Sondaj Gartner: 45% dintre CIO fac trecerea către responsabilitatea comună a leadership-ului digital

S.B.
Companii / 2 noiembrie 2023

Sondaj Gartner: 45% dintre CIO fac trecerea către responsabilitatea comună a leadership-ului digital

45% dintre directorii IT încep să colaboreze cu colegii lor din echipa de management (CxO) pentru a coagula echipe mixte formate din personalul IT şi cel din departamentele de business în scopul de a coordona livrarea de servicii şi produse digitale la scara întregii organizaţii, potrivit sondajului global anual efectuat de Gartner în rândul a peste 2.400 de CIO şi directori de tehnologie.

"Directorii IT se confruntă cu o schimbare de paradigmă, împărtăşind responsabilităţile de conducere cu CxO pentru a obţine succes în domeniul digital, în acelaşi timp confruntându-se cu presiunile bugetare şi tehnologiile transformatoare", a declarat Mandi Bishop, Distinguished VP Analyst la Gartner. "Pentru a conduce cu succes iniţiativele de transformare digitală, directorii IT trebuie să dirijeze împreună cu liderii de afaceri eforturile pentru a realiza proiectarea, livrarea şi managementul capabilităţilor digitale cu echipele aflate cel mai aproape de punctul în care este creată valoarea", a completat Mandi Bishop.

Analiştii Gartner au prezentat rezultatele sondajului în cadrul Gartner IT Symposium/Xpo, eveniment care a avut loc la Orlando, Florida. Sondajul Gartner CIO and Technology Executive Survey 2024 a colectat date de la 2.457 de CIO respondenţi din 84 de ţări şi din toate industriile majore, din organizaţii cu venituri/bugete din sectorul public cumulate în valoare de aproximativ 12,5 trilioane USD şi cu cheltuieli IT de aproximativ 163 miliarde USD.

Directorii IT continuă să democratizeze livrarea de servicii şi produse digitale cu GenAI

CIO au pus deja bazele pentru livrarea democratizată de servicii şi produse digitale prin intermediul unor tehnologii precum platformele low-code, pe care 64% dintre ei au spus că le-au implementat sau intenţionează să le implementeze în următoarele 24 de luni. Inteligenţa artificială generativă (GenAI), despre care 70% dintre directorii IT spun că este o tehnologie revoluţionară care va schimba regulile jocului, va contribui la accelerarea ritmului de democratizare a livrării de servicii şi produse digitale dincolo de funcţia IT. În timp ce doar 9% dintre CIO au implementat deja tehnologii GenAI, peste jumătate (55%) spun că vor implementa IA generativă în următoarele 24 de luni.

Sondajul a arătat că principalele domenii în care CIO îşi vor concentra în 2024 următoarele investiţii includ securitatea cibernetică, analizele de date şi platformele cloud.

Potrivit sondajului, CIO şi liderii IT au menţionat îmbunătăţirea experienţei clienţilor sau cetăţenilor, îmbunătăţirea marjelor operaţionale şi generarea de venituri ca fiind cele mai importante rezultate urmărite prin investiţiile în tehnologiile digitale.

"Directorii IT de astăzi au ambiţii mult dincolo de livrarea IT", a spus Bishop. "De fapt, 42% dintre CIO au raportat că doresc să crească în sfera actuală a rolului pe care îl deţin şi 43% speră să-şi extindă domeniul de aplicare cu responsabilităţi suplimentare de conducere. Directorii IT trebuie să fie în prima linie în furnizarea de rezultate de afaceri pentru a ajunge la următorul nivel", a completat Bishop.

CIO pot împuternici şi echipele de livrare digitală ale afacerilor conduse prin franciză

Sondajul a descoperit trei profiluri distincte de CIO care subliniază modul în care CIO accelerează şi scalează livrarea de servicii şi produse digitale:

55% dintre CIO intervievaţi adoptă o mentalitate de operator, în care CIO îşi păstrează responsabilitatea de livrare de servicii şi produse digitale şi colaborează cu CxO ca sponsori ai iniţiativelor digitale în zona de afaceri.

33% dintre directorii IT chestionaţi sunt consideraţi exploratori. Aceşti CIO au început să implice CxO şi personalul din zona de afaceri în activităţile de livrare digitală.

12% dintre directorii IT sunt clasificaţi de Gartner drept francizori. Aceşti CIO conduc, livrează şi guvernează în comun iniţiative digitale împreună cu colegii lor CxO. Responsabilitatea de livrare este împărţită de personalul IT şi de cel de afaceri care lucrează împreună în echipe mixte multidisciplinare.

Este mai probabil ca CIO ai francizorilor să îndeplinească sau să depăşească aşteptările privind rezultatele digitale mai rapid decât omologii lor operatori şi exploratori. Mai exact, 63% dintre iniţiativele digitale la nivel de organizaţie ating sau depăşesc obiectivele atunci când CIO adoptă un model de franciză. Acest rezultat este comparat cu procentul de 43% dintre iniţiativele digitale care reuşesc atunci când CIO rămân într-un model tradiţional de operator. În plus, francizorii au rezultate semnificativ mai bune în activităţile generale de management IT, cum ar fi dezvoltarea leadership-ului executiv şi strategia de afaceri digitală.

"Procesul în derulare de democratizare a livrării de servicii şi produse digitale reprezintă un efort de a stimula inovarea în afaceri, viteza de accedere pe piaţă şi agilitate", a declarat Janelle Hill, Distinguished VP Analyst, Gartner. "Întrucât CEO-ul organizaţiei se aşteaptă ca directorii IT să orchestreze o serie de rezultate ale organizaţiei, aceştia trebuie să integreze şi să alinieze iniţiativele digitale conduse de omologii lor CxO. Co-proprietatea CIO şi CXO asupra livrării de servicii şi produse digitale este o parte indivizibilă a atingerii rezultatelor organizaţiei", a adăugat Janelle Hill.

Într-un design de tip franciză, CIO şi CxO au, de asemenea, responsabilitatea pentru guvernarea tehnologiilor. Aproape jumătate dintre CIO francizorii (47%) sunt de acord că afacerea ar trebui să împartă responsabilitatea pentru conformitate şi risc, comparativ cu doar 19% dintre operatori.

"Francizorii care dezvoltă o mentalitate de co-guvernare lucrează alături de CxO pentru a gestiona securitatea cibernetică şi confidenţialitatea datelor - două domenii care au făcut în mod tradiţional parte din supravegherea CIO", a adăugat Hill, completând: "CxO recunosc că CIO este în primul rând responsabil pentru crearea standardelor de guvernare, dar recunosc că trebuie să împărtăşească responsabilitatea pentru respectarea acestor standarde".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb