Piaţa imobiliară se va confrunta cu o serie de litigii, în urma pandemiei de Covid 19, avertizează consultanţii din cadrul Delloite. Aceştia au precizat, ieri, într-o conferinţă online, că litigiile care vor apărea în sector vor avea ca fond caracterul intemeiat sau nu referitor la amânarea plăţii unor chirii, remediile adoptate pentru rezolvarea unor situaţii, precum şi despăgubirile pentru eventualele abuzuri care este posibil să se petreacă în real estate.
Amânarea de la plata chiriei nu înseamnă scutire sau suspendare, mai arată specialiştii citaţi, subliniind că lipsa cash-flow-ului la nivelul dezvoltatorului poate duce la colaps pe contractele de credit, dar şi pe tot lanţul din sptele acestuia. În acest context, ar fi nevoie de o discuţie la nivelul autorităţilor care să vizeze întreg lanţul de producţie din real estate, consideră reprezentanţii Delloite.
Aceştia subliniază că un eveniment nu poate fi caracterizat ca forţă majoră pentru toate cotractele, ci doar pentru anumite contracte, astfel încât pandemia nu poate fi calificată forţă majoră pentru toată lumea. De aceea, trebuie analizată de la caz la caz consecinţa coronacrizei în fiecare dintre contracte şi chiar şi pentru fiecare dintre obligaţiile acestora.
Printre altele, consultanţii citaţi au menţionat că facilităţile în domeniul construcţiilor pot fi influenţate de suspendarea sau întreruperea activităţii, de schimbari efectuate în activitatea desfăşurată, de modificări ce apar la nivelul contractelor cu persoane fizice, schimbări contractuale, reducerea venitului etc.
În ceea ce priveşte impactul pe partea de finanţări bancare, ne vom confrunta cu solicitări de amânări la plată în baza Ordonanţei de Urgenţă, încercări de amânări la plată în afara ordonanţei, dar care ar putea fi legate de contextul Covid 19, restructurări de credite bancare ce nu sunt nici sub incidenţa OUG, dar nici nu pot fi legate suficient de Covid 19, solicitări de finanţare.
• Colliers: "Piaţa de real estate ar putea fi afectată de posibila depreciere a leului"
Într-un context volatil generat de epidemia de Covid-19, piaţa locală de real estate ar putea fi afectată în acest an de posibila depreciere a monedei naţionale, sunt de părere specialiştii de la Colliers.
Aceştia subliniază că deprecierea a fost mică, până acum, în România, de puţin peste 1% în raport cu euro în ultimele luni, comparativ cu alte ţări din regiune, precum Polonia, Republica Cehă sau Ungaria, unde monedele au scăzut cu până la 10%, în raport cu euro. Dacă leul s-ar confrunta cu o evoluţie similară, atunci costul închirierii unei proprietăţi ar creşte substanţial, ducând la costuri suplimentare de până la 25.000 euro pe an pentru un spaţiu de 1.000 mp de birouri din Bucureşti, cu taxele de servicii incluse, potrivit estimărilor consultanţilor Colliers International.
O provocare specială cu care se confruntă jucătorii din segmentul comercial al pieţei de imobiliare din Europa Centrală şi de Est este plata chiriilor şi taxelor de servicii în raport cu euro, ceea ce ar putea duce la dificultăţi, apreciază aceştia.
Silviu Pop, Head of Research la Colliers International, care a analizat diverse scenarii privind evoluţia monedei naţionale şi posibilul impact asupra pieţei de real estate, arată: "Evoluţia monedei naţionale nu este atât de pesimistă în România, unde leul a scăzut cu doar 1,3% în raport cu euro în perioada dintre mijlocul lunii februarie şi finalul lunii martie. Asta nu înseamnă mult pentru chirii acum, dar situaţia trebuie pusă într-un context mai larg, moneda românească scăzând constant în ultimii cinci ani, în timp ce alte monede regionale au fost mai puţin dinamice. Faţă de acum cinci ani, leul s-a devalorizat cu 9%, prin comparaţie cu 11% în cazul PLN şi 17% în cazul HUF, ultimele două marcând mare parte din depreciere în 2020".
Având în vedere dezechilibrele interne mai ridicate cu care se confruntă România, mulţi analişti nu exclud posibilitatea unei deprecieri mai mari pentru moneda naţională în acest an. În toamna anului trecut, Fondul Monetar Internaţional aprecia că, având în vedere fundamentele macroeconomice, leul românesc avea loc pentru o depreciere de până la aproximativ 10%. Aşadar, deşi pare că direcţia pentru leu este de depreciere, aprecierile FMI fac parte din cea mai pesimistă ipoteză. Merită notat că principalul scenariu indică o scădere mult mai mică, sondajele realizate de CFA Society România în rândul analiştilor financiari din ţară indicând un raport mediu de 4,94 lei pentru un euro într-un orizont de 12 luni.
"Într-un asemenea scenariu extrem de depreciere de 10% a leului faţă de euro, costurile imobiliare ar creşte cu echivalentul a 25 de euro pe metru pătrat pe an la valoarea actuală a cursului, ceea ce ar însemna o creştere semnificativă mai ales în contextul actual. În teorie, acest cost ar trebui acoperit doar de către chiriaş, dar circumstanţele extraordinare din piaţă înseamnă că proprietarii, în special din zonele de retail şi birouri, nu sunt într-o poziţie dominantă pentru a putea negocia", adaugă Silviu Pop.
În consecinţă, noi tipuri de angajamente ar putea fi stabilite între proprietari şi chiriaşi. Proprietarii ar putea lua în considerare scutiri pe termen scurt la plata chiriilor sau inclusiv devansarea lunilor gratuite de chirie pe care le oferă de obicei la finalul perioadei contractuale. În acelaşi timp, chiriaşii ar putea să extindă durata contractului de închiriere cel puţin pentru a acoperi perioada compromisă.
În ceea ce priveşte cursul de schimb euro/leu, aproximativ 95% dintre participanţii la Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA Society Romania anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de şase luni este de 4,9370 lei/euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,9954 lei/euro.
Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (aprilie 2021/aprilie 2020) a înregistrat o valoare medie de 3,79%, conform Indicatorului menţionat.
Sunt de remarcat anticipaţiile de majorare a primei de risc a României, aproximativ 87% dintre participanţi prevăzând o creştere a preţului CDS cu scadenţa de cinci ani. De asemenea, peste 63% dintre participanţi consideră preţurile proprietăţilor imobiliare din marile oraşe ca fiind supraevaluate.
1. Piața speculativa
(mesaj trimis de Cristian în data de 10.04.2020, 08:04)
Piața imobiliară de birouri, mall-uri, call-center-isti, trebuie sa se prăbușească astfel încât să se reaseze preturile pe baze realiste și chiriașii sa poată renegocia chiriile in raport cu noua situație economică, în care nu vor mai avea clienți pe 9 luni sau mai mult.
2. Toti vor numai la câștig.
(mesaj trimis de Gelu în data de 10.04.2020, 08:31)
Toate firmele vor numai la câștig.
Dacă cumva sunt greutăți, de orice fel; - repede sa ii ajute statul, adica noi, prostii lor.
Eu nu sunt de acord fiindca ei nu ma ajută cu nimic pe mine.
Si ce fel de firme sunt daca nu au capital sa reziste, rezerve......
Sau toate s-au spalat pe vile masini lux paradisuri fiscale .... ?
Si obligatoriu toate firmele sa reziste, daia avem capitalism ?
2.1. De acord (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Alex S în data de 10.04.2020, 11:36)
Foarte bine punctat.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.04.2020, 13:09)
De unde teoria asta cu statul salvator? Până la urmă capitalismul e și despre faliment. Vor apărea alții care vor deschide afaceri. Când le era bine și cereau 2300euro/m2 era bine, acum nu mai e bine. În marea criză americana din 20 au fost unii care s-au sinucis din cauza că lăcomia i-a adus la faliment. Aveti curaj draga patroni imobiliari, daca nu aveți, mai sunt meserii pe lumea asta in afara de a tepuii fraierii. Va puteți angaja în construcții după ce trece criză.
