SONDAJ IRSOP: Două treimi dintre noi cred că fondurile UE sînt distribuite fraudulos

Doru Ivanov
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 31 august 2004

Două treimi dintre noi cred că fondurile Uniunii Europene sînt distribuite fraudulos, potrivit unui sondaj efectuat de IRSOP. "Aceasta este concluzia cea mai dramatică a cercetării", a declarat ieri Petre Datculescu, directorul general al IRSOP, în cadrul unui seminar dedicat modului în care sînt gestionaţi banii primiţi de la UE. Domnia sa este de părere că există o impresie preponderentă potrivit căreia distribuirea fondurilor este afectată de corupţie. Pe lîngă publicul larg, autorii cercetării au avut în vedere şi opiniile patronilor de întreprinderi mici şi mijlocii, ale organizaţiilor nonguvernamentale şi ale persoanelor din instituţiile publice implicate direct în procesul de gestionare a fondurilor comunitare.

Potrivit sondajului, aproape trei sferturi (73%) dintre cei care deţin IMM-uri consideră că banii Uniunii Europene sînt cheltuiţi fraudulos. Membrii ONG-urilor împărtăşesc aceeaşi opinie în proporţie de 43%, iar autorităţile publice în proporţie de 85%.

Conform datelor furnizate de IRSOP, populaţia urbană este cea mai sceptică în privinţa corectitudinii procesului de alocare a fondurilor UE.

În privinţa încrederii în instituţiile care se ocupă de acest proces, Petre Datculescu a arătat că nu se încred în aceste autorităţi 65% din populaţie, 78% dintre patronii de IMM-uri, 85% din membri ONG-urilor şi doar 2% din lucrătorii administraţiilor publice.

Legat de gradul de cunoaştere a scandalurilor de corupţie, studiul amintit relevă că doar o treime din publicul larg a aflat de existenţa acestora. "Această cifră nu trebuie să ducă în eroare întrucît este vorba de 5 milioane de adulţi", a precizat directorul IRSOP.

În schimb, cei implicaţi direct, IMM-urile, ONG-urile şi autorităţile publice, cunosc aceste probleme în proporţie de două treimi.

Petre Datculescu susţine că cel mai de notorietate scandal de corupţie în care au fost implicate fonduri europene este cazul Puwak.

Potrivit IRSOP, 43% din populaţia adultă a ţării noastre crede că "aranjamentele" făcute cu banii Uniuni sînt făcute de guvern şi 11% de către delegaţia comisiei europene la Bucureşti.

Conform spuselor lui Petre Datculescu, imaginea negativă a autorităţilor de la noi nu se datorează numai presei. În viziunea sa aceasta ar avea drept cauză şi problemele pe care oamenii le întîlnesc în "experienţa de zi cu zi".

Referitor la mass media, cercetarea celor de la IRSOP arată că jumătate dintre noi considerăm că presa este angajată politic.

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7319
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3448
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9563
Gram de aur (XAU)Gram de aur400.2435

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb