SORIN OPRESCU: "Scumpirea gigacaloriei cu 10% nefundamentată şi arbitrară"

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Companii / 7 ianuarie 2015

"Scumpirea gigacaloriei cu 10% nefundamentată şi arbitrară"

Primăria va suporta creşterea din buget, ca să nu fie majorate facturile bucureştenilor

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a acuzat, ieri, conducerea ELCEN (producătorul de apă caldă şi căldură din Bucureşti) că a informat RADET abia în ajunul Crăciunului că preţul gigacaloriei urmează să fie majorat cu 10,2% începând de la 1 ianuarie. RADET este regia locală de distribuţie şi furnizare a agentului termic.

Edilul a precizat că această scumpire va fi suportată din bugetul primăriei, astfel încât facturile populaţiei să nu crească.

Domnul Oprescu a explicat: "Pe data de 24 decembrie 2014, RADET Bucureşti a primit de la ELCEN o înştiinţare legată de majorarea tarifului de producţie a energiei termice, de la 1 ianuarie 2015, cu 10,2%. Asta înseamnă o creştere de cost al producţiei de la 168,8 lei la 186 lei pe gigacalorie, cu TVA inclus".

Sorin Oprescu susţine că RADET nu a cerut o majorare a costului de transport şi distribuţie a energiei termice şi a afirmat că Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) nu a fost nici consultată şi nici măcar informată de către ELCEN de această creştere de tarif, pe care o consideră "nefundamentată şi arbitrară".

Domnul Oprescu a spus că PMB subvenţionează peste 50% din costul total al gigacaloriei, iar populaţia nu va resimţi majorarea tarifului pentru gigacalorie, municipalitatea urmând să suporte, "până când se încălzeşte vremea", banii necesari pentru acoperirea creşterii anunţate de ELCEN.

Primarul Capitalei a adăugat: "Autorităţile se aventurează pe un teren periculos, încărcând dările populaţiei nejustificat, punând în dificultate peste 1,4 milioane de abonaţi la sistemul centralizat de încălzire, exact în perioada în care frigul determină costuri mai mari ale facturilor la întreţinere".

Conform sursei citate, subvenţia acordată de PMB pentru plata gigacaloriei a fost în jur de 120 de milioane de euro/an, respectiv 561,4 milioane lei în 2011, 526,8 milioane lei în 2012 şi 487 milioane lei în 2013.

Anul trecut, preţul gigacaloriei în Bucureşti a fost de 341 de lei, din care populaţia a plătit aproximativ 170 de lei, restul fiind subvenţionat de municipalitate de la bugetul local.

Sorin Oprescu a declarat că, anul trecut, au fost aprobaţi prin Consiliul Local al Municipiului Bucureşti (CLMB) 552 de milioane de lei (aproximativ 120 de milioane de euro), pentru acordarea subvenţiei la energia termică, în condiţiile în care bucureştenii consumă anual circa 4,2 milioane de gigacalorii.

"Pentru ca PMB să poată acoperi majorarea de tarif cerută de ELCEN şi aprobată de ANRE, astfel încât populaţia să nu fie afectată, instituţia trebuie să prevadă în bugetul anului 2015 un plus la subvenţie de 72,4 milioane lei, adică peste 16 milioane de euro", a menţionat primarul Capitalei, subliniind că acesta este un efort financiar care poate fi suportat la nesfârşit, din cauza restricţiilor impuse de Ministerul de Finanţe.

Astfel, Sorin Oprescu solicită reorganizarea şi restructurarea RADET şi urgentarea procesului de unificare RADET-ELCEN într-o singură companie municipală, de producţie şi distribuţie, prin crearea Sistemului de Alimentare Centralizat cu Energie Termică (SACET). În opinia sa, fuziunea celor două companii ar permite PMB să ţină sub control preţul energiei termice.

Edilul susţine că proiectul de fuziune ELCEN-RADET este obstrucţionat la nivelul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP).

ELCEN a confirmat creşterea preţului gigacaloriei

Preţul gigacaloriei pentru bucureşteni a crescut de la 1 ianuarie 2015, de la 166,169 lei/gigacalorie, la 186,0567 lei/gigacalorie, potrivit unei decizii a Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2015, a transmis, ieri, ELCEN.

Reprezentanţii companiei au precizat, într-un comunicat: "Reamintim faptul că preţul gigacaloriei este stabilit de către ANRE. La sfârşitul anului în curs, ANRE transmite producătorilor de energie termică tarifele de facturare a energiei pentru consumatorii casnici şi noncasnici pentru anul următor".

RADET este în subordinea Primăriei Municipiului Bucureşti, iar Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), furnizorul de energie termică al RADET, aparţine Ministerului Energiei.

Calotă, ANRE:

"Am majorat tarifele ELCEN în urma creşterii costurilor cu gazele naturale"

ANRE (reglementatorul pieţei de energie) a majorat preţul gigacaloriei produse de ELCEN în urma scumpirii gazelor naturale, ne-a declarat, ieri, Emil Calotă, vicepreşedintele instituţiei.

Domnia sa ne-a explicat: "Gazele naturale reprezintă 75-80% din costurile de producţie ale gigacaloriei. CET-urile care produc agent termic, inclusiv ELCEN, plătesc un preţ al gazelor similar cu cel achitat de populaţie, conform calendarului de liberalizare. Astfel, pe baza datelor pe care le-a transmis ELCEN pentru perioada 1 iulie 2013 - 30 iunie 2014, se constată o creştere cu 13% a costurilor aferente cu gazele naturale. Această creştere a preţului gazelor s-a reflectat în majorarea preţului de producţie cu 10,22% pentru gigacaloria livrată consumatorilor casnici".

Potrivit oficialului ANRE, toate centralele care produc agent termic pe bază de gaze au preţuri majorate începând cu 1 ianuarie 2015.

Domnul Calotă a ţinut să ne precizeze: "Au fost şi cazuri în care am micşorat tarifele pentru centralele care funcţionează pe cărbune. Acest preţ de producţie pe care îl aprobăm pentru producătorii de agent termic nu este identic cu cel achitat de un consumator casnic. La preţul de producţie se adaugă tarifele de transport, distribuţie şi furnizare ale RADET. În plus, primăriile suportă o parte din preţul gigacaloriei, prin subvenţiile acordate, în funcţie de bugetele de care dispun".

Emil Calotă ne-a mai declarat că în cazul ELCEN se poate vorbi despre o problemă de natură economico -financiară între companie, care produce energia termică, şi RADET, care o transportă, distribuie şi furnizează.

Vicepreşedintele ANRE speră ca în acest an problemele istorice de furnizare a căldurii în Bucureşti să se încheie şi să intre într-o etapă de îmbunătăţire, odată cu fuziunea ELCEN - RADET. (A.T.)

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nici o informare privitoare la controalele financiare la RADET. De ce oare?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb