SONIA ARTINIAN, LAFARGE ROMÂNIA "Absorbţia fondurilor europene, cea mai mare incertitudine pentru industria cimentului"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 13 martie 2013

"Absorbţia fondurilor europene, cea mai mare incertitudine pentru industria cimentului"

2012, primul an de creştere de la debutul crizei datorită proiectelor cu finanţare europeană

Blocarea plăţilor în a doua jumătate a anului a pus frână investiţiilor

Anul trecut a adus Lafarge România o creştere în volum a vânzărilor de ciment de 7% în condiţiile în care piaţa cimentului a înregis-trat o majorare de circa 2%. Sonia Artinian, directorul general al Lafarge România, ne-a declarat că elementul cheie al evoluţiei pozitive a creşterii pieţei şi a volumului vânzărilor companiei este reprezentat de investiţiile în infrastructură finanţate din fonduri europene.

2012 a fost primul an după izbucnirea crizei când industria cimentului din ţara noastră a raportat creşteri, ne-a precizat domnia sa.

Directorul general al Lafarge România susţine că debutul acestui an este plin de incertitudini pentru producătorii de ciment, care au dificultăţi în a-şi realiza planul de afaceri: "Mediul de afaceri din Româ-nia, dar şi din alte ţări europene se confruntă cu multe incertitudini în acest început de an. Criza este departe de a ajunge la final în Europa. Sunt probleme diferite în fiecare ţară în parte, dar sunt peste tot. În România, au fost introduse taxe noi pentru industria cimentului. Încă nu ştim ce impact vor avea aceste taxe asupra afacerilor Lafarge. Şi în Franţa s-a întâmplat la fel. Taxe noi au fost introduse peste tot. Dar taxele nu sunt o problemă atât de mare pentru predictibilitatea afacerilor din Româ-nia. Cea mai mare incertitudine este legată de fondurile europene, de deblocarea programelor şi de capacitatea de absorbţie a României".

Prima jumătate a anului trecut a fost bună pentru producătorii de ciment şi pentru constructori în general. Pe primul semestru al anului trecut, piaţa de ciment din România a avut o creştere de 6% ca volum al vânzărilor. După presuspendarea unor programe derulate din fonduri europene în a doua jumătate a anului 2012, piaţa a stagnat. 2013 a debutat cu incertitudini privind momentul deblocării plăţilor şi derularea proiectelor contractate.

În cazul Lafarge România, principalul motor de creştere din 2012 a fost reprezentat de lucrările din infrastructură, ne-a spus Sonia Artinian. Construcţia de locuinţe noi este în continuare la un ritm foarte mic, deşi România are un mare deficit la acest capitol. Ceva mai bine au evoluat lucrările pentru clădiri non-rezidenţiale, apreciază domnia sa.

Directorul general al Lafarge România susţine că autorităţile ar trebui să atragă investiţii private, în parteneriate public-private pentru marile proiecte pe care ţara noastră le promo-vează. Aces-te parteneriate ar putea fi un motor important de creştere pentru piaţa noastră de construcţii şi pentru economie în general.

Autorităţile au introdus, în acest an, o nouă taxă de 0,5% pe cifra de afaceri pentru activităţi de extracţie, care afectează şi producţia de ciment. În prezent, Lafarge România aşteaptă clarificări privind metodologia de calcul a acestei noi taxe.

Sonia Artinian ne-a declarat că o altă problemă cu care Lafarge Româ-nia se confruntă este costul în creştere cu achiziţia certificatelor verzi: "Noi nu suntem printre cei mai mari consumatori de energie din România. Gestionăm bine aceste costuri. La nivelul asociaţiilor de profil din industrie, marii consumatori au ridicat problema ajustării schemei de sprijin acordate energiei regenerabile. Cred că autorităţile trebuie să găsească o soluţie corectă, de echilibru, între interesele consumatorilor şi ale producătorilor de energie regenerabilă. Avem nevoie de energia verde, este o soluţie durabilă pe termen lung. Problema este cu ce viteză dezvolţi producţia de energie curată".

Anul trecut Lafarge România s-a confruntat cu mari probleme în alimentarea cu energie, în urma insolvenţei Hidroelectrica şi a denunţării contractelor dintre această companie şi unii traderi, printre care şi EFT, furnizorul producătorului de ciment. Deficitul de electricitate a dat peste cap programul de producţie al Lafarge România, ne-a menţionat Sonia Artinian. "Am refăcut rapid tot programul şi organizarea producţiei. Ne-au crescut costurile, dar am reuşit să ne onorăm comenzile. Cos-turile nu au fost transferate în preţul produselor. O parte a fost recuperată în timp prin optimizări ale cheltuielilor în interiorul grupului Lafarge România", a subliniat domnia sa.

O parte din deficitul de energie a fost acoperit prin arderea deşeurilor. Doamna Artinian ne-a explicat: "Am ars deşeuri, pe care le-am utilizat ca şi combustibil alternativ în procesul de producţie. Este o soluţie viabilă, de viitor, care ajută enorm la protecţia mediului. Din păcate, România are o problemă cu colectarea selectivă a deşeurilor. Este un proces care durează şi care urmează să fie pus la punct de autorităţi şi în care ne-am exprimat deschiderea să ne implicăm. Atunci industria cimentului va putea procesa aceste deşeuri, poluarea se va reduce şi va scădea considerabil şi consumul nos-tru de energie".

În ciuda incertitudinilor cu care se confruntă piaţa cimentului, Lafarge România va continua dezvoltarea de noi produse şi servicii. Potrivit Soniei Artinian, Lafarge va continua programul de investiţii şi de optimizare a costurilor în ţara noastră.

Sonia Artinian face parte din echipa Grupului Lafarge din anul 2008, când a ocupat poziţia de prim vicepreşedinte în departamentul dezvoltare organizaţională şi a coordonat Universitatea Lafarge. De profesie inginer în ştiinţele biologice, Sonia Artinian are un MBA la College des Ingenieurs, iar înainte de Lafarge a ocupat funcţia de vicepreşedinte în cadrul firmei de consultanţă strategică Capgemini Consulting. Începând cu data de 1 ianuarie 2012, Sonia Artinian a preluat funcţia de Country CEO (director general) în cadrul Lafarge România. Responsabilităţile sale acoperă toate activităţile Lafarge Ciment, Agregate şi Betoane din ţara noastră.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Absorbtia atat de mica a fondurilor europene poate fi tratata ca o subminare a economiei nationale. Acest lucru a dus la lipsa de investitii si a cauzat in mod direct multe din problemele pe care le avem acum in Romania. Toate persoanele care au avut de-a face cu acest aspect ar trebui trase la raspundere, atat civila cat si penala, publicandu-se numele acestora. Macar in acest aspect, unde se pot identifica vinovatii, de la angajatii statului, ONG-urilor, pana la evaluatori sau consultanti financiari, ar putea sa se atraga raspunderea civila si penala. Astfel, va fi atrasa si raspunderea sociala. Zic si eu....

    unde faceti intanlirile cu carpatciment si holcim cand va intelegeti pe pretul pt romanii prosti? in tara nu cred !hotilor

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb