Fostul preşedinte al Angolei, Jose Eduardo dos Santos, decedat vineri la Barcelona, a murit din "cauze naturale", potrivit primelor rezultate ale autopsiei realizate la cererea uneia dintre fiicele sale, informează AFP, potrivit News.ro.
Rezultatele preliminare ale autopsiei atestă o "moarte naturală", cu probleme de "insuficienţă cardiacă" şi de "suprainfecţie pulmonară", a declarat o sursă apropiată dosarului, precizând că analize complementare ar urma să mai fie efectuate.
Contactată de AFP, o purtătoare de cuvânt a tribunalului din Barcelona a confirmat că un raport provizoriu a fost redactat de medici legişti, dar nu a dezvăluit conţinutul acestuia.
Această autopsie, realizată la sfârşitul săptămânii trecute, a fost cerută de Tchize dos Santos, una dintre fiicele fostului preşedinte angolez, care a apreciat că decesul tatălui său este unul "suspect".
Preşedinte al Angolei între 1979 şi 2017, Jose Eduardo dos Santos, care a condus a doua ţară din Africa din punctul de vedere al producţiei de petrol timp de aproape patru decenii, a murit vineri, la vârsta de 79 de ani, într-o clinică din Barcelona în care era spitalizat după ce suferise un stop cardiac pe 23 iunie.
Fiica lui a depus plângere în Spania cu câteva zile înaintea decesului tatălui său, pentru "tentativă de omucidere". Ea îl acuză pe medicul personal al tatălui său şi pe ultima lui soţie, Ana Paula, că sunt responsabili de deteriorarea stării de sănătate a fostului şef de stat.
Tchize dos Santos se opune de asemenea repatrierii trupului neînsufleţit al tatălui său în Angola. El "dorea să fie înhumat în intimitate în Spania" şi nu în ţara sa "cu funeralii naţionale ce ar putea favoriza guvernul actual" al preşedintelui Joao Lourenço, a subliniat ea.
După ce a preluat puterea, Joao Lourenço a surprins lansând o vastă campanie împotriva corupţiei ce a vizat familia predecesorului său.
Şeful statului angolez a decretat şapte zile de doliu naţional, până vineri inclusiv, însă nu a anunţat deocamdată vreun calendar pentru eventuale funeralii oficiale în Angola.