Cei mai mulţi dintre antreprenorii IMM care au participat la un sondaj online au afirmat că vor concedia din personal, dacă Guvernul va impune creşterea salariului minim, a anunţat, astăzi, Consiliul Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), într-un comunicat de presă, remis astăzi.
887 de persoane au răspuns unui chestionar online lansat de Consiliul IMM, adresat antreprenorilor, în perioada 24-25 iulie 2023.
Întrebaţi dacă au posibilitatea creşterii salariului minim al angajaţilor în perioada următoare, 86,9% dintre respondenţi au răspuns oferit un răspuns negativ.
În ceea ce priveşte măsurile pe care le vor adopta în cazul impunerii de către Guvern a creşterii salariului minim, 66,6% dintre respondenţi au spus că vor creşte preţurile produselor/seviciilor pe care le oferă, iar 53,6% au afirmat că îşi vor reduce personalul. De asemenea, 10,20% au declarat că îşi vor închide firmele, dacă Guvernul va creşte salariul minim.
În final, întrebaţi care consideră că va fi procentul de diminuare a numărului de angajaţi ca urmare a creşterii salariului minim, antreprenorii au răspuns în proporţie de 35,8% că vor diminua între 10%-50%, 34,8% vor diminua până în 10% şi 10,2% vor diminua peste 50% din personal. De asemenea, 19,1% dintre respondenţi au spus că nu vor diminua personalul deloc.
În anul 2023, salariul minim pe economie este de 3000 de lei brut. Cu scutirea de taxe pe 200 de lei din salariul minim, angajatul trebuie să primească, în mână, un salariu de 1898 lei net, iar firma suportă în total un salariu complet de 3063 de lei.
1. Vrăjeală de doi bani
(mesaj trimis de Neamțul53 în data de 25.07.2023, 18:26)
Niciodată nu a fost redus personalul semnificativ după creșterea salariului minim,plus acum șomajul este aproape zero, trebuie oprit neapărat importul de imigranți ieftini din Asia și Africa și atunci nu va fi nici o problemă , șmecherii ăștia nu plâng toată ziua buna ziua că nu găsesc angajați? niște figuranți dacă nu poți oferi numai salariul minim atunci mai bine dai faliment
2. Cand au scapat de 35 % din contributii au facut an
(mesaj trimis de Mirare în data de 25.07.2023, 18:49)
Rusine sa auzim asa ceva cand firmele private au bagat in buzunar din 2019 35 % din fondul de salarii ca si contributii mutate pe angajat FARA SA MAREASCA SALARIILE OAMENILOR! De atunci incoace nu fac decat sa ceara subventii, garantii si granturi de la stat. Pai daca fiind proptiti asa de zece ani nu se descurca si inchid apfacerile, inseamna ca ei au mancat subventiile degeaba! Asta e pt generalul Ciuca :uite ce fac firmele proptite cu bani publici, toaca tot si dau in somaj!
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.07.2023, 19:19)
Da nu stiu de ce nu va faceti voi firme si sa dati catralioane de euro salarii la angajati. Sa le aratati la astia calicii cu firme mai mici sau mai mari cum se face, ca vad ca din gura stiti sa dati. Sa va vedem la treaba! Hai ca numai stai pe subventii cand ai firma(ziceti voi)
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.07.2023, 09:03)
reducere de personal inseamna munca mai multa pentru ramasi care vor pleca si ei . antreprenorii trebuie sa inteleaga ca nu munceste nimeni pe nimic , cu aceiasi bani zece ani cand preturile cresc continuu
4. fără titlu
(mesaj trimis de Alexandru în data de 26.07.2023, 10:05)
Toti cetatenii trebuie sa-si plateasca taxele si impozitele. Contributia la fondul de sanatate este de fapt o asigurare de sanatate. Fiecare sa-si plateasca asigurarea de sanatate. Este o anomalie sa platesc eu si alti cativa pentru asigurarea altor sute de mii de oameni , care beneficiaza de servicii de sanatate. La fel mi se pare anormal ca pensionarii sa plateasca impozit pe pensii , iar cei care lucreaza in anumite domenii sa nu plateasca. Este un fel de evaziune fiscala promovata de guvern si parlament.
Urgent trebuie desfiintate aceste privilegii ilegale. Este o minciuna a guvernantilor ca acei "specialisti" vor pleca din tara. Daca vor sa plece, pleaca nu pentru ca ar trebui sa plateasca impozite. Ca acele sectoare contribuie la PIB ul tarii, ce folos daca nu aduc venituri la bugetul de stat. Ca prin impozitarea veniturilor salariale, a platii contributiei la fondul de sanatate si cresterea salarului minim vor da faliment firme ? Capitalism ati vrut, falimentul face parte din capitalism. Activitatea firmelor care nu fac fata concurentei va fi preluata de alte firme mai puternice. Sper ca guvernul sa aiba bunul simt sa desfiinteze toate aceste ilegalitati