SONDAJ ETORO: Investitorii individuali nu-şi schimbă strategia, în ciuda temerilor legate de redresarea economică şi inflaţie

G.U.
Macroeconomie / 27 octombrie 2021

Investitorii individuali nu-şi schimbă strategia, în ciuda temerilor legate de redresarea economică şi inflaţie

Majoritatea investitorilor individuali la nivel mondial evită să facă schimbări majore în portofoliile lor, în ciuda temerilor tot mai mari legate de inflaţie şi de situaţia redresării economice, potrivit unui sondajului trimestrial Retail Investor Beat al eToro. Românii sunt însă mai îngrijoraţi de creşterea preţurilor şi sunt mai predispuşi să îşi schimbe portofoliile.

Sondajul arată că inflaţia galopantă este o preocupare tot mai mare în rândul investitorilor, 41% dintre aceştia menţionând-o ca fiind principala lor îngrijorare (faţă de 38% în trimestrul anterior).

Cu toate acestea, doar 44% dintre ei şi-au modificat portofoliile pentru a se proteja de creşterea preţurilor, ceea ce sugerează că mulţi investitori adoptă o abordare de tip "aşteptăm şi vedem". Românii fac excepţie, 59% dintre respondenţi declarând că şi-au repoziţionat portofoliile pentru a atenua mai bine posibilele riscuri viitoare.

Ben Laidler, Strategul pentru pieţe globale al eToro, comentează: "Există o serie de probleme cu care se confruntă investitorii în acest moment, sub forma creşterii inflaţiei, a majorării ratelor dobânzilor şi a unei redresări economice incerte.

În mod normal, te-ai aştepta ca majoritatea investitorilor să ia măsuri pentru a contracara aceste presiuni, dar datele noastre arată contrariul în acest moment. Se pare că marea majoritate a investitorilor individuali adoptă o abordare de tip "aşteptăm şi vedem", în speranţa că inflaţia este temporară şi că redresarea economică va reveni pe drumul cel bun.

În pofida schimbării vizibile a mesajelor transmise de multe dintre marile bănci centrale din lume, Rezerva Federală a SUA şi Banca Angliei adoptând în ultima vreme o poziţie vizibil mai dură, opinia mea este că investitorii individuali au dreptate să nu intre în panică. Temerile legate de stagflaţie ar trebui să se atenueze, ceea ce va spori încrederea şi va ajuta pieţele să continue să crească aşa cum au făcut-o până acum."

În ciuda unor potenţiale creşteri ale ratelor dobânzilor, investitorii individuali la nivel global s-au arătat mai puţin îngrijoraţi de perspectiva creşterii ratelor dobânzii (21%) şi consideră că inflaţia (41%), starea economiei globale (35%), economia pieţei lor naţionale (33%), conflictele internaţionale (26%), creşterea taxelor (24%) şi creşterea datoriei naţionale (22%) reprezintă o ameninţare mai mare pentru investiţiile lor în următorul trimestru.

Potrivit sondajului, în România, 51% dintre investitori se tem de inflaţie, iar 42% se tem de starea economiei româneşti, o proporţie egală temându-se de starea economiei globale. Doar 28% dintre investitori se tem de o creştere a taxelor şi doar 22% sunt îngrijoraţi de creşterea ratelor dobânzilor.

Ben Laidler a adăugat: "Multe gospodării şi-au redus datoriile în timpul pandemiei, folosind banii de rezervă pentru a achita cardurile de credit, creditele şi ipotecile, ceea ce le face mai puţin sensibile la creşterile ratelor dobânzilor. Dacă adăugăm la aceasta preţurile mai mari ale locuinţelor şi ale acţiunilor, alături de salariile în creştere, observăm că mulţi investitori au rezilienţa la riscurile pe care le poate aduce viitorul."

La nivel global, datele arată o mică reorientare către sectoare defensive mai tradiţionale, investitorii orientându-se către sectorul imobiliar (25%, faţă de 22%) şi cel al utilităţilor (16%, faţă de 13%), în timp ce materiile prime, energia şi materialele, au crescut, susţinute de o revenire continuă.

În România, investitorii au migrat, de asemenea, către sectorul imobiliar ( 31% faţă de 23%), sănătate (32% faţă de 28%), utilităţi (24% faţă de 17%) şi şi-au mărit uşor portofoliile în sectorul energetic şi bunuri de consum de bază, cum ar fi alimentele şi băuturile.

Ben Laidler a concluzionat: "Ceea ce este cel mai interesant din eşantion este că nu există o direcţie clară de evoluţie. În general, încrederea economică la nivel mondial şi pe piaţa internă a scăzut, astfel că există semne că unii investitori individuali încep să se pregătească pentru condiţii economice mai puţin favorabile. Încrederea la nivel naţional a scăzut de la 54% la 52%, iar "neîncrezător" a crescut cu 10% în SUA şi cu 5% în Marea Britanie/Germania, ceea ce indică faptul că aceşti investitori se aşteaptă la vremuri nefavorabile. Cu toate acestea, încrederea a crescut în Franţa, Italia şi Australia, demonstrând o dihotomie. Adevărul este că fiecare ţară va reacţiona diferit la pandemie, dar, pe măsură ce problemele globale (cum ar fi criza lanţului de aprovizionare, inflaţia şi reducerea treptată) încep să aibă cu adevărat un impact asupra consumatorilor, s-ar putea să vedem un consens mai uniform peste trei luni."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb