SONDAJ PWC: Mai mult de jumătate dintre angajaţi cred că puţini oameni vor mai avea un loc de muncă stabil, în viitor

S.B.
Miscellanea / 25 martie 2021

Mai mult de jumătate dintre angajaţi cred că puţini oameni vor mai avea un loc de muncă stabil, în viitor

Mai mult de jumătate dintre angajaţii chestionaţi (56%) cred că puţini oameni vor mai avea un loc de muncă stabil, pe termen lung, în viitor. Aproape jumătate (48%) consideră că angajările tradiţionale nu vor mai exista şi că abilităţile vor fi "vândute" pe termen scurt companiilor care au nevoie de ele, arată sondajul "Hopes and fears 2021" realizat de PwC în rândul a 32,500 de angajaţi la nivel global.

"Munca la distanţă, munca virtuală sau cea colaborativă au prins avânt după apariţia pandemiei, având avantaje precum programul de lucru flexibil şi mobilitatea. În acelaşi timp, incertitudinea care domină de un an vieţile tuturor a creat percepţia că viitorul este imprevizibil, dinamic şi că trebuie să fim dispuşi la adaptare continuă. Pentru unii dintre noi, această nesiguranţă sporeşte anxietatea legată de locul de muncă, deja accentuată de contextul recent", a declarat Daniel Anghel, Partener şi Lider al Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică, PwC România.

Doar 1 din 10 angajaţi care pot lucra de la distanţă vor să se întoarcă la birou

Sondajul concluzionează că munca la distanţă va continua şi după pandemie. Dintre angajaţii care pot lucra astfel, 72% preferă un mix între telemuncă şi mersul la birou şi doar 9% ar dori să revină la birou cu program complet.

"Angajatorii trebuie să regândească modul de lucru în substanţă, nu doar logistic, să rescrie politicile de resurse umane şi să creeze scenarii legate de cine, unde, când şi cum va lucra, nu doar pentru a adapta spaţiile şi instrumentele de lucru, dar şi pentru a defini pachetele adecvate de compensaţii şi beneficii. Pe termen lung, relaţiile muncă vor căpăta valenţe noi, iar binomul angajat-angajator într-un loc de muncă fix nu va mai fi modelul dominant", spune Oana Munteanu, Director People & Organisation,PwC România.

În acelaşi timp, 44% dintre angajaţi ar fi de acord să-şi lase angajatorul să folosească tehnologia pentru a le monitoriza performanţa la locul de muncă, inclusiv senzori şi dispozitive (de exemplu, telefoanele sau ceasurile smart). Cu toate acestea, mulţi (41%) nu ar merge atât de departe încât să le permită angajatorilor accesul la datele personale, inclusiv profilurile din reţelele sociale.

60% dintre angajaţi se tem de automatizarea locurilor de muncă

În condiţiile în care pandemia a accelerat o serie de tendinţe pe piaţa forţei de muncă, 60% dintre angajaţi se tem că automatizarea va pune în pericol multe locuri de muncă, iar 39% cred că locurile lor de muncă vor fi "depăşite" peste cinci ani. Cu toate acestea, raportul arată că oamenii îşi iau viitorul în propriile mâini, 77% fiind pregătiţi să înveţe noi abilităţi sau să se reprofileze, în timp ce 49% ar dori să-şi înfiinţeze propria afacere.

Jumătate din forţa de muncă raportează lipsa oportunităţilor de carieră sau de formare din cauza discriminării

Sondajul a constatat, de asemenea, că 50% dintre angajaţi afirmă că s-au confruntat cu discriminarea la locul de muncă, ceea ce i-a determinat să renunţe la avansarea în carieră sau la formarea profesională. 13% declară că pierd oportunităţile din cauza etniei şi 14% au suferit discriminări pe motive de gen, femeile fiind de două ori mai afectate decât bărbaţii. Totodată, tinerii sunt la fel de susceptibili ca persoanele în vârstă să raporteze discriminarea bazată pe vârstă.

Trei sferturi dintre lucrătorii la nivel global (75%) spun că şi-ar dori să lucreze pentru o organizaţie care va aduce o "contribuţie pozitivă la societate". Cu toate acestea, insecuritatea economică limitează capacitatea oamenilor de a urma cariere bazate pe impact în societate. Astfel că 54% dintre respondenţi spun că, dacă ar fi obligaţi să aleagă, ar prefera un loc de muncă care le-ar permite "să-şi maximizeze veniturile" în locul unuia care "face diferenţa" (46%).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb