SORIN CONSTANTINESCU, ASOCIAŢIA ORGANIZATORILOR DE CAZINOURI DIN ROMÂNIA: "Interzicerea jocurilor de noroc în baruri va duce la falimente şi creşterea şomajului"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 13 mai 2013

"Interzicerea jocurilor de noroc în baruri va duce la falimente şi creşterea şomajului"

O încercare similară în Italia a provocat creşterea pieţei negre cu 600%

Interzicerea amplasării aparatelor pentru jocuri de noroc în incinte precum baruri şi restaurante va conduce la falimente şi creşterea şomajului, dar şi la reducerea taxelor plătite de această indus-trie la stat, ne-a spus Sorin Constantinescu, preşedintele Asociaţiei Organizatorilor de Cazinouri din România.

Domnia sa a făcut aceste considerente ca urmare a anunţului făcut de deputatul UDMR Korodi Attila potrivit căruia acesta intenţionează să înainteze Parlamentului un proiect de lege care să interzică amplasarea automatelor pentru jocuri de noroc în baruri, restaurante, în cinematografe şi în sediile Loteriei Române, pentru limitarea efectelor dependenţei de astfel de jocuri.

Sorin Constantinescu opinează: "Este o prostie imensă. Iniţiatorul acestui proiect nu are nicio legătură cu domeniul şi vrea să-şi facă publicitate electorală. Prin reglementările actuale sunt deja interzise jocurile de noroc pe o anumită rază faţă de şcoli şi biserici. Nu există nicio ţară europeană unde să fie interzise jocurile de noroc în baruri şi restaurante".

Potrivit domniei sale, prin adoptarea unei iniţiative de acest gen "s-ar pierde o grămadă de afaceri". Astfel, ar falimenta o serie de firme, în timp ce multe persoane vor rămâ-ne fără serviciu, iar taxele şi impozitele la buget din această activitate ar fi mai mici.

De asemenea, va creşte şi mai mult piaţa neagră, care, oricum, este ridicată în domeniul jocurilor de noroc.

Încasările la negru din jocurile de noroc ajung la circa 300 de milioane de euro pe an, după cum ne-a spus, recent, Sorin Constantinescu. Potrivit domniei sale, în ultima vreme au fost deschise foarte multe cluburi de poker fără licenţă, iar toţi clienţii s-au mutat acolo.

În aceste condiţii, evaziunea fis-cală în domeniu este uriaşă, subliniază domnia sa, explicând: "Numai la < păcănele > avem circa 30.000 de aparate la negru, alte 60.000 fiind cu licenţă. Dacă facem un calcul, 30.000 de aparate înmulţite cu 2.000 de euro - taxa anuală de licenţă - sunt 60 de milioane de euro, bani pierduţi la stat doar din aceste taxe. Apoi, dacă luăm o medie de 800 de euro - încasări lunare pe aparat - şi înmulţim cu 30.000 de aparate, sunt 24 de milioane de euro pe lună, ori 12 luni pe an, avem în jur de 300 de milioane de euro - bani negri pe an - din jocurile de noroc. Din această sumă, 16% ar însemna impozite la stat, adică 48 de milioane de euro. Adăugând contravaloarea taxelor de licenţă, rezultă peste 100 de milioane de euro care ar putea intra, anual, la bugetul de stat, doar din segmentul jocurilor de noroc".

Referitor la noua iniţiativă legislativă, domnul Constantinescu ne-a precizat: "Au încercat să facă acelaşi lucru în Italia (n.r. să interzică jocurile de noroc în baruri şi restaurante) şi a crescut piaţa neagră cu 600%. După aceea, au revenit la situaţia iniţială".

Dan Iliovici, ROMSLOT: "În ipoteza eliminării existenţei legale a locaţiilor de slot-machines, numărul celor ilegale va exploda"

Conform unui studiu realizat în acest an de GFK România, doar 3% din români participă la jocuri de noroc în locaţii care deţin aparate de tip slot-machines, în timp ce, la alte jocuri cum ar fi cele de tip LOTO, iau parte aproape de şapte ori mai multe persoane, precizează Dan Iliovici, directorul executiv al Asociaţiei Organizatorilor de Sloturi (ROMSLOT).

Domnia sa susţine că cei 3% din populaţie participă la joc în majoritatea lor în locaţii autorizate, adăugând: "Atunci când oamenii joacă în locaţii autorizate, riscul apariţiei unor probleme de genul dependenţei se află sub control, prin programe speciale, cum este < Joc Responsabil >. Bazele acestuia au fost puse în urmă cu peste doi ani de zile, iar, în momentul de faţă, toţi membrii asociaţiei ROMSLOT, precum şi cei ai Patronatului Organizatorilor de Pariuri din România - Romanian Bookmakers - sunt implicaţi în proiect. Scopul campaniei este menţinerea jocului de noroc în sfera dis-tracţiei şi a raţionalului, protejând, totodată, persoanele al căror comportament poate excede zona recreaţionalului".

Dan Iliovici consideră că măsurile propuse de Korodi Attila "pot duce mai de grabă la rezultate destructive, decât la unele constructive".

"Noi suntem siguri că, în ipoteza eliminării existenţei legale a locaţiilor de slot-machines, numărul celor ilegale va exploda. Simultan, preconizăm şi o migrare masivă a jucătorilor către jocurile online, mai greu gestionabile şi aflate în momentul de faţă în afara sistemului de licenţiere şi autorizare impus de legislaţia jocurilor de noroc din România", mai opinează reprezentantul ROMSLOT.

Domnia sa precizează că în numeroase ţări europene, precum Germania, Anglia sau Austria, industria jocurilor tip slot-machine este reglementată în mod similar cu cea din România.

Dan Iliovici ne-a spus că, în momentul de faţă, piaţa legală a jocurilor de noroc se ridică la o valoare de aproximativ 400 de mililoane de euro încasările la bugetul de stat din taxe şi impozite, pentru toate jocurile de noroc, fiind, în anul 2012, de aproximativ 160 de milioane de euro.

"La acestea ar trebui să adăugăm şi cele peste 30.000 de locuri de muncă asigurate în mod direct numai de industria sloturilor. Impactul în economie se multiplică, însă, pe orizontală de cel puţin opt ori: taxe şi contribuţii aferente salariilor, chiriile pentru locaţiile de joc, parcuri auto etc.", a completat directorul ROMSLOT.

Acesta susţine că industria pe care o reprezintă are nevoie de "o legislaţie echitabilă şi aplicabilă, fără prevederi şi interpretări echivoce".

"Ne dorim, în primul rând, rezolvarea problemelor ridicate de prevederi legislative inaplicabile, precum impozitul de 25% şi biletul de intrare", spune domnia sa.

ROMSLOT are 19 membri şi, potrivit datelor oficiale furnizate de Ministerul Finanţelor Publice, în luna aprilie a anului curent au fost înregistraţi 416 operatori de sloturi.

Korodi Attila: "Voi înainta proiectul de lege Parlamentului şi voi încerca să aduc cât mai mulţi colegi pe aceeaşi baricadă"

Korodi Attila susţine că iniţiativa a apărut în urma numeroaselor cereri ale Bisericii Catolice şi ale rudelor unor copii sau adulţi care pierd bani şi care au grave probleme de convieţuire din cauza dependenţei de jocurile de noroc.

Deputatul UDMR precizează: "Este un proiect de lege care va avea clar un impact în bugetul naţional, pentru că va însemna diminuarea unor venituri din jocuri de noroc, dar, făcând comparaţie cu beneficiile pe care le poate avea pentru multe familii din România, eu cred că este esenţial. Nicăieri în lume nu găseşti aceste automate la colţ de stradă, în loterii, cârciumi, case de pariuri, ci doar în cazinouri, unde omul face un efort să ajungă, unde îşi asumă această participare şi îşi asumă acest lucru faţă de familie şi societate".

Potrivit deputatului Korodi, proiectul de lege a fost înaintat Ministerului de Finanţe, care va calcula impactul financiar asupra bugetului naţional.

"Chiar dacă Ministerul de Finanţe nu va emite un punct de vedere financiar, voi înainta proiectul de lege Parlamentului şi voi încerca să aduc cât mai mulţi colegi pe aceeaşi baricadă", a conchis Korodi Attila.

Jocurile de noroc sunt reglementate, în prezent, de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.77/2009, actul normativ prevăzând atât condiţiile tehnice, cât şi de amplasare în care pot fi desfăşurate aceste tipuri de jocuri.

Reprezentanţii Loteriei Române nu au dorit să comenteze pe marginea proiectului legislativ iniţiat de Korodi Attila, iar Ministerul Finanţelor Publice nu ne-a răspuns, vineri, la solicitarea noastră pe acest subiect.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cea mai mare prostie care va afecta mii de locuri de munca

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb