Soros: "Europa are, acum, ultima şansă să-şi modifice politica de azil"

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 iulie 2016

George Soros

George Soros

Criza refugiaţilor ducea deja la dezintegrarea lentă a Uniunii Europene, când, în 23 iunie, aceasta a generat o calamitate şi mai mare - Brexit-ul (decizia Marii Britanii de a ieşi din UE), este de părere investitorul american George Soros, care consideră că ambele crize au consolidat xenofobia şi mişcările naţionaliste de pe continent.

Soros spune că, în loc să se unească pentru a face faţă acestei ameninţări, statele membre ale UE au devenit din ce în ce mai puţin dispuse să coopereze, urmărind politici de migraţie discordante, de multe ori în detrimentul vecinilor lor.

În circumstanţele date, afirmă Soros, o politica europeană globală şi coerentă în domeniul azilului nu este posibilă pe termen scurt, în ciuda eforturilor depuse de Comisia Europeană.

În opinia miliardarului american, o abordare coerentă ar însemna stabilirea unui obiectiv garantat de cel puţin 300.000 de refugiaţi în fiecare an, care să fie relocaţi în siguranţă, în mod direct în Europa, din Orientul Mijlociu. "Un total care, sperăm, va fi compensat de către ţările din alte părţi ale lumii", spune Soros, considerând că o astfel de ţintă ar trebui să fie suficient de mare ca să convingă solicitanţii autentici de azil să nu-şi rişte vieţile traversând Marea Mediterană, în special în cazul în care ajung în Europa prin căi ilegale.

Astfel, susţine miliardarul, Europa ar avea o bază pentru furnizarea de fonduri suficiente ţărilor care sunt gazde majore pentru refugiaţi, din afara Europei, şi înfiinţarea de centre de procesare în ţările respective; pentru crearea unei frontiere puternice a UE şi a unei paze de coastă; pentru stabilirea de standarde comune de procesare şi integrare a solicitanţilor de azil; respectiv pentru renegocierea Regulamentului Dublin III pentru o împărţire echitabilă a poverii azilului în UE.

O alternativă eficientă a politicii curente a UE în domeniu ar fi construită pe şapte piloni, conform lui Soros: mai întâi, UE şi restul lumii trebuie să ia un număr important de refugiaţi direct din ţările "din linia întâi", într-un mod sigur şi sistematic, apoi să recâştige controlul graniţelor sale, iar în al treilea rând să dezvolte instrumente financiare prin care să asigure fonduri suficiente pentru provocările pe termen lung cu care se confruntă. În opinia sa, cel puţin 30 de miliarde de euro vor fi necesare pentru ca UE să ducă la bun sfârşit un plan de azil coerent.

Conform lui Soros, în al patrulea rând, criza trebuie să ducă la construirea unor mecanisme comune europene care să protejeze graniţele, să stabilească cererile de azil şi să relocheze refugiaţii. Apoi, odată ce refugiaţii au fost "recunoscuţi", este necesară implmentarea unui mecanism de relocare în Europa, într-un mod convenit.

În al şaselea rând, spune Soros, UE, împreună cu comunitatea internaţională, trebuie să susţină mult mai generos decât în prezent, nu doar financiar, ţările care găzduiesc refugiaţi.

Nu în ultimul rând, susţine Soros, UE trebuie să fie mai generoasă în abordarea celor din Africa şi să nu ofere doar ajutor financiar în schimbul unor controale ale migraţiei, aşa cum a propus recent Comisia Europeană. Potrivit lui Soros, este nevoie de comerţ liber între cele două continente, de investiţii masive şi un angajament pentru eradicarea corupţiei.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. ... ridica iar capul. In momentul asta, obiectivul UE este mai aproape de "zero refugiati". Sau va deveni istorie...

    Ridica mingea la fileu cu Turcia. Turcia daca se supara pe Eu si lasa 2 mil de musulmani Germania si Franta paralizeaza. Cu toate camere pe ei ii puneau pe autocar si ii trimiteau la Merkel.

    Ce nu inteleg de ce doar in Eu vin migranti, inseamna ca aici e coruptie. Sua, Canada, Rusia, Australia, Brazilia de ce sunt ocolite? 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb