Spania se numără printre ţările europene cel mai afectate de aşa-numitul "exod al creierelor", după ce mii de profesionişti, între care asistente medicale şi profesori, au aplicat pentru a părăsi ţara în ultimii ani, potrivit ultimelor date oferite de Uniunea Europeană, informează astăzi publicaţia The Local.
Unul dintre cele mai grave efecte ale crizei economice din Spania a fost plecarea din ţară a absolvenţilor de universităţi şi a profesioniştilor cu înaltă calificare.
În 2013, ministrul spaniol pentru ocuparea forţei de muncă Fatima Banez a respins ideea unui "exod al creierelor" din Spania, afirmând că este vorba pur şi simplu despre "mobilitate externă" în cazul tinerilor.
Noile cifre oferite de Eurostat arată însă că Spania ar fi fost mai puternic afectată de "exodul de creiere" faţă de multe alte ţări din Europa de Vest.
Cifrele arată doar 6.558 de muncitori străini au aplicat pentru a lucra în domenii precum educaţie, medicină şi drept în Spania în perioada 2003-2014. Circa 84% dintre aceste aplicaţii au fost acceptate, adică un câştig net de 5.508 profesionişti în aceste domenii, proveniţi în mare parte din Germania şi Italia.
În schimb, circa 18.408 de profesionişti spanioli s-au înregistrat pentru a le fi recunoscute calificările în alte ţări europene. Cu toate acestea, nu se cunoaşte câţi dintre aceştia au plecat pentru a-şi practica profesia în străinătate, însă cifrele dezvăluie o balanţă negativă de 12.940 de persoane.
Aceste cifre sunt mai mari decât în cazul oricărei alte ţări din vestul Europei, şi doar în urma Poloniei, României şi Greciei.
Marea Britanie a fost de departe cea mai populară destinaţie, în condiţiile în care 55% dintre candidaţi au ales această ţară. Potrivit Eurostat, doar 10% din totalul aplicaţiilor au mers către Germania şi Italia.