Mai mult de jumătate dintre români (61,34%) declară că obişnuiesc să postească, 75,71% dintre ei preferă mâncarea gătită acasă, iar principalele surse de inspiraţie pentru reţetele de post sunt, aproape în egală măsură, cele transmise din familie (30,17%) şi reţetele online (31,56%), conform unui studiu iVox.ro trimis azi redacţiei.
Peste un sfert dintre respondenţi (25,66%) declară că folosesc adesea reţete din propria imaginaţie atunci când gătesc de post. Dintre reţetele tradiţionale, cele mai apreciate sunt: iahnia de fasole (23,2%), sarmalele de post (14,75%) şi ciorba de legume (12,32%), alături de zacuscă (10,84%) şi salată de vinete (10,02%).
Cererea a fost realizată în perioada 18-23 martie, pe un eşantion de 4.904 respondenţi, dintre care 48,88% din Muntenia şi Dobrogea, 20,02% din Moldova şi 30,11% din Transilvania.