2.3. De unde teoria? Din practică... (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.04.2020, 13:54)
Vezi bailout-ul din 2008, vezi "bailotul" de anul ăsta din SUA. Mai nou, cică și Hollywood-ul vrea bailout. La urma urmei ce e SUA, fără Hollywood?
2.4. Adevar (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de Partial în data de 10.04.2020, 18:41)
Da au avut bailout-uri :)) dar asta este mama crizelor vezi numerele postate de toti In ceea ce priceste somajul chiar crezi ca se vor intoarce toti la munca imediat ? Si referitor la hollywood mai documenteaza-te mai mult de jumatate este al chinezilor deja
2.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.04.2020, 19:27)
corect
3. Criza Economica Eclipsata de Covid 19
(mesaj trimis de Denominare Leu Criza Imobiliara 2021 în data de 11.04.2020, 15:45)
Buna ziua,
Fiecare bula are un ac!!!
Se pare ca multi nu citesc carti de istorie economica, nu urmaresc ratele dobanzii de referinta a: FED-ului, a Bancii Centrale, a BEC, nu urmaresc PMI-ul unei tari, rata de creditare consum, GDP-ul strans legat cu velocitatea numerara in piata, s.a.m.d.p.
Se pare ca multi tineri nu au stat de vorba cu bunicii si parintii lor.
Exista perioade ciclice in economia globala, aceste perioade ciclice sunt cuprinse in perioade mai mari ciclice.
In toata istoria economica in aceste perioade cicice mari au existat:
– bule agricole (bula terenurilor)
– bule tehnologice (bula tractoarelor si a masinilor)
– bula metalelor pretioase (aur si argint)
– bula fortei de munca (sclavism si migratii forta de munca)
– bula imobiliara
– bula creditelor de consum
– bula bursiera
– bula internetului
– bula serviciilor online
– bula textilelor….
Toate aceste fenomene sunt angrenate in primul rand de robinetul principal al fluxului numerar, nou, curs in piete.
Cine varsa acest flux numerar, conform teoriei rezervelor fractionate, el se creaza „din nimic” legal.
Prin forma de IOUs Guvern catre FED (sau banca centrala) se face swap, in urma acestui swap apare in conturi „valuta”.
Pe baza „valutei” si rezervei fractionate se revarsa in piata prin Obligatiuni, titluri de stat, imprumut, etc, fluxul numerar nou creat. Cu cat fluxul numerar nou creat se invarte in piata, din mana in mana, din cont in cont, cu atat creste „velocitatea”, cu atat creste GDP-ul.
Cu cat creste gdp-ul cu atat se incalzesc, sau reincalzesc, activele intrinseci in piata, chiar daca activele emotionale, perisabile, nu se incalzesc atat de mult – masini, alimente, consumabile; (adica cresc sau descresc).
Aceasta relatie nu este data, in radacina problemei, de investitori sau consumatori de ordin final, ci de relatia Primordiala intre GUVERNE si BANCI CENTRALE.
Guvernul este principalul si marele cheltuitor, el nu o sa lase pe durata mandatelor politice ca prezentul sa cada nominal mai jos fata de trecut, decat la o cota tolerata de partile implicate. – asta poate insemna deflatie sau starea de criza, depresie economica.
Guvernul trebuie sa creasca mereu cheltuiala ca sa tina pasul cu cota parte acceptata de parti pentru a nu cadea intr-o depresie economica de lunga durata. (10-20 ani) Exemplu Japonia
!!!Scump sau ieftin un active nu trebuie sa fie scum sau ieftin si nominal, ci trebuie sa devina scump sau ieftin in raport cu alte avtive, valori in piata, la data momentul converisie valorilor.!!!
FED a reusit cu injectii numerare sa incalzeasca mai toate activele globale a celor ce au ca forma de imprumut catre statul emitent Obligatiuni Statale denominate in USD FED.
USA este obligata sa exporte inflatia numerara prin QE, MMT, si mai nou Q Infinity, caci altfel risca sa faca in interiorul tarii hiper inflatie (exemplu Romania ’90-98, cad dupa caderea regimului a inceput sa se intoarca toata valuta exportata in exteriorul tarii prin forme de obligatiuni, indatoriri).
O alta fata a acestor bule este ca ele sunt trecatoare, nu pot sa existe la infinit, in istoria trecuta, sunt date clare care demonstreaza ca au existat perioade de existenta si posibilitati de achizitie locuinta gratis sau cu1-10 salarii.
Nu ca in 2008 la 320 de salarii o locuinta sau acum 140 salarii (unde am pirdut din conversie in euro 40%), nu spun ca oportunitati de 10-20 de salarii vor mai aparea prea curand, dar cant rata la banca e mai scumpa sau egala cu chiria, mai bine stai in chirie o perioada.
Cand rata la banca este cel putin mai ieftina cu 30% fata de chirie atunci poti sa consideri rata la banca in loc de chirie, ideal e sa rata la banca cand 40-50% diferenta intre rata si chirie.
Bunicii si Strabunicii au avut perioade in viata cand au reusit sa construiasca pe gratis case si sate intregi (cu pretul razboiului), mana de la mana.
Prin forte propii au reusit sa ridice active intrinseci, iar pe baza si in jurul acelor active au reusit sa rasara si CARuri sau Banci. Pe baza aparitiei activelor intrinseci se pot genera alte forme de imprumut ce contribuie la inflatia preturilor viitoare in piata.
Cand actvele imobiliare sufera salturi astronomice inseamna ca este inflatie, dar nu inflatia declarata nominal in cosul de consum, ci inflatia reala nedeclarata dar vizibila. De mult ani CPI-ul nu mai inclute fluctuatia activelor intrinseci in raportul final al inflatiei, caci astfel se prinde toata populatia si incepe sa cheltuiasca responsabil, guvernul nu mai poate sa fure prea multi bani, ci doar atat cat ii permite piata reala.
Caci fluxurile numerare intrate in piata nu mint piata, velocitatea cu care incalzesc activele demonstreaza repetarea accelerata a bancilor de a fractiona rezervele la cote speculative pentru a avea o rata de recuperare mai rapida a profiturilor.
DAR cand AURUL incepe sa creasca, bancile incep sa tremure, aurul este registrul suprem contabil, ascensiunea aurului a demonstrat mereu urmatoarea criza.
Bancile nu se tem de AUR, se tem de observarea pietei asupra absortiei aurului in raport cu inflatia data de jocul fluxurilor numerare in piata. Cand bancile sesizeaza asta incep sa se uite mai bine in balantele interne, incep sa observe randamente in scadere la unele obligatiuni, active, etc, din portofolii; incep sa ceara avansuri mai mari de 15% la credite, respectiv 25%-30-40%.
Cand o banca cere avans 30% la achizitia unui activ imobiliar, fara sa iti ofere posibilitate de achizitie la 5%, 10%,15% (fara prima casa ci ipotecar) atunci inseamna ca esti pe varful speculei si imediat in prabusirea speculei.
Caci banca nu cere degeaba 30-40%, cere ca sa fie sigrura ca ea nu se arde, ci daca e sa te arzi tu, ea are cash deja de la tine, in caz de imposibilitate din partea ta, te executa si plaseaza dosarul.
Cine doreste, sa invete, cum functioneaza cu adevarat economia, imobiliarele, cum sa nu fie tepuit, pacalit, trebuie sa invete sa urmareasca cuvinte precum: FED, rata dobanda referinta, salturile procentuale a salariului minim converit in alte cosuri valutare si aur/argint; de urmarit obligatoriu DEFICITUL si EXCEDENTUL Guvernului (cu cat mai mare deficitul – cu atat mai scump activele intrinseci in piata; cu cat mai mare excedentul – cu atat mai ieftine activele intrinseci in piata); cand un guvern anunta stagnari salarii, taieri, concedieri (semn ca te afli deja in depresie economica ce tinde catre criza economica); cad vezi macarale Lenese la orizont (inseamna ca vin Vulturii „criza”; vulturii sunt oportunistii ce au rabdat cuminti).
Vinzi cand piata cere, cumperi cand piata plange.
Cumperi ieftin – vinzi scump!!!
Sper ca aceste informatii gratuite sa va ajute in viitor; si sper sa nu fie sterse de moderator.
PS: aveti obligatia morala fata de societate sa educati populatia si nu sa o furati de bunurile si drepturile ce ii revin. Cu cat este furata si indatorata cu atat mai mult copii nostri vor avea de platit, trudit, mai mult; chiar daca aparent GDP-ul in crestere ofera o falsa senzatie de crestere (care in realitate inseamna consum resurse in crestere, malinvestment, scaderea calitatii vietii, inghesuirea in locuri cat mai stranse a populatiei).
Fiecare bula are un ac!
#historical_rate_fed
#piramida_populatiei_roman ia
#anuarul_romanie
#ins_statistici
#bula_imobiliara_cade
#rata_de_referinta_bnr
#Def icit_in_crestere_active_imobil iare_in_crestere
#Excedent_in _crestere_active_imobiliare_in _scadere/ieftine/stagnare
#co nversii_valutare_a_salariului_ minim_in_alte_relatii_valutare
#calucularea_saltului_proc en tual_al_salariului_minim
#cal cularea_saltului_procentual_al _salariului_minim_in_raport_cu _aur_sau_argint
#calcularea_m etru_patrat_locuibil_in_raport _cu_alte_valute_si_metale_atat _la_data_calculului_cat_si_la_ trecut
#calcularea_procentelo r_comisionate_de_agenti_imobil iari_procente_mici_volum_mare_ procente_mari_volum_mic
#infl atia_si_deflatia_valorilor_in_ piata_in_raport_si_cu_alte_val ori_si_active_circulate
#infl atia_si_deflatia_fortei_de_cum parare
#valori_nominale
#val ori_reale
#trend_ascendent
# trend_descendent
#relatii_de_ balante_economice_ce_tind_catr e_infinit_nu_exista_bula_plesn este
#rada_de_acordare_imprum uturi_de_larg_consum_populatie _inseamna_unflare_bula
Cad imobiliarele dupa alegeri.
Cad si cand euro leu ajunge la 5,5 lei.
Cade cand leul urmeaza sa faca denominare.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Alina în data de 11.04.2020, 22:13)
de ce nu ordonezi comentariul ăsta amplu, să-l mai finisezi si clarifici si sa-l publici ca articol? sunt părti importante si cu un pic de efort ne ajuti si pe noi să punem cap la cap niște lucruri...
3.2. Sincer (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de Mai citestel de 2 ori în data de 12.04.2020, 01:26)
Pana il intelegi
3.3. Comentul dumneavoastra si pe imbiliare ro (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Valentin Observ în data de 16.04.2020, 12:35)
Comentaul dumneavoastra postat si pe imobiliare ro, la sectiunea imobiliare stiri, a generat la o postare peste 60000 de mii de vizualizari.
Se pare ca multi panicati urmaresc ce se intampla acum cu piata si economia, multi care au imobiliare pe bule creditate, stau acum si se roaga sa intervina guvernul sa salveze SA-urile si SRL-urile din imobiliare.
Este freamat mare in spatele usilor inchise.
Comentul dumneavoastra perita o postare si o explicatie mai amanuntita caci nu am vazut la tv sa se discute in asa profunzime de mecanismul financiar al hartiilor de valoare.
3.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.04.2020, 16:35)
N-are ce sa ordoneze, finiseze si clarifice pentru ca ceea ce a scris e voit scris astfel. DOMNUL DENOMINARE A MINTII SALE SCRIE CEVA CU PRETENTII DE LOGICA FORMALA PORNIND DE LA ARGUMENTE FALSE SI UTILIZANDU-LE CU TUPEU PENTRU CA IMPRESIA LUI DESPRE NOI NU I-O POATE SCIMBA NIMENI. Ce impresie are despre noi puteti intelege foarte usor recitindu-i scrimul (de la scriti? scrim!)
3.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.04.2020, 16:43)
Punctat cum se cuvine. Ramane doar ca noi cei pe care dumnealui si altii ii cred cu celulele cerebrale lipsa sa nu ne grabim si sa pregatim acele potrivite pantru bulele din capul lor!
3.6. Pregatesc mai multe exemple (răspuns la opinia nr. 3.4)
(mesaj trimis de Pentru Anonim în data de 25.04.2020, 11:40)
Ciclul de 18 ani in Romania a fost mascat de conversia Euro Leu ciclu pornit de prin 2005!
Caderea din 2009 a fost corectie, caci nu se poate numi cadere dupa o ascensiune de 1000% in preturile imobiliarelor si o corectie de doar 25-30% pret real, Prima Casa a dat avant rapid pentru a nu cadea sub pragul tolerat de guvern, imobiliarele.
Urmeaza 4-5 ani de corectie, iar din fundul prapastiei cred ca urmeaza sa adoptam moneda Euro, chipurile ca sa tina inflatia in control. Dar adevarul e ca sa intareasca zona si moneda Euro exact pe urmatorul trend ascendent de lunga durata.
Capitalismul inseamna inovatie, multiplicare, oferta in crestere, cerere in parametrii oferte, deci cu cat mai multe activitati comerciale, cu atat mai ulta competitivitate, cu atat preturile cresc greu, cu atat raportul intre alte bunuri si servicii se ieftinesc.
Asa ca, daca in cifre apartamentele cresc spre infinit, in comparatiei cu alte lucruri in piata, este posibil chiar sa devina mai accesibile proprietatile imobiliare; caci tocmai acest fenomen angreneaza perpetum si alte zone economice: materiale constructii, mobila, electrocasnice, etc.
Preturile in imobiliare vor cadea atunci cand si dolarul o sa mai taie din datoria externa (raportat la GDP) asa ca sa nu dormim in pantaloni cu vise la cifre pe hartie.
In istoria trecuta au existat sute de mii de bule diverse, iar Romania dupa comunism, a uitat foarte repede de istoria bulelor trecute.
“Manole scria zilele trecute că preţurile apartamentelor au scăzut la jumătate faţă de 2008. Ştirea a mai fost comentată şi prin alte locuri, şi au apărut deja corijenţii la matematică ce strigă:
„Stai, nenicule, că euro a crescut din 2008 ! Care 50% ? Şi cu cei 25% pierduţi prin creşterea euro ce facem ? Da’ cu chiria plătită cei 4 ani ? Hai că v-am prins, voi ăştia de vreţi case la preţ de Logan, sărăntocilor !”
Păi hai să vedem, Einstein:
La 1 iunie 2008, 1 € = 3,6082 RON; la 1 iunie 2012, 1 € = 4,4648 RON. Creştere euro faţă de leu: 23,74%. Până aici omul pare să aibă dreptate, la naiba, ne-a făcut de râs ! Poate mai avem o şansă, totuşi: să facem o simulare de calcul (de fapt nu simulăm, chiar facem calculul) pentru cele 2 credite (în 2008 şi 2012):
Să considerăm un credit imobiliar în valoare de 75.000€ necesar cumpărării unui apartament de 2 camere, să zicem în Cluj, în 2008. Perioada de creditare 30 de ani, dobândă de 7,2%. Rezultă o rată lunară de 509€, adică 1837 lei (509 x 3,6082 lei), total de plată în cei 30 de ani – 183.272 € (661.000 lei).
(completare ulterioară nr.1, 25 aprilie 2013: de ce oi fi calculat suma totală de returnat (în lei ) la cursul mic din 2008, nu ştiu, pentru că odată cu creşterea cursului şi rata a crescut, prin urmare suma de returnat băncii e mai mare de 661.000. O lăsăm totuşi aşa, nu strică argumentaţia).
4 ani mai târziu, preţul în euro a ajuns la jumătate. Dar în lei ?
La 1 iunie 2012, 1 € = 4,4648 RON. Creditul pentru acelaşi apartament, în valoare de 37.500€, cu o dobânda marca Prima Casă de 5%, duce la o rată de 398€, adică 1776 lei (mai puţin cu vreo 60 de lei faţă de creditul din 2008), însă perioada creditului este de doar 10 ani, în loc de 30 ! Suma totală de returnat este de 42.730€ (213.000 lei).
Pentru cei ce au chiulit la matematică, să recapitulăm:
preţ (în euro) la jumătate fată de 2008 (37.500€ versus 75.000€). Cârcotaşii vor dori să adăugăm și chiria plătită în aceşti 4 ani. Să le facem pe plac: 250€ chirie lunară înseamnă în 4 ani 12.000€, prin urmare avem un preț total în 2012 de 50.000€ faţă de 75.000€ cât era în 2008. Dar stai, asta nu-i tot !
împrumut de 10 ani în loc de 30 (dacă mai punem la socoteală şi cei 4 ani de chirie – 2008-2012 – avem 14 ani până apartamentul este al nostru)
sumă totală de returnat (în lei): 213.000 lei în 2012 faţa de 661.000 lei în 2008, adică mai puţin de o treime ! (completare ulterioară nr.2, 25 aprilie 2013: de fapt suma totală plătită în cazul achiziţiei din 2008 este şi mai mare de 661.000 lei, conform comentariului nr.1 de mai sus).
Evident, asemenea calcule sunt de-a dreptul meschine, vorba cuiva implicat în imobiliare. Cum e şi mai meschin să spui că preţurile sunt încă prea mari şi că vor scădea şi mai mult odată cu oprirea Primei Case. Dar cine stă să calculeze aşa ceva dacă a zis la ştiri că acum e cel mai bun moment să cumperi o locuinţă ? Sau în ziar scria ? Nu mai ţin minte, maică, dar dacă zicea, zicea !”
3.7. Exemple (răspuns la opinia nr. 3.4)
(mesaj trimis de Tot pentru anonim în data de 25.04.2020, 11:43)
Ratia dintre salariu mediu anual si valoare propietate a stat ca medie foarte mult la cote exagerate ajutata de rata de creditare si de “decreteii lui Ciausescu” care au impins inevitabil preturile odata cu intrarea lor in sanul familiei.
Dar ce sa vezi acest val a fost in toata Europa, Statele Unite si Australia izbitor de predictibil cu al doilea razboi mondial, ca unda economica in crestere; dar aceasta unda nu poate sa faca valuri ascendente la infinit.
Trendul ratelor de dobanda este descrescator de peste 30-35 de ani, urmeaza o aplatizare, urmeaza o zona de confort, atat pentru populatie cat si pentru creditare.
Referitor la imobiliare in acest moment sunt mega evaluate pentru puterea reala a Romaniei si sub evaluate in raport cu Productivitatea Romanilor peste hotare si achizitie in tara.
Ce facem cand acest trand se schimba? Cand piramida Romaniei incepe sa nu mai aiba ca pondere persoane peste 60 de ani, ci persoane intre 40-55 ani? Cand ponderea celor noi nascuti tot scade in procente semnificative?
Imobiliarele mai au un zvac de 10-15 ani maxim pana la aplatizarea procentelor pe o perioada de 20-35 de ani.
Romania popor dezinformat uita vremurile cand o casa avea o ratie de 2,9 din salariul anual mediu, sau cand avea 3,3; in schimb tine minte doar istoria recenta cu ratii de peste 8 respectiv 12 (si peste) in unele cazuri de specule.
Intrebare cat credeti ca vor rezista aceste ratii speculative?
Atat timp cat continua valul demografic al “decreteiilor”.
Si rugati-va, ca imigrantii Thailandezi, Ucrainienii, Moldoveni, Rusi, Chinezi, Palestinieni, sa regleze cererea in detrimentul piramide nationale, ca sa poate umfla la infinit bula.
Valurile astea demografice nu tin la infinit, vine o vreme de corectie de lunga durata, Africa pana in 2100 devine una din cele mai fertile zone in materie de recuperare investitii accelerat in timp ce Europa, imbatranita o sa stea cu mana intinsa la fonduri de la banci si fmi ca sa sustina batranii (care poate nu prind batranetea de poluare si de acest covid frumos).
Romani needucati, ce avem impresia ca la noi este diferit ca in alte parti, ca la noi e lapte si miere, ca la noi o sa facem averi din imobiliare cumparate pe specula dezvoltatorilor si varate pe gat de mai stiu eu ce Kiwifinance, care in 2012 si-au umplut portofoliile cu imobiliare si acum ii tepuiesc pe novici ca sa elibereze piata de cash. Ca ei pe urmatorul trend descendent sa isi mareasca si mai mult portofolile, nederanjati de idiotii cu cash (caci atunci vor fi mai putini) ca sa ridice prea repede preturile.
Toate astea in timp ce vor achizitiona prin credite imobile, vaci de muls cash, cu un cost de sub 8% din valoarea propietatii aflate pe specula si cu o rata de recuperara exagerat de mare.
In 4 – 5 ani dobanzile in Romania vor scade la un 2,5 – 3,5 % la credite imobiliare!
Cumperi cand creditarea este la pamant!!!
3.8. Exemple si argumente (răspuns la opinia nr. 3.4)
(mesaj trimis de Tot pentru Anonim în data de 25.04.2020, 11:46)
Swan Schmitt a evaluat KIWI FINANCE –
1 stea
16 august 2012 ·
pacat ca nu ii ajuta nimeni pe cei care au intrat in BC datorita restantelor…in acest fel, dobanzile cresc, ratele sunt din ce in ce mai mari si mai greu de platit, oamenii isi pierd casele si tot ce au adunat o viata…Pentru un credit de nevoi personale cu ipoteca de 50.000 euro pe o perioada de 360 de luni, valoarea ratei lunare este 328,32 euro la kiwi, eu la Unicredit platesc 240 euro lunar pentru 19.500 euro imprumutati cu ipoteca pe 20 ani…cum sa nu raman in urma? Cei in situatia mea nu sunt bagati in seama de nimeni !
Exact cand noua creditare devine ieftina in piata vechea creditare creste exponential!
3.9. Pune mana pe Carti de Economie (răspuns la opinia nr. 3.4)
(mesaj trimis de Tot pt anonim în data de 25.04.2020, 11:57)
Speculă financiară, credite ipotecare și dreptul la locuire
Ca parte a acțiunilor comune ale Coaliției Europene de Acțiune pentru Dreptul la Locuire și la Oraș, Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire** a pornit pe 5 octombrie o campanie de informare și conștientizare despre efectele financializării.*
În cele ce urmează, vom încerca să definim acest termen și vom urmări în ce fel acționează asupra locuirii și cum se reflectă în viețile noastre de zi cu zi.
Ce este financializarea
Este reorganizarea economiei, instituțiilor, statelor și inclusiv a locuirii conform pieței financiare.
Această reorganizare se bazează pe o schimbare în modalitatea de creare a profitului, care nu mai este extras din comerț și din producție (tipice economiilor industriale), ci din tranzacții cu instrumente financiare. Mai simplu spus, o economie care nu se bazează pe ceea ce produc oamenii, ci pe scheme financiare, pe credite de consum și pe specula nevoilor oamenilor.
Financializarea este un proces în continuă creștere la nivel global din anii ’70 (deși vizibilă încă din secolul 19) și:
include slăbirea regulilor, limitelor și controalelor impuse instituțiilor financiare este promovată agresiv de instituții financiare transnaționale (bănci și fonduri de investiții) instituțiile financiare au ajuns să monopolizeze toate domeniile de tranzacții și producție: profiturile (și, în general, veniturile) din tot ce se produce sunt tranzacționate la bursă, reinvestite prin fonduri de investiții, depozitate în bănci, transferate prin bănci.
În acest context, financializarea locuirii înseamnă că locuințele sunt tratate și tranzacționate ca mărfuri, ca obiecte pentru speculă imobiliară și financiară și ca mod de a obține profit. Aceasta în detrimentul și prin ignorarea locuirii ca nevoie socială și ca drept de bază al oamenilor.
Acest proces este sprijinit de instituțiile statului, prin diverse politici publice (economice, sociale, de locuire).
Instituțiile financiare fac presiune pe guverne și influențează strategiile și programele publice; tot ele, “eliberate” de reglementări, au devenit tot mai puternice, iar impactul lor în politicile publice (care să le avantajeze) e tot mai mare.
Guvernele, deși au bani, nu investesc în programe sociale din cauza cerințelor impuse de structurile financiare transnaționale și din cauza avantajelor pe care clasele politice le acumulează răspunzând acestor cerințe.
Financializarea locuirii
Financializarea locuirii îmbracă mai multe forme. Una dintre acestea este sistemul de credite ipotecare pentru accesarea proprietății private. Cu cât creditele ipotecare se dau mai ușor, cu atât prețul locuințelor va crește și familiile se vor îndatora din ce în ce mai mult. Totodată, persoanele cele mai sărace și vulnerabile sunt excluse complet din acest proces, rămânând să se descurce pe piața speculativă a chiriilor.
O altă formă de financializare este prin investițiile speculative ale fondurilor de investiții, corporațiilor și industriei imobiliare. Aceste investiții speculative determină creșterea prețului locuințelor și a chiriilor și îngreunează accesarea unei locuințe.
Aceste procese de creditare și speculare imobiliare sunt încurajate și sprijinite de către stat prin:
garantarea creditelor ipotecare și încurajarea accesului populației la credite, în detrimentul altor modalități de acces la locuință privatizarea fondului public de locuințe, facilitând acumularea de proprietăți și, prin urmare, speculația imobiliară parteneriate public-private, prin care resurse publice sunt direcționate către sectorul privat de dezvoltare imobiliară în schimbul alocării, pe o perioadă limitată, a unui procent din apartamente ca locuințe sociale.
Actorii pricipali ai financializării lucrează simultan pe trei niveluri diferite: actorii transnaționali (Uniunea Europeană și instituțiile sale, instituțiile financiare precum Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială, Banca Centrală Europeană, bursele internaționale) statele naționale și instituțiile guvernamentale
consiliile municipale și/sau locale.
De ce ne interesează toate aceste lucruri?
În estul și sudul Europei, creditele sunt considerate mai riscante, deci impun rate mai mari, ceea ce înseamnă profituri mai mari față de creditele din vest.
În același timp, riscurile sunt transferate celor care iau credite; în cazul în care nu mai pot plăti ratele, oamenii își pierd bunurile cu care au garantat (inclusiv casele), care reintră în circuitul de profit al băncilor.
Dat fiind că nu oricine poate obține credit ipotecar și că valoarea chiriei este de cele mai multe ori cât un salariu minim, trebuie să ne întrebăm ce face statul pentru a răspunde nevoii de locuire a unei populații din care 40% se află sub pragul de sărăcie. În timp ce mii de dosare de locuințe sociale rămân nesoluționate prin primării, statul sprijină sectorul bancar.
Astfel, în România, din 2001, locuințele ANL (Agenția Națională pentru Locuințe) sunt construite pentru a fi cumpărate doar prin credite, împreună cu bănci precum BRD. Guvernul a alocat milioane de euro pentru construirea și vânzarea de locuințe prin bănci. Acest program este destinat persoanelor sub 35 de ani, dar nu este orientat în funcție de venit, astfel că cei cu veniturile cele mai mici și cea mai mare nevoie de locuințe accesibile sunt excluși. Programele care favorizează băncile („Prima Casă” și Banca pentru Locuințe în parteneriat cu BCR și Raiffeisen) și condiționează accesarea unei locuințe prin accesarea de credite au primit peste 21 miliarde lei, adică peste 96% din totalul cheltuit pentru subvenționarea locuințelor
din bugetul de stat.
Pe când programele de locuințe sociale, locuințe pentru chiriași evacuați, pentru combaterea marginalizării au avut alocate mai puțin de 800 milioane lei, adică doar 3.7% din totalul cheltuit pentru subvenționarea locuințelor din bugetul de stat.
Criza și restructurările economice au dus la pierderea sursei de venit pentru multe familii, iar îndatorarea masivă la bănci și chiriile exorbitante au avut drept consecințe executări silite și evacuări.
Cum ne afectează pe noi ?
Suntem și vom deveni tot mai dependenți de credite și bănci pentru a putea accesa o locuință în timp ce prețurile la locuințe cresc artificial și nu ne mai permitem să închiriem sau să cumpărăm o casă.
Autoritățile nu dau bani către programe de locuințe publice pentru lucrătorii cu venituri mici, dar direcționează banii către programe realizate împreună cu băncile ceea ce face ca puterea băncilor de a-și impune propriile condiții să crească (de exemplu, rate mult mai mari decât în vest, rate flexibile, chiar contestarea legii dării în plată, etc.)
Persoanele fără acces la o locuință (personală sau socială) devin tot mai vulnerabile (impactul este uriaș, în Londra, de exemplu, speranța de viață la persoanele care locuiesc în condiții dificile este cu peste 25 de ani mai mică decât a celor care locuiesc în condiții bune).
Din ce în ce mai mult crește inegalitatea economică dintre persoanele care au o locuință și cele care nu au locuință și nici acces la chirii pe piața imobiliară (lucrătorii cu veniturile cele mai mici). Chiar și cei care au un credit ipotecar sunt vulnerabili în fața crizelor economice sau la scăderea venitului.
Amintiri din perioada economica trecuta…
Ropor Roman needucat, exista cicluri economice manipulate de ratele de dobanda si de guverne.
3.10. Ia cu paine Ortac Imobiliar (răspuns la opinia nr. 3.4)
(mesaj trimis de Tot pt Anonim în data de 25.04.2020, 12:40)
Andreea Retea, blogger și specialist PR, și-a cumpărat un apartament cu două camere în cartierul Vatra Luminoasă din București în 2008, pentru 113.000 de euro. La un moment dat a ajuns să plătească o rată de aproximativ 1.200 de euro pe lună, mai mult decât salariul ei de atunci.
Am avut o perioadă în care m-am stresat atât de mult în legătură cu apartamentul ăsta, că mi se făcea rău fizic. Și atunci, ca să mă descurc cu această povară, am încetat efectiv să mă gândesc. E ca și cum n-aș avea acești bani. Îi plătesc lunar, dar nu mă gândesc la ei.
Am terminat facultatea în vara lui 2007 și în august m-am angajat la Pro TV pe un salariu bunicel. Fiind din București, stăteam cu mama și îi invidiasem pe colegii mei de facultate care stăteau fie în chirie, fie la cămin; iar eu nu vedeam decât partea frumoasă din asta. Părea ușor să-ți faci un credit și părea că e o super-investiție să-ți iei un apartament acum și oricum chiriile erau mari. În cel mai rău caz, n-aș fi stat în el, ci luam o chirie care-mi acoperea rata. Calculele erau senzaționale. Și am zis: „Păi nu-mi iau eu un apartament?”.
Într-un fel era ridicol, pentru că eu nu aveam destulă vechime la locul de muncă. Chiar și atunci, când băncile te rugau să faci credit, tot îți cereau niște minime chestii. De exemplu, să ai un anumit venit cumulat pe toate formele de contract pe care le-aveai. Iar eu n-aveam nici măcar contract de muncă, ci numai drepturi de autor. Și, pentru că îmi mai lipseau câteva sute de lei, mi-am mai făcut un contract la o firmă tocmai ca să am venitul minim cerut pentru a lua creditul de 100.000 de euro. N-a contat pentru bancă ce și cum am făcut.
Am așteptat până am făcut șase luni vechime și foarte repede, în februarie 2008, am găsit un apartament de două camere în Vatra Luminoasă, la 113.000 de euro. Vreo 50 de metri pătrați. Etajul 6 din 10. Nici măcar nu-i ceva cochet, e un bloc comunist.
..............
C e crezi ca se intampla cu urmatoarele rate, la romani, in 2021-2024?
Cand face denominare leu fata de euro si inflatie in preturi de consum, si inflatie numerica in salariul vrajeala, o sa se dubleze ratele la credit, asta o sa se intample.
Parlamentarii lui peste nu spun asta, se vede de la o posta, inflatia in cosul de consum inca din T4 2019, se vede si in T1 2020, se vede exagerat si in T2 2020. Chiar daca aparent cineva la tv, papa rahat turcesc, unde chipurile au blocat preturile la alimente.
Aceste actiuni doar amana marea de rahat turcesc ce urmeaza sa il manance poporul roman, naiv, cu credite pe specule.
Ortaci imobiliari ce sunteti cu ochii in 16 pe toate aricolele si forumurile existente in umilul medi online romanesc.
Romanii trebuie sa inteleaga un lucru:
1 cumperi cu credit cand piata de creditare este la pamant (cauti sa achiti creditul cat mai repede)
2 Cumperi cu cash tot cand piata e la pamant.
Caci si atunci cand piata este la pamant, ca medie nu este la pamant, ci caceptabila la prezentul achizitiei.
Raportat la GDP per Cap preturile sunt mega financiarizate.
3.11. Pt Valentin (răspuns la opinia nr. 3.3)
(mesaj trimis de Am vazut în data de 25.04.2020, 12:51)
Articolul la care am plasat comentul pe imobiliare stiri (imobiliare "pret expert" chipurile) este din data de 3 Aprilie 2020.
Nu este de mirare ca "postarea" (adica comentul meu) are deja peste 300000 mii de vizualizari.
Cu mult mai multe fata de media siteului respectiv la rubrica articole/stiri.
Asta inseamna ca Romanii au un sentiment de neliniste fata de viitor, deci sigur incep sa stranga cureaua.
3.12. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.04.2020, 13:33)
Foarte bine punctat, sa speram ca vor fi din ce in ce mai mulți romani interesați de finanțe.
3.13. imobiliare (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Lucia în data de 01.04.2021, 08:49)
Doresc sa cumpar o casa cu cash, momentan preturile sunt sus, cam 200000 euro. Observ ca sunt cu aprox. 50% mai sus decat in criza din 2008. Credeti ca or sa mai scada? Pndemia asta are un efect ciudat, au crescut in ultimul an preturile si incepe sa se devalorizeze leul. O sa schimb banii in euro ca sa ii mai protejez de inflatie...
4. ba da tupeu aveti
(mesaj trimis de misu64 în data de 12.04.2020, 12:20)
vam pus eu sa faceti afaceri de bisnita cu apartamente angro cu bani pe care nui aveti si vindeti iluzii oameniloe iar acestiab platesc cu iluzii .toate pariurile au doua fete cistigi sau pierzii , asa ca bulangiilor . no mai aburiti si treceti la sapa sa stiti ce e cistigul muncit cu sudoare ,, exc,, roci,, lor
4.1. Ee (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de Da în data de 12.04.2020, 15:26)
Fii serios acum, doar pentru ca asa faci tu nu inseamna ca asta trebuie sa faca toata lumea :))
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de Probleme mari în data de 19.04.2020, 04:13)
Imobiliarele sa fie ultima grija a romanilor, normal ca o sa scada preturil, oricum nu aveau legatura cu realitatea, dar problema romanilor nu o sa se termine cu niste falimente din Imobiliare, o sa fie grav de tot , s-a revizuit deficitul bugetar si este de cel putin-8% dar atentie acest -8% a fost calculat fara majorarea pensiilor In Septemberie cu 40% a peste 5milioane de romani, daca vor marii pensiile arunci sarim de 10% deficit bugetar, acum Ce credeti ca urmeaza ? Cresteri sau scaderi in imobiliare? Scaderi majore normal, numai stati si ascultati Ce zic toate slugile din Imobiliare inclusiv siteul imobiliare.ro care minte romanii de ani de zile, totul este o mafie politica , aveti acces la informatii, informati-va, cautati, sapati, fiti curiosi ca altfel astia ne mananca de vii pe toti, oricum vom fi datori pe minim 15-25ani de acum incolo , numai puneti “botul “ lá orice site, ziar, persoane experte SAMD, nu uitati cá informatia e putere, cautati bine orice, aveti acces lá internet nu vá mai lasati manipulati de oricine
4.3. Lá puscarie cu talharii (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de Costi în data de 20.04.2020, 01:55)
Sa scada toate preturile lá Imobiliare, stiu eu cazuri ca un nenorocit din asta care facea blocuri a dat teapa la peste 100 de persoane, unii au dat toti banii , altii avans, a fugit ala cu milioane de euro, oameni buni, daca apartamentul nu e gata nu dati banii, nu are intabulare nu dati banii, nu are utiliratiile nu dati banii, pai astia fac bani doar pe un proiect fara cá blocul sa fie gata, cand strang destui bani din avasurile de la oameni se apuca de construit si uite asa se imbogatesc ei fara sa aibe prea multi bani, astia merita bagati lá puscarie, chiar daca scad preturile cu 50% tot fac ei profit
4.4. Niste nemernici (răspuns la opinia nr. 4.3)
(mesaj trimis de Flavia în data de 20.04.2020, 19:27)
Astia din Imobiliare sunt niste nemernici fara scrupule, azi sa citesc intr-un articol de pe Imobiliare.ro ca specialistul lui peste sa afirme cá in Romania Nu exista recesiune! Cum sa ai asa tupeu sa minti lumea pe fata? Cele mai puternice economii din lume au declarat ca sunt in recesiune, inclusiv sefa FMI a declarat ca planeta e in recesiune oficial, dar nu Romania conform specialistului???? Astia si-ar vinde si mamele numai sa faca bani si slugile de lá imobiliare.ro au mintit ani de zile poporul roman, o manipulare din toate partile, sper ca multi dintre acesti microbi sa dispara de pe piata , preturile sunt fictive oricum, de vina sunt oamenii pt cumpara si se lasa prostiti din vorbe
4.5. Sa scada (răspuns la opinia nr. 4.4)
(mesaj trimis de Falimemt în data de 21.04.2020, 04:01)
Zilnic apar companii care declara falimentul deja si criza inca nu este stabilita in plina forta, companii care valorau miliarde de dolari si astia inca ne mint ca la noi nu e criza, 1,2milioane de romani fara munca, plus aia de prin alte tari , Romania se asteapta la -10% deficit bugetar, vai de noi ce ne astepta,imobiliarele vor suferi drastic, deja in tarile vecine au scazut drastic preturile
5. Amintiri din Specula Imobiliara Trecuta
(mesaj trimis de Cevar Imobiliare în data de 23.04.2020, 12:25)
“Manole scria zilele trecute că preţurile apartamentelor au scăzut la jumătate faţă de 2008. Ştirea a mai fost comentată şi prin alte locuri, şi au apărut deja corijenţii la matematică ce strigă:
„Stai, nenicule, că euro a crescut din 2008 ! Care 50% ? Şi cu cei 25% pierduţi prin creşterea euro ce facem ? Da’ cu chiria plătită cei 4 ani ? Hai că v-am prins, voi ăştia de vreţi case la preţ de Logan, sărăntocilor !”
Păi hai să vedem, Einstein:
La 1 iunie 2008, 1 € = 3,6082 RON; la 1 iunie 2012, 1 € = 4,4648 RON. Creştere euro faţă de leu: 23,74%. Până aici omul pare să aibă dreptate, la naiba, ne-a făcut de râs ! Poate mai avem o şansă, totuşi: să facem o simulare de calcul (de fapt nu simulăm, chiar facem calculul) pentru cele 2 credite (în 2008 şi 2012):
Să considerăm un credit imobiliar în valoare de 75.000€ necesar cumpărării unui apartament de 2 camere, să zicem în Cluj, în 2008. Perioada de creditare 30 de ani, dobândă de 7,2%. Rezultă o rată lunară de 509€, adică 1837 lei (509 x 3,6082 lei), total de plată în cei 30 de ani – 183.272 € (661.000 lei).
(completare ulterioară nr.1, 25 aprilie 2013: de ce oi fi calculat suma totală de returnat (în lei ) la cursul mic din 2008, nu ştiu, pentru că odată cu creşterea cursului şi rata a crescut, prin urmare suma de returnat băncii e mai mare de 661.000. O lăsăm totuşi aşa, nu strică argumentaţia).
4 ani mai târziu, preţul în euro a ajuns la jumătate. Dar în lei ?
La 1 iunie 2012, 1 € = 4,4648 RON. Creditul pentru acelaşi apartament, în valoare de 37.500€, cu o dobânda marca Prima Casă de 5%, duce la o rată de 398€, adică 1776 lei (mai puţin cu vreo 60 de lei faţă de creditul din 2008), însă perioada creditului este de doar 10 ani, în loc de 30 ! Suma totală de returnat este de 42.730€ (213.000 lei).
Pentru cei ce au chiulit la matematică, să recapitulăm:
preţ (în euro) la jumătate fată de 2008 (37.500€ versus 75.000€). Cârcotaşii vor dori să adăugăm și chiria plătită în aceşti 4 ani. Să le facem pe plac: 250€ chirie lunară înseamnă în 4 ani 12.000€, prin urmare avem un preț total în 2012 de 50.000€ faţă de 75.000€ cât era în 2008. Dar stai, asta nu-i tot !
împrumut de 10 ani în loc de 30 (dacă mai punem la socoteală şi cei 4 ani de chirie – 2008-2012 – avem 14 ani până apartamentul este al nostru)
sumă totală de returnat (în lei): 213.000 lei în 2012 faţa de 661.000 lei în 2008, adică mai puţin de o treime ! (completare ulterioară nr.2, 25 aprilie 2013: de fapt suma totală plătită în cazul achiziţiei din 2008 este şi mai mare de 661.000 lei, conform comentariului nr.1 de mai sus).
Evident, asemenea calcule sunt de-a dreptul meschine, vorba cuiva implicat în imobiliare. Cum e şi mai meschin să spui că preţurile sunt încă prea mari şi că vor scădea şi mai mult odată cu oprirea Primei Case. Dar cine stă să calculeze aşa ceva dacă a zis la ştiri că acum e cel mai bun moment să cumperi o locuinţă ? Sau în ziar scria ? Nu mai ţin minte, maică, dar dacă zicea, zicea !”
6. Turma de capre si oi
(mesaj trimis de Nicu în data de 24.04.2020, 16:20)
Cum sa manipulezi urmatoarea generatie de oameni?
Daca te infiltrezi acolo unde mintile oamenilor sunt atente si modelate, acolo unde gandurile se nasc in urma ideiilor plantate de informatiile bombardate.
Acorda mai putina atentie cand oamenii acorda prea multa atentie si acorda mai multa atentie cand oamenii nu acorda atentie.
6.1. Esti glumet Nicu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de Alex în data de 24.04.2020, 23:53)
Tu te auzi sau vezi de scrii? Cum adica cum sa manipulezi urmatoarea generatie? Intreg poporul roman este manipulat prin faptul ca suntem condusi de tot felul de corupti, cine ia ales, nu poporul roman? Cum au ales oamenii? Prin manipulare, minciuna, promosiuni SAMD, are dreptate omul care a scris , ala care trebuie sa deschida ochii esti tu , din cate citesc faci parte din categoria celor manipulati.
Acum sa Vb despre economie: “Economia Romaniei duduie” lá noi nu exista criza, avem rezerva de aur de 1milion de tone, avem si cea mai mare rezerva de diamante , peste 5milioane de carate, Ce mai avem? Agricultura, gaze naturale aaaaaa si a fost descoperit un asezamant de petrol din care putem extrage pe zi 80milioane de barili si asta timp de 4000 de ani lumina bineinteles. Pamflet normal draga!
Romania e vai de ea si ultima noastra grija este ca prerurile scad la imobiliare, normal ca scad, cine mai are bani lichizi? Sau se incumeta cineva la credit credeti? Avem peste 1milion de someri, poate cumpara ei case noi?! “ dar totusi e bine cá nu suntem manipulati” ????????????????????????????
6.2. Se numeste Psihologie (răspuns la opinia nr. 6.1)
(mesaj trimis de Nicu în data de 25.04.2020, 12:15)
Actiunile involuntare execritate in prezent sun rezultatul semintei plantate in subconstient, in trecut.
Educatia predata maselor de oameni este o educatie "proletare".
Proletarismul este o forma mai veche derivata din marxism.
Este o forma de subminare si manipulare decizii cognitive, oferind iluziia liberilui arbitru, si intarind ideea de decizie personala bazata pe estimari corecte.
Nu este de mirare ca 1% din populatie este superbogata, 4% instarita si restul traiesc la un nivel de mediocritate ciclica lamentabila, economica si culturala.
Caci ceea ce inveti de mic si perpetuezi mai departe, te tine atat pe tine cat si copii copiilor tai in aceleasi bucle, bule, repetitive, din care vor beneficia cei putini si vor pierde mereu cei multi.
Psihologia, economia, matematica, marketingul, logistica, antreprenoriatul, s.a.m.d.p.... au abilitati de a te ajuta sa vezi lumea complexa din jur.
Iti deschide mintea sa intelegi ca totul este un joc, iar fiecare piesa este in joc ceea ce perpetueaza a fi.
Dar si piesa involuntar, ciclic, este angrenata in jocul celorlalte piese.
6.3. Pentru primul text (răspuns la opinia nr. 6.1)
(mesaj trimis de Pentru Alex în data de 25.04.2020, 12:20)
Pentru primul text la care ai comentat.... alea sunt subiecte ce se dezbat de avocati, procurori, judecatori.
Mai ai multa paine de manca...
Ei sunt cei care au grija sa mentina balanta "echilibrata".
6.4. Sa dea faliment (răspuns la opinia nr. 6.3)
(mesaj trimis de Se duc naibii în data de 26.04.2020, 14:50)
Deja chriiile au scazut cu pana la 25% pretul la apartamente au scazut si ele si nici nu am intrat in criza in plin, sa piarda toti banii bisnitarii din imobiliare, sa ajunga m2 la aproape 2,000€ in Romani?! Sa scada la 1€ sa mearga in fata trenului acesti nemernici! Auzi la ei nu scad preturile, vai de capul vostru de romani fara minte care mancati din palma lui Johanes tot ce va da, va meritati soarta de manipulati
6.5. Cosmin (răspuns la opinia nr. 6.4)
(mesaj trimis de Distrugere totala în data de 01.05.2020, 22:35)
Sa se duca de rapa toti cu imobiliarele lor cu tot niste hoti nemernici, sa mearga in fata trenului ne am saturat de hoti legali
6.6. Acest lucru este mai greu (răspuns la opinia nr. 6.5)
(mesaj trimis de Vali în data de 11.05.2020, 21:33)
Ce vrei tu este mai greu.
Acel fenomen de schimbare a politici monetare perpetuata pe 40-75 ani are un final conflictual de mari proportii.
Caci se trece din creditare masiva in achitare masiva ca trend.
A se cauta istoria leului 1860 - 1916 urmata de inflatia ce a furat din averea economisita; urmat de razboaiele ce au incinerat plafoanele trecute de creditare, razboaie ce au distrus activele real si odata cu ele incinerarea biletelor de ordin ipotecar emise asupra propritarilor de drept ipotecat.
Pe urma perioada scurta a Regelui inainte de abdicare, perioada in care Romania a fost furata de active real (teritorii si aur) acest fenomen a pus presiune pe balantele comerciale caci socoteala trebuia raportata la prezentul respectiv.
Momentele alea au pus presiune pe multi tarani (clasa muncitoare) in mai multe state vecine, o noua ideologie a venit exact, perfect, manusa, cu noua forma de achitare datorii.
Oamenii au fost pacaliti cu o politica Comunista, perioada in care tara a fost in continuare furata de banci si Guvern, in continuare romanii au trebuit sa exporte mai mult.
Romania exporta pentru 80 milioane de oameni cereale, iar acum cand auzi nemernici ce zic ca vine seceta si nu e grau sau bani.
Romania si in vreme de seceta are cereale si rezerve sa hraneasca 2 ani populatia, doar ca o mare parte din cereale sunt implicate pe contracte guvernamentale de export.
Dar sa revenim la subiect...
Si comunismul a furat valoarea agonisita, in 89 lovitura a fost data caci balantele comerciale nu mai rezistau, trendul demografic al populatiei trecea din producator exportator in consumator importator (ca pondere data si de varsta populatiei ce imbatranea).
Iar 90-99 perioada in care guvernul si bancile au ras toate activele construite de poporul roman, au facut o deflatie a activelor real si comercial concomitent cu cresterile in CPI consum.
A fost o perioada de ciordire in masa a valorilor nominale economisite la banca sau saltea.
Concomitent in piata UE ia nastere si pacturile implementarii monedei Euro.
Chipurile aduca o crestere economica dar in realitate sa peguiasca valoarea muncita si leul nostru pe conversie ca plata creditare valutara pe piata externa.
Acum avem Euro in 15 ani intram la egalitate, cu ce ajuta?
Cu nimic, este doar o forma de fond ce s-a folosit ca paritate pierdere valoare interna in avantajul fluxului de importuri.
Dar sa nu ne intristam Romania mereu este furata cu perioade istorice de glorie foarte putine, rare, exceptand perioada Dacilor.
PS: in 1800 exista Francul Francex ce peguia zona europeana
1600 era o moneda a Tarilor de Jos tot o forma de conventie pe jumatatea europei, ca aliante valutare impotriva Francezilor.
Din 1975 (de cand Nixon a scos dolarul de pe aur) USD a dexenit noua conventie internationala, conventie ce ii suna sorocul, moneda euro este doar un amortizor al dolarului castigand-ui timp.
Cine urmeaza, ce urmeaza, cand urmeaza?
Nu stim, dar in vietile noastre o sa vedem cum se scrie istoria in fata noastra.
Vom fii martorii propiei naivitati caci din lene nu dorim sa citim si sa ne educam constant.
Trebuie inteles ca si astia din imobiliare fac ceea ce vrea guvernul si bancile centrale, caci datoria lor e sa conglomereze populatia, statul sa creasca taxele, impozitele, legile de control; toate in timp ce umil mergi la munca sustinand un vis efemer.
Si culmea e ca tot pe dezvoltatori si bancheri rasplateste statul prin reduceri de taxe si rascumparari credite, iertari, amanari, pe seama taxelor viitoare a populatiei.
7. Romania Draga
(mesaj trimis de Nita în data de 07.05.2020, 15:19)
Singura valoare reala data de Dumnezeu pe Pamant este Aurul si Forta de Munca!!!
Aveti griza pe ce va vindeti valoarea si ce lasati mostenire copii copiilor nostri....
Si nu uitati ca perioada "90-95 o sa se repete in viitor, nu obligatoriu militar, dar economic o sa se repete, asa cu o sa se repete di perioada 84-89...
Mecanismele financiare nu tin seama de guverne socialiste, totalitare, comuniste, democrate, etc, ele se vor plia pe fiecare sistem si vor perpetua mereu furtul continu al valorilor muncite de oameni.
8. Imobiliare Grup Infractional cu Banci
(mesaj trimis de Eremia în data de 07.05.2020, 15:59)
Continua sa creasca preturie caci bancile sunt disperate sa toarne in piata tot plafonul de creditare ieftin.
Anul acest pana in 2021 este maximul plafonului de creditare varsat in piata, concomitent cu cheltuielile exagerate de guver adancind deficitul de cont curent in egala masura cu asccendentul de creditare.
Populatia trebuie sa invete doua lucruri primordiale:
Piata este dictata si manipulata de: Banci centrale si Guverne, aceste doua dicteaza preturile, nu cererea dicteaza preturile.
Banii sunt creati pe contrapartida principala de IOUs emisa intre Guverne si Banci, in urma aceste IOUs se varsa in banci valuta; pe baza lor se fractioneaza rezervele bancare, unde din 10 lei se creeaza de 9 ori mai multi bani din neant, pe furma de contracte cu caracter de credit si plata viitoare. Care plata viitoare daca se aduna toti banii din piata dobanda totala tot nu se poate achita, caci asa este sistemul asta corupt creat. Sistem ce nu tine seama de comunism, capitalism, democrat, republican, etc.
Este unsistem perpetua inca din antichitate, Roma a batut la fel monede, Imperiul Otoman, si multe alte imperii; reusind sa fure valorile reale din mana cetatenilor si dand in schimb hartii nominale ce pierd valoarea mult mai accelerat.
Poporul Roman este inca odata furat, cu vrajeala unui salariu mai mare in europa, la sfarsitul vietii o sa constate ca valorile au fost artificial creeate, exact ca in 1930, ca in 1960, 1990-1994, caci valorile se muta mereu in piata din imobiliare in consum, din consum in servicii, din servici in mana angajatilor, dar de cele mai multe ori se pastreaza intre banci si guverne.
Forta de munca a 5 milioane de Romani vanduta in lume pe o vrazeala a valorii nominale mult mai mare ca sa cumpere aici o casa.
In loc ca poporul Roman sa refuze formele de sclavism Europene si Occidentale, in care trebuia ca natie sa stam si sa construim noi tara asta inca odata de la zero, fara sa asteptam promisiuni.
Nu vedeti manipularea? De 10 ani de munca in europa, tara noastra incepe chipurile sa ajunga europa la nominal salariu, dar puterea reala, puterea reala a banilor a crescut in tara?
A crescut puterea banilor munciti?
Nu a crescut ci a scazut, si continua sa scada, fortand alte turme de oi pe credite sa plece cu carca in alte tari sa mentina visele unor propietati cumparate pe specule.
Romania trezirea si hai sa construim o tara nu sa o indatoram copii copiilor nostri, Romania noastra draca mereu a fost calcat in picioare de altii (atat economic cat si militar), caci Romania este o tara bogata, frumoasa, calda, umila, fara istoric de mari cuceritori in razboaie economice sau militare.
Tocmai modul nostru de a sta linistiti a permis altora sa ne tot calce in picioare, nu vedeti ca pe fiecare specula de credite ieftine date in piata incet incet mai multi oameni raman fara propietati?
Caci nu esti propietar la banca ci chirias, propietar esti atunci cad ai un activ nu un pasiv.
Voi chiar nu vedeti cum umpleti buzunarele bancilor prin fiecare virare de numerar in conturi?
Cum poate un popr sa pedepseasca conducatorii?
Prin schimbarea valute interne pe mai multe valute externe si pe aur si argint, prin reducere cheltuielii inutile, prin proteste pasnice si inteligente, prin constientizarea aberatiilor de tin „Stai la casa ta” pe varf de specula.
Romani ce nu au pic de educatie financiara, nu stiu cel putin o socoteala, o matematica simpla sa faca pe foaie, nu inteleg psihologia manipularii maselor prin controlarea fluxurilor numerare emise in piata de catre banci centrale si legi guvernamentale.
Guvernul genereaza cheltuiele de multe ori sa pedepseasca leul economisti in conturi sau sub saltea, furand din puterea de cumparare, cum te aperi de acest fenomen? Cumparan aur, argint si alte valute.
Nu vede nimeni puzderia de copii mici prin orase? Ce inseamna asta?
Inseamna un trend descendent la imobiliare pe 10-20 de ani, populatia nu o sa aibe timp de alte cheltuieli decat de cele cu industria ce priveste familia, gata cu speculatiile imobiliare in orasele centrale oe 10-20 de ani.
9. Domnul economist In comen
(mesaj trimis de Creditarea este Strivita în data de 07.05.2020, 19:36)
Domnul care a explicat pe forum are dreptate cu procentele in piata la credite.
Au sarit deja, nu se mai acepta la ipotecar decat minime de 35%.... nu pot sa cred, si nu cerea suma mare de imprumut.
Va multumesc frumos, acum stiu sa ma feresc, astept cumpar in 2 ani.
Creditul este strivit...
Nu cumparati cu 35 - 40% avans, nu cumparati ca e teapaaaaa.....
Nu da drumul la bani in piata, nu sta pe lei...!!!!
Deci nu pot sa cred cand am verificat oferta de creditare online, cat adevar, va multumesc nespus oamenilor pentru sfaturile marete.
Deci nu cumpar... Am salvat si pagina asta...
Va doresc numai bine si sanatate, pacea domnului si IIsus cu voi si in sufletele voastre.
10. De data asta e diferit .....
(mesaj trimis de Crize economice perpetuate de credit în data de 17.05.2020, 14:59)
This Time Is Different: Eight Centuries of Financial Folly
De Carmen M. Reinhart, Kenneth S. Rogoff
De dat asta e diferit! - vechea zicala repetata mere un fiecare criza economica...
In cartea de mai sus se vorbeste si de Romania trecuta.... lectura placuta