavirus sau aflaţi în carantină (fără plata din partea angajatorului şi ulterior aces-ta şă recupereze banii de la Casa de Sănătate) (51,7%); acordarea posibilităţii amânării plăţii contribuţiilor pentru asigurări sociale şi de sănătate datorate de salariaţi si plătite de angajatori, cu până la 3 luni (65,4%).
Alte măsuri recomandate sunt: amânarea plăţii impozitului pentru IMM-urile în dificultate (60,3% dintre respondenţi), finanţarea IMM-urilor cu dobândă zero (38,2%), elaborarea unui plan de comunicare care să cuprindă un site cu informaţii despre toate măsurile adoptate pentru susţinerea economiei în această perioadă (32,2%), dar şi refinanţarea sau extinderea perioadelor de scadenţă pentru împrumuturi (28,9%).
26,5% din antreprenorii mici şi mijlocii solicită acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ în situaţii excepţionale, în cuantum de 75% din salariul corespunzător unei zile lucrătoare suportate din bugetul de stat, în timp xce doar 21,5% dintre patroni doresc politici de lucru flexible.
În privinţa termenului în care măsurile respective ar trebui adoptate, 37,8% dintre respondenţii sondajului realizat de CNIPMMR sisţin că acesta ar trebui să fie de maximum o săptămâ-nă, 33,4% - de o lună şi 28,8% de două săptămâni (28,8%).